in

LOVELOVE

MODNA INTERPRETACIJA UMETNOSTI – UMETNOST TORBI

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: DRAGANA MIR
ČETIĆ
FOTOGRAFIJE: TATJANA BAŽALAC

DRAGANA MIRČETIĆ, PREDUZETNICA, VLASNICA I KREATIVNA DIREKTORKA BRENDA „ARTE&BELLEZZA“ AUTHENTIC HANDMADE. DIZAJNERKA NAKITA OD KOŽE, POLUDRAGOG KAMENA, KOŽNIH TORBI I KAIŠEVA. ŽENA OD STILA I UKUSA, KOJA SVOJOM AUTENTIČNOŠĆU I AKSESOARIMA BOJI SRPSKU I ITALIJANSKU MODNU SCENU. U POSLEDNJE DVE GODINE, NAPRAVILA JE VELIKI USPEH UČESTVUJUĆI NA SAJMOVIMA MODE 𝐇𝐨𝐦𝐢 𝐅𝐀𝐒𝐇𝐈𝐎𝐍 & 𝐉𝐄𝐖𝐄𝐋𝐒 𝐄𝐱𝐡𝐢𝐛𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 U 𝐌𝐈𝐋𝐀𝐍U, NEDELJI NAKITA U RIMU, NA GRUPNOJ IZLOŽBI U 𝐏𝐀𝐋𝐀𝐙𝐙𝐎 𝐅𝐄𝐑𝐑𝐀𝐉𝐎𝐋𝐈, NEDELJA NAKITA U MILANU „𝗧𝗛𝗘 𝗙𝗮𝗕 𝗕𝗬 𝗔𝗥𝗧𝗜𝗦𝗧𝗔𝗥 𝗝𝗘𝗪𝗘𝗟𝗦“.

„Ovo je nova era mode – nema pravila. Važna je individua i lični stil“ Alexander McQueen

ČLAN JE UDRUŽENJA LIKOVNIH UMETNIKA PRIMENJENIH UMETNOSTI I DIZAJNERA SRBIJE.

„Dragana Mirčetić svojom kolekcijom predstavl­ja jedinstvenu fuziju dizajna, mode i umetnosti. Tragajući za novim formama, oslobodivši svoj kreativni potencijal i koristeći najkvalitetniju vrs­tu italijanske kože kao izražajno sredstvo, umet­nica je pomerila granice savremene primenje­ne umetnosti. U svaki komad je ugradila lični, prepoznatljiv autorski rukopis, čime je potvrdila visoku pozicioniranost svog brenda “Arte&Bele­ezza“ na domaćem i internacionalnom modnom nebu. Inspiraciju za kolekciju je pronašla u sve­denim geometrijskim oblicima kvadrata, kruga i trougla. Cela kolekcija se temelji na vrhunskoj preciznosti tehničke izvedbe, pažljivo odabranoj skali boja, znalačkoj konstrukciji formi i volume­na, profesionalnom tretiranju površina i čistim linijama. Njeni modni detalji nemaju samo utili­tarnu funkciju. Oni su definitivno po svim para­metrima prave umetničke kreacije, vajarska dela koja kao eksponati vrhunske estetske vrednosti mogu naći svoje mesto u prestižnim svetskim muzejima savremene umetnosti“, ističe Maja Škaljac Stanošević, istoričarka umetnosti.

NAKON DVE SAMOSTALNE IZLOŽBE AUTORSKOG NAKITA U SRBIJI, UČESTVOVALA SI NA SAJMOVIMA NAKITA U MILANU I RIMU. ŠTA JE ONO ČIME SI OS­VOJILA ITALIJANKE?

Moje pojavljivanje na nedeljama mode/nakita u Rimu i Milanu, kao i sajmu mode u Milanu, pos­lednje dve godine mi je donelo prepoznavanje na modnoj sceni Italije. Italijanke tačno znaju šta mogu da očekuju od mene kada je u pitanju stil nakita i torbi. Torbe „A&B“ su ručno izrađene od visokokvalitetne prave italijanske kože i preds­tavljaju sinergiju veštine izrade i kreativnosti.

Italijani umeju da cene i prepoznaju izradu i vr­hunski dizajn.

KAKO BI OPISALA SVOJ STIL U KREACIJAMA TORBI I NAKITA? PO ČEMU SI PREPOZNATLJIVA?

Umetnost i moda su suštinski povezane. Moda je nosiva umetnost. A&B Autentic Handmade predstavlja spoj kreativnosti i slobode, kao i umetničkog izraza kroz izradu i saradnju sa našim i italijanskim vrhunskim zanatlijama, umetnicima. Iz tog razloga, možemo reći da su aksesoari A&B authentic handmade mala umetnička dela. Prepoznatljiva sam po formi i bojama. Forma je precizna, jasno određena kao matematička formula, a boja je jezik kojim ta torba govori i predstavlja se. Stil me je uvek odavao i vodio u neslućenom pravcu. Kada ži­vite sebe kroz rad, onda se to i prepoznaje.

DA LI JE ZA NAŠE KREATORE TEŽAK PROBOJ U INOSTRANSTVU?

Treba puno hrabrosti za iskorak i biti deo sve­ta koji diktira trendove. Jako je teško probiti se u inostranstvu. Arena je otvorena za sve, ali vidljivost i uspeh donose autentičnost i jedinst­venost brenda. Moj rad je tamo prepoznat kao takav, posebno u Italiji i jako sam srećna zbog toga.

OSTVARILA SI ZNAČAJAN I LEP USPEH U ITALIJI. KOJI JE SLEDEĆI CILJ?

Moji sledeći stvaralački koraci usmereni su ka Berlinu i Londonu. Moje kožne torbe pričaju tim jezikom stila. Tačne, precizne, jasne, autentič­ne. Mnogi ih vide na njihovim sajmovima mode kao deo cele priče, aksesoare koji tamo ima­ju svoje mesto. Engleskinje i Nemice već su ih kupovale na izlaganjima u Milanu i dobila sam puno komplimenata za ono što sam predstavi­la. Moje srce se raduje jer se moj rad prepoz­naje i širi dalje.

KOJA ĆE BOJA BITI U TRENDU OVOGA LETA?

Pratim intuiciju i volim boje, pa kada završim skicu torbe i njena geometrija bude postavlje­na, tačno znam koje boje ona mora da bude. Nije mi bitno šta je u trendu, bitno je da ta boja osvaja kroz formu i sopstvenu moć i da žene požele da ih ponesu.

Torba kao statement posebno pozove ženu ko­joj pripada. Veliki brendovi slepo prate trendove boja, ja ih ne vidim tako i sa hrabrošću sam is­koračila na drugačiji način.

IMAM OSEĆAJ KAO DA SI IZOSTAVILA SRPSKU SCENU. ČEKAMO TVOJ POVRATAK. GDE ĆE NAKIT I TORBE MOĆI DA SE NAĐU U BEOGRADU?

Poslednje dve godine sam više bila prisutna na međunarodnoj modnoj sceni. Planiram autor­sku izložbu torbi u Beogradu. Biće to sasvim drugačije predstavljanje. Moje torbe su umet­nost za sebe. Jednom kada inspiracija sazri, nemoguće je ignorisati je i potisnuti. Tragam za adekvatnim prostorom koji će biti netipična for­ma galerije i koja će zadovoljiti uslove postavki mojih torbi.

KADA SE OSVRNEŠ UNAZAD, DA LI SI ZADOVOLJ­NA PREĐENIM PUTEM I ŠTA JE ONO ŠTO ŽELIŠ DA OSTVARIŠ?

Prezadovoljna sam onim što sam postigla za kratak vremenski period i tim uspehom sam motivisana da dalje koračam. Iskreno, doživl­javam ga i kao obavezu usled ukazanog pove­renja i podrške koju dobijam „napolju”.

Želim da budem inspiracija i asocijacija žena­ma koje žele da ponesu neku autentičnu, svet­ski dizajniranu modnu torbu koja sama govori. Torbe su stvorene za specifičan tip dama koje su spremne da hrabro ponesu ove unikatne modele ručne izrade, izdvajajući se tako od uni­formisanosti kojima se povinovao nemali broj pripadnica lepšeg pola. Suptilno tananim nitima spajam umetnost i modu, nudeći svoj doživljaj ove dve oblasti koje se uspešno prožimaju u mojim najnovijim radovima.

TVOJA FORMULA USPEHA.

„Nismo rođeni ni kao pobednici ni kao gubitnici. Svi imamo mogućnost IZBORA” – neko je jed­nom rekao i apsolutno se slažem sa tim.

Rad donosi vidljivost, motivaciju, uspeh, pre­poznatljivost i proboj. Rad je sve i u mom sluča­ju. Da biste došli do cilja, morate imati viziju, vredno i jako puno raditi. Tako da rad, rad i samo rad – podvlačim.

TEMA JULSKO-AVGUSTOVSKOG BROJA NOSI NA­ZIV „VELIKO PLAVETNILO“. KAKO TI VIDIŠ PLAVU BOJU?

Pa, ovo je fenomenalno. Moj sledeći rad upra­vo se bazira na toj boji. Sve nijanse plave biće zastupljene kao boja mojih torbi. Plavo me os­vaja, obuzima, zavodi. Volim plavu boju i iz nje izvlačim energiju, ona je nekako i formalna i ve­sela i snažna, baš onakva kakva je posebna žena. Plava boja italijanskih mora koja su moja kreativnost i inspiracija.

ŠTA MISLITE?

102 Poena
Upvote Downvote

KNJIŽEVNOST I JEZIK KAO SUDBINA

MUZIKA KAO DAR KOJI DOTIČE DUŠU