in

MOĆ SVJETLOSTI

PIŠE: SANITA LISCA

„Sve svjetlost nad svjetlošću. Bog obasjava svojom svjetlošću koga želi.“ Kur’an, sura „Svjetlost“

Dugo sam razmišljala o ovoj svjetlosti koja se pominje u Kur’anu.

Svjetlost je moć i snaga vjere. Energija. Ono što nas vodi i otvara puteve. Vodilja.

A nije samo ta svjetlost naša energija. To je kompleks naših misli, osjećanja, zadovoljsta­va, percepcije i shvatanja svijeta u kome ži­vimo. Zadovoljna osoba je sretna i isijava po­zitivnu energiju. Kada ste u stalnom kontaktu sa ljudima, energije igraju veliku ulogu. Sama sam svjedočila nebrojeno puta kako mi pojedi­ne osobe svojom pojavom, a posebno riječima oduzimaju energiju. Isto tako postoje osobe koje vam svojim prisustvom pružaju inspira­ciju. Vremenom sam se istrenirala da sama kontrolišem svoje energije. Negativne energije blokiraju um, duh, emociju, relaciju. Uništava­ju zdravlje, zdrav razum. U trenutku kada os­jetim da se negativna energija nalazi u mom tijelu, najpre tražim uzrok. Analiziram situacije i osobe koje su mi unijele te negativne proto­ke kroz tijelo. Pronalaskom uzroka i njegovom eliminacijom se oslobađam te negativnosti. Da li je kontrola ličnih energija moguća? Naravno da jeste. Kontrolom cijelog kompleksa misli, osjećaja, ubjeđenja, vjerovanja, percepcija, mi svom tijelu omogućavamo da se izbori sa ne­gativnom energijom. Ali kako da se oslobodimo negativnih misli, strahova koje isijavaju nega­tivnost, jer je to veoma teško.

Kao prvo, čovjek mora vjerovati u:

Boga. Vjerovati da je Bog uvijek uz vas, sa vama, u vama.

sebe. Vjerovati u svoje sposobnosti. U svoje snove.

pokret. Čovjek mora vjerovati u to da mu svaki pokret, korak, akcija, mogu donijeti neš­to novo i prosperitet. Lični razvoj. Ako čovjek samo sjedi i sanjari i vjeruje u Boga, ne može ni očekivati pozitivne tokove. Kao što reče per­zijski pjesnik Saadi „pokret je glasniji od riječi“.

prihvatanje i zadovoljstvo. Prihvatanjem sebe, okolnosti, situacija koje ne možemo pro­mijeniti. Rješiti se zamki kradljivaca energije spoznajom. Najveći kradljivac je „crna rupa“ koja troši više od 50% energije čovjeka. To može biti bračna zajednica, poslovni ili prijatelj­ski odnos koji ne ide u ispravnom pravcu te crpi previše energije. Ako se problem ne riješi, ta crna energetska rupa se sve više proširuje tako da se gubi moć nad kontrolom. Ako bi se prob­lem spoznao na vrijeme i rješavao postepeno, ili ukoliko se takav odnos ne može rješiti, onda je bolje spasiti se proširenja crne rupe i odaljiti se od iscrpljujućih osoba i situacija.

Sve ovo utiče na stvaranje i obnavljanje energ­ija u našem organizmu.

Osoba koja vjeruje i koja je u stalnom pokretu sa vjerom u sebe da može postići ono što želi će uvijek zračiti pozitivnom energijom. Čak iako se nađe u naizgled teškim situacijama, svojom pozitivnom energijom može postići puno toga. Ona nosi tu svjetlost u sebi i privlači svjetlost. Privlači dobrotu i ljepotu, koja joj pomaže kroz različite životne okolnosti. Nekada se osjeti­te da vas jednostavno nose lagani vjetrovi. A ti vjetrovi su zapravo vaše energije koje vam vraćaju ono što isijavate. Isijavajte, zračite, is­koritite priliku da ostavimo te pozitivne tokove našim potomcima, generacijama koje dolaze.

ŠTA MISLITE?

ENERGIJA KAO POKRETAČ UNIVERZUMA

SUPROTNOSTI ENERGIJA