in

LJUBAV KAO LEK

PIŠE: LJUBIŠA BORETOV

FOTO: ANIMA MUNDI

Tema februarskog broja RYL magazina je moć ljubavi. Zadovoljan sam zbog toga. Jer ljubav je zaista moćna, koliko god da smo je poslednjih decenija banalizovali svakakvim glupostima, pa je sada skepticima lako da kritikuju ovu neiscrpnu temu.

Za mene lično, februar i ljubav su usko povezani. I pored toga što u februaru slavimo ljubav, na sam dan kada svi veličaju ovaj osećaj nad osećajima, ja slavim i svoj rođendan. Moja je sreća što sam se rodio u vreme socijalizma, kada nije bilo popularno deci davati imena po svecima na koje su se rodila. Inače bih ovu kolumnu sada potpisivao kao Trivun ili Trifko, a to bi me mnogo manje veselilo nego Ljubiša. Sa druge strane, kada bolje razmislim, čak i moje ime nekako vuče na ljubav. Jer ljubiš onog koga voliš, zar ne? Ima još jedna dobra stvar oko ljubavi i mog rođendana. Kada mi čestitaju, ja mogu da uzvratim lepim željama.

Ustaljeno je mišljenje da je veza između februara i ljubavi u obliku koji danas poznajemo velikim delom i produkt propagandne mašinerije i prodajnih odeljenja velikih kompanija, u potrazi za specijalnim datumima od kojih dodatno zarađuju. Nametnuti ralozi za razmenu poklona, ili nešto više od toga, tek ceo februar, a posebno sredina meseca, postaju jedan od najvećih praznika civilizacije koju poznajemo u današnjem obliku. Ljudi su se tokom vremena podelili na silne fragmente i učinili sve da postane nepomirljivi: rase, religije, politike, polovi. Jedina pojava, jedini element koji nas sve povezuje i oko koga ne stvaramo sukobe, već se ujedinjujemo u proslavi je ljubav.

Sa druge strane, koliko god da smo skeptični, februar i ljubav možda imaju vezu i sa dešavanjima u prirodi. Ne slave u februaru ljubav samo ljudi, već i mačke. Mada, ruku na srce, sa promenom vremenskih prilika na planeti, poslednjih godina i ne čujem pod prozorom februarsku ljubavnu pesmu mačaka. Ili su se sakrile ili su pomerile ljubavni mesec, tek nekako, nema ih. Ili je to zbog toga što živim u soliteru?

Šalu na stranu, tema nam je ljubav. Pričajmo o njoj, jer duboko u sebi o njoj neprestano razmišljamo i tragamo za njom. Ljubav ima moć da ovlada našim telom i umom toliko da nismo u stanju da razmišljamo trezveno i da donosimo racionalne odluke. Ljubav koja nas obuzima blokira nas u svemu ostalom, pa često osećaj nemoći i očaja u koje nas ljubav baca poredimo sa bolesnim stanjem. Posebno ukoliko je ljubav nesrećna ili iz bilo kog razloga neostvariva. Kao i u pesmama i književnosti uostalom, gde se zbog ljubavi boluje, kopni i umire. I upravo baš te likove najviše volimo. Zar Margareta Gotije, Ana Karenjina, Katarina i Hitklif, ili Grof Laslo Almaši nisu bili tragični, jer su se prepuštali, ili nisu, moći ljubavi da ih vodi u životu? Svi su oni bolovali i umirali zbog ljubavi i zbog toga su nam dragi.

Realnost pokazuje nešto drugo. U ljubavne jade ne upadamo zbog više sile, koja je naše literarne ili filmske junake terala u očaj. Najčešće su uzrok ljubavnih jada neke druge ljudske emocije ili okolnosti koje nismo u stanju da prevaziđemo. Nepoverenje, nespremnost na žrtvovanje principa, egocentričnost, najčešće su, u današnje vreme, porivi koji nas onemogućavaju da ljubav osetimo kao isceljenje, već da je posmatramo kao neprirodno, bolesno stanje.

Samo ukoliko smo spremni da se prepustimo ljubavi, u stanju smo da se pročistimo od loših emocija i da se prepustimo isceljenju. Otrovi se ne mogu sakriti u čistom srcu. Kada vas sila ljubavi obuzme, bolje je da joj se ne opirete. Ljubav, kao što može da vas razboli, može i da vas oporavi. Ta bezuslovna sila zaceljuje stare rane, oslobađa od negativnosti koje ne doprinose dobrobiti. Ona nam se javlja u mnogim oblicima i u tome je njena moć. Ljubav osećamo prema porodici, deci, prijateljima, a nije zanemarljiva i ona ljubav koju gajimo prema našim kućnim ljubimcima.

Ako se ljubav posmatra kao lek, lako je doći do spoznaje da na planeti ne postoji druga sila koja tako lako omakšava i najokorelije srce. Ni jedna druga sila ovog univerzuma nema moć da leči, da uništava seme mržnje i stvara dobrotu.

Ljubav je najveća sila na svetu. Ako sve što radimo oplemenimo ljubavlju, otkrićemo moći za koje nismo ni znali da posedujemo. Februar je, vreme je da se oslobodimo i da otkrijemo moć ljubavi. Srećan vam dan ljubavi! Srećan vam mesec ljubavi! Srećan vam život, pun ljubavi!

 

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LJUBAV KAO OSNOV SVEGA

LABORATORIJA LJUBAVI