in

MEXICO MY DESTINATION

PIŠE: IVAN STANKOVIĆ

U vreme zabrinutosti, ograničenja i raznih frustracija kojima je savremena duša izbombardovana u poslednje vreme, odlazak na daleke destinacije deluje kao samoisceljujuće iskustvo. Naravno, potrebno je da imate sačuvanu nepresušnu radoznalost u sebi koja je ogledalo deteta u vama, zar ne? Jer na nekim poljima kriza predstavlja veliku šansu. Da otputujete na kontinent na kome nikada niste bili, da odete negde gde vas neće maltretirati, a za isti novac koji ste ove godine ostavili, recimo, u Grčkoj ili Crnoj Gori.

I tako dolazimo do paradoksa da je nekoliko proaktivnih turističkih agencija, u vreme njihovog gašenja, svoju šansu da opstanu potražilo u ponudi dalekih destinacija po ceni letovanja u neposrednom okruženju.

Izbore ponekad ne tražimo mi, ponekad oni nađu nas. I prepoznamo ih. Kao priliku koja se ne ostavlja za sutra. Kao odlazak na poluostrvo Jukatan, u Meksiko.

ODLAZAK

Sama odluka da se ode u Meksiko postaje logična onog momenta kada shvatite da, čak i sada, dok se pišu ovi redovi, građanima Srbije nisu potrebni ni potvrda o vakcinaciji, ni PCR, ni antigenski test. Odlazak u ambasadu po vizu organizuje agencija i dobija se relativno lako.

Nakon toga sledi najveći test izdržljivosti, let iz Beograda do Istanbula, a zatim, preko Škotske, Grenlanda i Kanade, do Meksiko Sitija i, konačno, Kankuna. Sve to traje oko 22 sata u odlasku (a daleko manje u povratku zbog direktnog leta iz Kankuna do Istanbula), ali su avioni Turkish airlinesa dovoljno komforni za taj izazov.

Prvi utisak kada izađete iz aviona je da ste došli u predeo sa izuzetno velikom vlagom i toplotom (kažu meštani da je najniža temperatura u godini 14°C noću, u januaru). Imigracioni službenik na ulazu vas može malo više zadržati dodatnim pitanjima i proverama kod nadređenog, ali se i to brzo okonča i avantura može da počne.

SMEŠTAJ

Tri ključne turističke lokacije na obali Karipskog mora su Kankun, Plaja del Karmen i Tulum. Predlažem, ako je moguće, da se izbegnu prva i treća opcija zbog velikog broja turista i izbor padne na Planu Del Karmen, koja je nekako ušuškana, manja i mirnija, iako i tu život, pogotovo noću u centralnoj Petoj aveniji, buja i pulsira na poseban, šarmantni način. Glavni razlog da izaberete Plaju je taj što joj je pozicija takva da ćete na svaki od atraktivnih izleta doći za optimalno vreme. Ako ste pristalica mirnijeg odmora, bez mnogo odlazaka na izlete, Kankun i Tulum vam nude sve što vam je potrebno i za tu opciju.

ISTORIJSKO NASLEĐE

Područje koje je nastanjivala mesoamerička civilizacija Maja je obuhvatao prostor od Jukatana na severu do Salvadora na jugu i čitava istorija tog naroda je jedna od najuzbudljivijih i najmisterioznijih priča. Period od pojave tog naroda na pomenutim prostorima od 2000. godine p.n.e. kada je počeo predklasični period, preko njihovog vrhunca, klasičnog perioda (III vek n.e. – IX vek n.e.), pa sve do postklasičnog perioda, koji je okončan 1697. godine osvajanjem poslednjeg majanskog grada, Tajasala, od strane Španaca, ostavio je svetskoj civilizaciji dragocena zaveštanja.

Nakon veličanstvenog Teotihuakana kod Meksiko Sitija, druga i treća najposećenija arheološka lokacija su Čičen Itza i Tulum. Čičen Itza je od skora uvrštena na listu sedam novih svetskih čuda i zaista izaziva veliko poštovanje kada se obrete u podnožju Zamka (El Kastiljo), velike piramide posvećene bogu Kukulkanu, ali je i čitav kompleks hramova i piramida oko nje, kilometrima u prečniku, fantastičan.

Tulum je poznat kao najveće arheološko nalazište Maja na moru i on takođe ima svoj Zamak, posvećen bogu vetrova (građen u periodu XIII – XIV veka), a u čitav kompleks su mogle ući samo značajne ličnosti. Zelenilo i pejzažna arhitektura plene i pravi su mamac za turiste iz čitavog sveta koji traže fantastičan eksterijer za svoje fotografije.

Koba je građena u periodu VI – X veka n.e., a Nohoč mul je najveća piramida na Jukatanu sa 42 m, smeštena u srce džungle, u samom središtu poluostrva, sa putevima koji su bili najduži u to vreme u regiji. Mesto deluje pomalo mistično, a sada je penjanje na vrh piramide potpuno zabranjeno zbog devastirajućih posledica ljudi po građevinu.

IZLETI

Postoje dva tipa izleta na Jukatanu: arheološki, koji obuhvata obilazak građevina iz majanskog perioda i opšti, koji obuhvata obilazak svih ostalih atrakcija koje nemaju direktnih veza sa civilizacijom Maja.

Iz prve grupe svakako treba obići Čičen Icu, Tulum i Kobu i to će biti sasvim dovoljno da zaokružite svoj utisak o majanskoj civilizaciji.

Druge atrakcije su ostrva Holboš, Išla Muheres i Kozomel, kao i cenote, otvori u tlu na dnu kojih se nalazi voda – prirodni bazen, koji može biti i deo podzemne reke, kakva je najveća podzemna reka na svetu Sak Akin, duga 340 km, a koja protiče ispod donjeg dela poluostrva. U cenotama se možete kupati, a preporuka je da izlet na Čičen İtzu kompletirate odlaskom u obližnju cenotu Oksman, gde su i napravljene slike.

Los Colorados je na severu Jukatana i poznat je po lagunama, uzgajalištima krokodila i velikim naseobinama flaminga, koji se inače rodi sa potpuno belim perjem koje postaje pink zato što se hrane račićima iz lagune koji ispuštaju pink pigment od kojeg je i čitava laguna ružičasta.

Merida i Valjadolid su gradovi u unutrašnjosti koje možete posetiti ukoliko želite osetiti jak duh vremena španske kolonizacije.

Ukoliko ste skloni opuštenom odmoru, bez mnogo izleta, sve ćete imati na jednom mestu, bez obzira da li ste izabrali Kankun ili Tulum.

Rezime svih utisaka je osećaj velikog, inspirativnog iskustva, koje će vas još dugo, dugo držati po povratku kući.

Budite dobri u nečemu prema nekom.

Budite dobri u nečemu prema sebi.

Otputujte barem jednom u Meksiko.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IZABERI ON

ADA DIVINE AWAKENING FESTIVAL