in

LET IZNAD VODE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: DARKO KASTRATOVIĆ
FOTOGRAFIJE: MARKO MILOVANOVIĆ

DARKO KASTRATOVIĆ KAJT SURFER, SNOW BORDER IZ KRAGUJEVCA VODI NAS NA VODU I SVOJU LJUBAV PREMA SPORTOVIMA.

LJUBAV PREMA EKSTREMNIM SPORTOVIMA JAVILA SE OD MALIH NOGU. DO SADA JE UČESTVOVAO U SNOW BORDERSKOJ REPREZETACIJI SRBIJE I POSLEDNJIH 15 GODINA RADI KAO INSTRUKTOR KAJTA NA ADI BOJANI I SNOW BORDA NA KOPAONIKU.

SA DARKOM RAZGOVARAMO O NOVOM KONCEPTU VOŽNJE FOILA KOJI PRUŽA BRZINU ALI I MOGUĆNOST LJUDIMA KOJI SE NE BAVE EKSTREMNIM SPORTOVIMA DA GA SAVLADAJU I UŽIVAJU U VOŽNJU.

ŠTA JE FOIL?

Foil je povezan sa glavnim delom čamca ili daske i daje dodatni uzgon u određenoj brzini – najčešće cela površina bude totalno iznad vode. Ova tehnologija je nova ali ne i njena ideja, koja se rodila u 18. veku kada su želeli da postave avionska krila na brod. Duže od veka mnogi pronalazači su razmatrali ovu ideju kroz razna istraživanja ali tek sa razvitkom kompozitnog materijala, 2000tih, koncept foil-a, kakav je danas, se pojavljuje po prvi put. Foil je postao jako popularan u nautičkom svetu posebno u jedrenju a 2020. godine je čak 19 čamaca na Vendee Globe-u bilo opremljeno njime. Pored ovoga proširilo se i među ostalim vodenim sportovima koji su prilagodili i ime shodno korisćenju kao sto su wingfoil, surfoil i supfoil. Foil je fantastična inovacija, koja ljudima pruža brzinu, stabilnost ali i magičan osećaj letenja, slobode i mira.

Električni foil je surf daska sa električnim motorom koji potpuno nečujno seče vodu, koristi bateriju na punjenje i omogućava vam uživanje u prirodi bez i njenog zagađivanja.

Možete se kretati kroz razne tipove vode, bez potrebe talasa i vetra. Uz pomoć ručnog joysticka kojim dajete ili smanjujte gas, telom pravite okret, lebdeći iznad vode i sjedinjeni sa daskom proživljavate letenje… Pamtićete taj moment za ceo život.

KO SMO MI I GDE NAS MOŽETE PRONAĆI?

Mi smo FLY E-Foil Klub, prvi osnovani klub za E-Foil u Srbiji i Crnoj Gori. Nalazimo se na 2 lokacije, Ušće reke Save u Dunav, na malom splavu kod Nebojšine kule i na Adi Bojani u kampu Dolcinum. S obzirom da je ovaj sport kod nas po prvi put mi nudimo obuku za vožnju, ture, obilaske predivnih predela naših reka i jezera, kao i istraživanje crnogorskog primorja, team building-e i razna druga okupljanja.

ZA KOGA JE OVAJ SPORT?

Za bilo koga ko želi da pobegne od gradske buke i užurbanog tempa, ko želi da bude aktivan u prirodi a nema vremena da putuje van grada, ko želi da započne jutro napunjen energijom ili završi svoj dan uz predivan zalazak sunca i pogledom na Kalemegdan. Za klince koji vole trotinete, skejt, bicikle, snowboard ili bilo koji sport a za odrasle koji vole adrenalin i žele dobru zabavu, za ljude koji vole druženja a pogotovo one koji vole da probaju nešto novo.

KAKO IZGLEDA JEDAN ČAS?

Čas izgleda tako sto se polaznik prvo informiše i pripremi na suvom. U pripremu spada, kratak uvod o času i bezbednosne informacije a zatim oblačenje zaštitne opreme.

Postoje 3 početne pozicije koje se postepeno savladavaju a to su ležanje, klečanje i stajanje na dasci. Nakon što se uđe u vodu, počne se sa prvom i drugom pozicijom ležanja i klečanja i privakavanja na joystick. Obe pozicije su veoma bezbedne i time odlične za pronalaženje balansa koji je potreban za treću fazu, fazu ustajanja i stajanja na dasci.

KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA SE SAVLADA VOŽNJA?

Poželjno je da se proba nekoliko puta pre nego što se učenik oseti dovoljno sigurno i stabilno da ustane. Užitak i uzbuđenje koje ovo iskustvo pruža se itekako može osetiti kroz ležanje i klečanje, potrebno je da se ne žuri i vrlo je važno da se osoba oslobodi u pokretu pre nego što proba da ustane. Neko savlada treću fazu u prvom času ali to su uglavnom ljudi koji su imali prethodnog iskustva sa sportovima na vodi.

ŠTA VAM JE CILJ SA VAŠIM KLUBOM?

Želimo da promovišemo sport u celoj Srbiji i Crnoj Gori, istražujući reke, jezera i more. Na taj način pružamo priliku ljudima da kroz druženja i aktivnost otkriju predivnu prirodu naše zemlje i upoznaju se sa ovim sportom koji pruža nezaboravno iskustvo. Voleli bi smo da ljudima pružimo novi pogled na svet, da se ohrabre i zakorače u nove avanture.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LAGANO ZELENO

MOJ SVET