in

ŽIVIM NOVU SEBE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: DRAGANA MIRČETIĆ

FOTOGRAFIJE: NEBOJŠA BABIĆ, TATJANA BAŽALAC

DRAGANA MIRČETIĆ, DIZAJNER AUTORSKOG NAKITA „ARTE & BELLEZZA“, ŽENA OD STILA I IDEJE. SVOJU PRVU SAMOSTALNU IZLOŽBU IMALA JE MAJA 2021. GODINE U MALOJ GALERIJI ULUPUDS-A POD NAZIVOM „EMOTIONS“. KREATIVNI POTENCIJAL USMERILA JE KA RUČNO RAĐENOM NAKITU OD POLUDRAGOG KAMENA I ITALIJANSKE KOŽE. SPOJ JEDNOG I DRUGOG, IDEJE I ZAMISLI, INDIVIDUALNOSTI I SNAGE, NOSI NJEN POTPIS KROZ UMETNOST I LEPOTU „ARTE & BELLEZZA“, A VIZIJA UPUĆUJE NA BUDUĆNOST.

„Draga Mirčetić je jedna od retkih umetnica koja je u želji za pronalaženjem širih i novih izražajnih mogućnosti mnogo eksperimentisala, vredno radila izgradivši svoj autentični i prepoznatljiv stil u izradi nakita, torbi, kaiševa… Njen brend “Arte & Bellezza“ je zauzeo zasluženo visoko mesto na srpskoj umetničkoj sceni, a u budućnosti će po­stepeno osvajati i međunarodno tržište. Za Dra­ganu “kreirati nakit znači skoncentrisati energiju u opipljivi simbol“.

Maja Škaljac Stanošević

Brend Arte & Bellezza

Sam naziv je spoj umetnosti i lepote koji sam uspela da povežem kroz moj dve velike strasti. Potpis AB je kombinacija poludragog kamena i kože, različite debljine, teksture, kolorita. Kroz AB izražavam kreativnost, svoju individualnost, posebnost ideje kao izrade. AB je najmanje sezonski po definiciji. Važno je da se izađe iz nametnutih sezonskih okvira od boja preko kreacije. Žena koja prati modne trendove treba­lo bi da ponese nakit ličnog karaktera i da svom stajlingu da lični pečat. Verujem da umetnost nema sezonu, ona je vačna, a nakit je lični pečat i potpis onoga koji ga nosi.

Moj brend AB nakit je neobičan i privlači sve po­glede, ali istovremeno je dovoljno sveden da je nosiv u svakoj prilici, prikladan u svim kombi­nacijama od casual look-a do klasičnog stila.

AB je fuzija dizajna i umetnosti. Savremenosti i budućnosti.

Ideja o izradi nakita

Kroz izradu nakita, oslobađam sebe i svoj jak kreativni potencijal koji je živeo svoj unutrašnji život potisnut i koji sada traži izlaz napolje da se iskaže i bude primećen i vrednovan.

Kroz kreaciju, izražavam sebe. Ideje su se sla­gale, nizale u meni godinama i u jednom trenut­ku sve je kulminiralo i javila se jaka potreba za izražavanjem.

Živim novu sebe koz stvaranje. Kreirati nakit znači skoncentrisati energiju u opipljiv simbol. Svet nakita je poseban, jedan mali Univerzum. To je moj Univerzum. Kroz izradu nakita, osvestila sam da sam žena kreacije.

Autorske kolekcije

Do sada sam uradila četiri autorske kolekcije na­kita koje sam spojila u jednu grupnu postavku.

Žuta „MiaM“ predstavlja sunce, svetlost, toplinu, ljubav prema Italiji. Žena je najvoljenija u Italiji, tako i ova žuta donosi toplinu sicilijanskog sun­ca. Sunčana nijansa ove boje je idealna za po­pravljanje raspoloženja, vibrantna je i optimistič­na.

Crvena „Red Passion“ predstavlja život, ljubav, strast. Strast koja kulminira na dodir.

Crnu „Back Mystic“ simboliše mističnost, dom­inantnost, ženstvenost, ima više značenja i lica. Samo svesne žene mogu ovu kolekciju nositi na pravi način. Ona je moćna, svoja, snažna, lepa i sjajna, a pri tome nežna, osećajna i duhovna. Ona je sazvežđe tajni, a opet tako otvorena i direktna. Autentično govori, još autentičnije izgleda. Ima samo jedno lice i više značenja. Avangardna u svakom pogledu. Ogrlica iz ove kolekcije je vaš stav. Stav prema životu i svetu. Crna boja je to­liko magična da osnažuje ženu, njenu lepotu, sjaj i potvrđuje njenu prefinjenu dozu samosvesti i sigurnosti.

Zlatna „Gold Time“ predstavlja svetlost, snagu, nežnost i moć žene kroz jačinu nakita kako od kože tako i od poludragog kamena hematita.

Važnost autentičnog stila

Danas su sve prisutniji kolektivni kalupi u odevanju i stilu. Smatram da žena mora da is­korači iz nametnutog ka ličnoj individualnosti i autentičnosti. Biti autentičan je deo hrabrosti, stava i odluke. Unikatni komadi AB na neki in­direktan način osobi vraćaju sigurnost, auten­tičnost, individualnost. Ručno izrađeni nakit ima posebnu vrednost, vrednost ruku koja ume kožu ili poludrago kamenje da pretvori u umetnost.

Kamenje i koža se izrađuju ručno, te ta vrsta prirodnih materijala daje mogućnost da je svaki komad autentičan i drugačiji. Unikatan – nema ponavljana. Njegova vrednost je upravo u njegov­oj prirodnosti.

Jako je bitno koji kamen izaberem pri stvaran­ju jedne ogrlice. Svaki kamen je posebna en­ergija. Radim sa ametistom, lapisom, oniksom, kvarcom, ahatom, akvamarinom, labradoritom… Kamen reflektuje sopstvenu energiju, kao i en­ergiju onoga koji ga nosi.

Koža kao izražajno sredstvo i materijal za izradu aksesoara najviše dolazi do izražaja kroz tekstu­ru i kolorit kojim finalni proizvod, ogrlica, dobija na posebnosti i lepoti.

Zašto koža, a zašto poludrago kamenje sa koji­ma stvaraš

Apsolutno se slažem sa idejom Dostojevskog da će lepota spasiti svet, ali bih dodala i autentičost.

Imam neograničenu slobodu i prostor da st­varam i da se izražavam. Nakit je ogledalo mog unutrašnjeg sveta, ali i bunt i moć kojim izraža­vam modni stav za ženu koja se odluči da ga ponese.

Prva samostalna izložba autorskog nakita „Emotions“ u Maloj galeriji ULUPUDS-a

Jako sam srećna što sam imala priliku da izlažem u Maloj galeriji ULUPUDS-a, jer je taj galerijski duh i predstavljanje jako bitno za svak­og umetnika. Dobija se poseban osećaj kroz ovaj vid izlaganja. Izložba je imala fenomenalne reak­cije publike i stručne javnosti. Spojila sam sve četiri kolekcije kroz ovu izložbu. Emocije koje bude žene u pokretu bila je glavna ideja.

Budućnost

Neko je rekao da budućnost ima neopisiv šarm.

U julu u Narodnom muzeju u Čačku će biti postavljena moja druga samostalna izložba autorskog nakita. U posebno dragom gradu, u prelepom muzeju od nacionalnog značaja, moje kolekcije će biti neposredno dostupne u dužem vremenskom intervalu.

Posebna sreća i zadovoljstvo je grad na sedam brežuljaka, Rim, grad sunca i ljubavi, muzej na ot­vorenom, u kojem ću izlagati od 2 do 5. Septem­bra, u galerija „Incinque Open Art Monti“. Imaću svoju prvo predstavljanje van granica i jako sam ponosna zbog toga.

Sreću čine male stvari, a mene taj duh koji me gura da stvaram, idem dalje, znam više. Budućnost je tu. Kuca na vrata i ja sam spremna. Io sono pronta.

ŠTA MISLITE?

27. SARAJEVO FILM FESTIVAL: U KONKURENCIJI ZA NAGRADE SRCE SARAJEVA 47 FILMOVA

SMARAGD SA BAJOVE KULE