in

KNJIGE KOJE SAM ZABORAVIO DA PROČITAM U 2022.

PIŠE: DUŠAN ŽUGIĆ
FOTOGRAFIJA: MIA MEDAKOVIĆ

KNJIGE SU ŽIVE, TO TREBAD DA VAM JE JA­SNO. ONE PROLAZE KROZ NAS I KRAJ NAS BAŠ KAO I LJUDI. NEKIMA SE VRAĆAŠ UVEK I IZNOVA; A NEKE SRETNEŠ SLUČAJNO JOŠ KOJI PUT, U NJIHOVOM ILI TVOM NOVOM ŽIVOTU. PREPOZNATE LI SE TADA ILI NE? MNOGE KNJIGE KOJE SI SREO NIKADA NI NE UPOZNAŠ KAKO TREBA; NEKE OSTAVIŠ ZA KASNIJE I CELA VAŠA PRIČA IZBLEDI, A DA NIJE NI POČELA… KAKO TO VEĆ BIVA. GO­MILAM KNJIIGE KRAJ UZGLAVLJA ODUVEK. TU SU SA RAZLOGOM – DA BUDU PROČITA­NE. NE POSTOJI METODOLOGIJA PO KOJOJ SE TU NALAZE. NOVU GODINU UVEK VALJA GLEDATI SA OPTIMIZMOM, ALI SE VALJA I OSVRNUTI IZA SEBE. DA LI SLAVITE ONO ŠTO DOLAZI ILI ONO ŠTO JE PROŠLO? KOJI JE TO STRAH KOJI VAS GONI DA SLAVITE ONO ŠTO TEK TREBA DA DOĐE, A NE ONO ŠTO STE PROŽIVELI? KOJE KNJIGE SA GOMILE KRAJ UZGLAVLJA NISI PROČITAO I ZAŠTO? KRAJ MOG UZGLAVLJA JE MNOGO VIŠE KNJIGA – NEPROČITANIH GREHOVA NEGO ŠTO BI U JEDNU PRISTOJNU MAGAZINSKU LISTU “OBAVEZNO ŠTIVO” STALO; TAKO DA BIRAM DESETAK NJIH. MOGU SAMO DA KAŽEM ZA­ŠTO SU BILE KRAJ UZGLAVLJA, KAKO SU TU DOŠLE I ŠTA EVENTUALNO OČEKUJEM OD NJIH – NE DA VAM IH PREPRIČAM I NA TAJ NAČIN NEKAKO PREPORUČIM, JER IH NI JA JOŠ NISAM PROČITAO! NA KRAJU KRAJEVA, NA POSTOJI PUT – POSTOJI SAMO PUTOVA­NJE, PUTOKAZI I ISTRAŽIVANJE. VERUJEM DA SVI IMATE SVOJU LISTU, A MENI ĆETE ZA MOJU MORATI DA VERUJETE NA REČ.

 

  1. “NIOTKUDA S LJUBAVLJU” DORĐE MATIĆ (NOVA KNJIGA 2022)

Na posveti koju mi je ispisala moja prijateljica Marina Mirković, novinar Večernjih novosti (rubri­ka kultura) piše: “Roman sjajan, sjajnog pesnika, sjajnom pesniku koji će jednog dana napisati ro­man. Bez razloga, u Beogradu, Marina” – eto, to je i preporuka za čitanje.

  1. “BEOGRAD” SINIŠA KOVAČEVIĆ (AVE 2022)

Beograd treba da grade ljudi koji Beograd vole. Beograd je živ, kao i knjige. Treba živeti sa njim i voleti ga kakav jeste. Beograd danas je tužan jer nije u rukama pravog ljubavnika. (Ovo sam ja na­žvrljao) I ova knjiga ima posvetu; dobio sam je na dar od njenog pisca na sajmu knjiga u Beogradu, kada je već doživela svoje četvrtno izdanje, do sada možda i šesto.

  1. “URUGVAJKA” PEDRO MAIRAL

Knjiga je došla do mene kao poklon nakon be­somučne rasprave o svemu i svačemu sa mo­jom dragom komšinicom; neverovatno teškom osobom koja ne propušta sva moguća kulturna dešavanja, gastronomski je ovisnik, a može sebi da priušti i da ode da gleda svetsko prvenstvo u fudbalu – da navija za Francusku. Manje više, sušta suprotnost meni, ali verujem u njen knji­ževni ukus. Bonus je i to što me naslov podsetio na “Avanture nevaljale devojčice” , Marija Varga­sa Ljose, a tek je to knjiga koju valja pročitati!

  1. “PESME I POEME” VLADIMIR MAJA­KOVSKI

Tu je, kraj uzglavlja skoro dve godine. Pročitan je više puta fragmentarno. Treba da mi pomogne da dešifrujem jednu drugu poemu. Ona tek treba da bude napisana.

  1. ALHEMIJA TAJNIH MAJSTORA MA­SONERIJE, BOJAN TIMOTIJEVIĆ (AKIA M PRINC 2018)

Knjigu sam dobio za rođendan od svoje kume Tamare iz Herceg Novog. U opisu kaže – “Znam da si se uvek ložio na ove stvari”. Knjiga je za­početa. Odlično se slaže sa “Simbolima” Karla Junga; koji su tu da pomognu u Dešifrovanju “Strahova” g-dina Vladete Jerotića. Ali, to je već neka druga priča.

  1. UZALUDAN TRUD, ELIS BEKTAŠ (GRAFOMARK 2020)

Elis i ja smo u maju (mislim da će to kada budete čitali biti već prošla godina) imali u Trebinju naše književno – pesničko “nadgornjavanje” (tako tamo kažu). Bio je to prvi put da mi je neko platio put, smeštaj i hranu da bih čitao poeziju i pričao o njoj. Elis je moj “Sikter efendija”, sjajan satiri­čar, ratnik – najamnik u više vojski i izbeglica iz više života i više država; On je svakako ljut što “Uzaludan trud” još nisam pročitao – mislim da ide na vrh gomile sada, kada sam ovo napisao.

  1. SAPFA I DRUGA PROZA, RENE VIVI­JEN (NO RULES IZDAVAŠTVO 2020)

Knjigu mi je dala Sofija Živković; hrabra žena – izdavač sa Donjeg Dorćola, gde se nalazi i moj bar u kome provodim većinu vremena. Tvrdi da je žena – pisac ovog dela svojevrsni Oskar Vajld u ženskom obličiju, a da je njema proza nešto što ne smem propustiti. Znate kakav je Oskar, pa naravno da neću.

  1. POMORSKI ŽIVOT, KAPETAN VLADO IVELIĆ (KNJIŽARA SO, HERCEG NOVI)

Herceg Novi je moj zamenski dom. Boka kotorska je moja druga domovina. Godine koje sam proveo tamo, studirajući na Pomorskom fakultetu u Kotoru žive su i dalje – mnogo više nego mnoge druge godi­ne pre ili posle njih. Knjižaru So vodi moj poznanik, sjajan pisac i entuzijjasza Nikola Malović; a dobio sam je na poklon od svog druga sa studija, Vaska Kulinovića, danas kapetana prekookeanske plovidi­be i divnog porodičnog prijatelja.

  1. KORALINA I TAJANSTVENI SVET, NIL GREJMEN (LAGUNA, 2003)

Moja mlađa ćerka Zoja donela je jednog dana ovu knjigu odnekud (knjiga nije nova), bacila mi je na krevet i rekla – Ovo da pročitaš! Nisam, još, ali ću u najkraćem mogućem roku – pre nego stvarno poč­ne najnovija godina da računa svoje vreme, a to je negde između februara i marta, zavisi da od toga da li su vam draži maskembali ili skijanje.

  1. 1984/ŽIVOTINJSKA FARMA, DŽORDŽ OR­VEL (RAZLIČITA IZDANJA)

Kupio sam sebi sa namerom da ponovo pročitam i pripremim se za svet koji se opasno ustremio na mene i sve koje volim. Dobio komentar da sam pa­ranoičan, te da u kući već imamo jedan komplet ovih knjiga, ako ne i dva! Svejedno, pročitaću iako ih znam skoro napamet. Savetujem I vama da ih pročitate, pomešate sa pomenutim Majakovskim, burbonom i sami za sebe, u svom životu, dignete malu revoluciju. (Neki to zovu i novogodišnje želje, ali verujte da nije isto.)

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

RADOST I SREĆA, SREĆA I RADOST

СВИХ ЖАЛОСНИХ РАДОСТ(И)