in

LEKCIJA PRIRODE – AROMATERAPIJA

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: BANE RADOSAVLJEVIĆ

BANE RADOSAVLJEVIĆ, VREDAN, AMBICIOZAN MOMAK, KOJI SE PRE PAR GODINA PRESELIO U ČAPLJINU, KAKO BI UZGAJAO SMILJE. POSVETIO SE BILJKAMA I AROMATERAPIJI. ŽIVOT JE KON­STANTAN POKRET, PROCES, U KOJEM BANE SVOJOM ZNANJEM DOPRINOSI DA, KROZ AROMA­TERAPIJU, KORISNICI ETARSKIH ULJA DOŽIVE TRANSFORMACIJU I POBOLJŠANJE SVOG ZDRAV­STVENOG STANJA.

BANE JE VLASNIK FIRME „NATURA OLEUM“, KOJA SE BAVI PROIZVODNJOM ETERIČNIH ULJA I ORGANIZACIJOM SEMINARA. SLEDEĆI VELIKI SEMINAR KOJI SE ORGANIZUJE POD IMENOM OVE KUĆE JE U ČAPLJINI SREDINOM JULA, KADA ĆE OKUPITI SVE ZAINTERESOVANE AROMATERA­PEUTE, KOZMETIČARE I ZEMLJORADNIKE IZ CELE BIVŠE JUGOSLAVIJE. PREDAVAČI KOJI SU ZA SADA POTVRDILI SVOJE PRISUSTVO SU: MIRELA ROGULJIĆ KOVAČEVIĆ IZ BIH, IVANA MILUNOVIĆ IZ SRBIJE, GORAN KLEMEN IZ HRVATSKE.

SVI ZAINTERESOVANI ZA SEMINAR MOGU DA SE PRIJAVE NA MEJL:

bane.radosavljevic80@gmail.com

KAKO SI SE POSVETIO BILJKAMA I AROMATERAPIJI?

Pre nekoliko godina, tačnije decembra 2015. godine, otišao sam u Čapljinu na poziv porodi­ce Jukić i Dinka Dujmovića. Poslovni poziv da učestvujem u procesu proizvodnje etarskog ulja smilja.

Zaljubio sam se u prirodu, vazduh, veliko nebo koje nikada nisam video u našem Beogradu. Pratio proces biljke od sadnje do dobijanja etar­skog ulja. Vratio sam se u Beograd sa novim iskustvom i željom da promovišem ovu besmrt­nu biljku, spakovanu u staklenu bočicu, zlata vrednu.

Ubrzo sam upoznao Ivanu Milunović, koja se godinama bavi aromaterapijom i izrađuje pri­rodnu kozmetiku “Klementina”. Pored toga, bavi se edukacijom i organizuje predavanja na temu aromaterapije i aromakozmetike i, samim tim, bila mi je “prozor” za ovaj svet koji me je ubrzo povezao sa mnogo ljudi.

ŠTA JE SMILJE ZA TEBE?

Smilje je za mene iskorišćena prilika za nov na­čin života.

KOJE SU LEKOVITA SVOJSTVA SMILJA?

Smilje je vrlo lekovita biljka. Čaj od smilja je božanska biljka za čišćenje jetre i organizma. Smilje se danas više spominje u domenu tradi­cionalne fitoterapije. Biljka koja leči oslabljeni imunitet i upotrebljava se u terapiji kod bolesti pluća. Briše bore sa lica i leči neplodnost.

KAKO DA POSTIGNEMO BALANS KORISTEĆI AROMATERAPIJU? ETARSKA ULJA SU NEKA VRSTA PODRŠKE IZ PRIRODE KOJU SMO DOBILI. DA LI UMEMO DA JE KORISTIMO?

Da bismo postigli balans, aromaterapija je div­na tehnika koja nas, putem čula mirisa, osloba­đa od napetosti i daje pozitivnu svežu energiju. Etarska ulja se mogu koristiti u domaćinstvu, kozmetici, kao i za spa momente. (mirisna lam­pica, sauna, masaža).

Etarska ulja treba pravilno koristiti, jer u suprot­nom mogu biti opasna. Nikad ne stavljati etar­sko ulje direktno na kožu, već je obavezno raz­blažiti u nekom baznom ulju kao što su masli­novo, bademovo… Ukoliko stavljate etarsko ulje u u kadu, pre nego što sipate direktno u vodu, pomešajte ga sa kiselim, sojinim mlekom ili me­dom, kako etarsko ulje ne bi ostalo na površini vode i time izazvalo neku reakciju na koži. I zlat­no pravilo u aromaterapiji za upotrebu etarskih ulja: Manje je više! Zato je bolje staviti jednu kap manje nego jednu kap više etarskog ulja.

ZA ETARSKO ULJE RUŽE SE KAŽE DA LEČI I SRCE I DUŠU. NAVEDI NAM I DRUGA ETERIČNA ULJA KOJA SU LEK I ZA ŠTA?

Kao što se za ružu kaže da leči srce i dušu, za smilje se može reći da ima sedativno dejstvo, smanjuje strah i osećaj gađenja. Nekada miris smilja podseća na pokošeno seno i budi du­hovnost i okrenutost prema precima i prirodi. Primetićete da će se gradski tipovi ljudi, koji ve­ruju samo u stvari koje vide, namrštiti na miris smilja. Zato smilje ne odgovara svakom, ili ja volim da kažem da svakom treba vremena da zavoli smilje.

KAKO SE KORISTE POJEDINA ULJA?

Etarsko ulje lavande je jedino ulje koje sme da se nanosi diretktno na kožu. Ublažava opeko­tine i korisno je imati kao kućnu apoteku u ku­hinji ukoliko dođe do manjih opekotina tokom kuvanja. Koristi se protiv nesanice ili boljeg sna tako što se nakapa par kapi etarskog ulja na jastuk. Za opuštajuću masažu potrebno je pomešati par kapi etarskog ulja u 10ml baznog ulja poput maslinovog.

Etarsko ulje limuna je dobro udisati ujutru jer citrusi bude i dižu energiju. Važno je napome­nuti da citrusna ulja izbegavamo leti jer su fo­totoksična. Poput lavande, limun je poznati je repelent.

Etarsko ulje od smilja je vrlo delotvorno kod problematičnog stanja kože poput psorijaze, dermatitisa, ekcema pa je par kapi sa nekim baznim uljem pravi melem za kožu. Takođe je poznato da uklanja modrice, ožiljke od akni i za borbu protiv bora.

KOJU KOMBINACIJU ULJA TI NAJVIŠE VOLIŠ?

Mešavinu koju najviše volim mi je zaista teško da odaberem, jer uživam u svim etarskim ulji­ma na svojstven način. Ovom prilikom ću iz­dvojiti mešavinu limuna i lavande, koja me drži fokusiranim, ali smirenim, što je preko potreb­no mom karakteru i obavezama.

TEMA FEBRUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINE NOSI NAZIV “SVA LICA LJUBAVI”. LJUBAV JE ZA TEBE…?

Ljubav je za mene sve što mi crta osmeh na lice i što me tera da budem bolji čovek.

FOTO: CHRISTIN HUME UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

FOTOGRAFIJE KAO ŽIVOTNI DNEVNIK

ŽIVOT U DVOJE