in

U FOKUSU

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

KARLO ASTRAHAN JE ČOVEK KOJI OKUPLJA OKO SEBE, I NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN PREDSTAVLJA, PISCE, PESNIKE, LEPU REČ. ČITAOCIMA DAJE MOGUĆNOST DA SE NA JEDNOM MESTU SUSRETNU SA AUTORIMA. OVE 2018. GODINE, ON JE ZATALASAO, OBOGATIO I OBELEŽIO KULTURNO LETO BEOGRAĐANA.

KULTURNO LETO NA PALILULI, U TAŠMAJDANSKOM PARKU, GORELO JE OD KREATIVNE ENERGIJE, PISACA, ČITALACA, AUTORA SA RAZLIČITIH STRANA SRBIJE, GDE SE MOGLA ČUTI KVALITETNA MISAO. KARLO, TAKO SE TO RADI! KULTURNO I DIREKTNO U METU.

NAKON MANIFESTACIJE KULTURNOG LETA, NASTAVLJA SE REDOVNI DEO PROGRAMSKE SHEME BIBLIOTEKE MILU­TIN BOJIĆ.

ŠTA TEBE IZDVAJA OD ORGANIZATORA ILI UREDNIKA PROGRAMA, KOJI RADE ISTE ILI SLIČNE STVARI?

Možda sa više strasti ulazim u svaku priču. Oni koji me poznaju, znaju da između mene i mog posla vlada apsolutna ljubav. Uostalom, ja i ne znam drugačije.

KOGA SI SVE UGOSTIO NA STOLICAMA U TAŠMAJDANS­KOM PARKU?

Vanja Bulić je otvorio Kulturno leto, zatim tu su bili Miomir Petrović, Goran Stojičić, Vlada Arsić, Slavimir Stojanović Futro, Branislav Jankov­ić, Dule Nedeljković, Aleksandra Cimpl, Tamara Kučan, Goran Tadić, Velja Žunjić, Dejan Grujić, Luka Karadžuleski, neka mi ne zamere autori ako sam nekog izostavio.

DA LI REDOVNI PROGRAM BIBLIOTEKE „ČAJANKA U 7 KOD BOJIĆA“ KREĆE DA PROMOVIŠE NOVE AUTORE?

„Čajanka u 7 kod Bojića“ već je stekla kultni sta­tus, postala je brend i, samim tim, uvek je za­nimljiva za nove pisce, jer je koncept te redovne tribine da pored dva poznata, slavna gosta, uvek gostuje neko neafirmisan. Evo, sad u decembru, biće punih pet godina od prve, eksperimentalne „Čajanke u 7 kod Bojića“.

NA ČEMU TRENUTNO RADIŠ? DA LI SE NOVI ROMAN VEĆ POJAVIO PRED ČITAOCIMA?

Krajem oktobra, tačnije 27. oktobra, pojavio se moj drugi roman, novela za mlade, Pustolovine Stefana Hajdina, i ono što je interesantno, on se pojavio devet godina nakon mog prvog romana Paganske knjižare, koji je objavljen 27. oktobra 2009. godine, u izdanju Evro Đuntija. Kuriozitet ove moje književne priče je što su se oba roma­na pojavila na Sajmu knjiga, na veliki praznik Svetu Petku, 27. oktobra, u rasponu od 9 godi­na. Sledeće 2019. godine, trebalo bi da se pojavi moj novi roman, ali za nešto starije čitaoce, ali o tome nekom drugom prilikom.

KAKO IZGLEDA TVOJA SARADNJA SA GORANOM STO­JIČIĆEM, UREDNIKOM IZDAVAČKE KUĆE „AMMONITE BOOKS“?

Goran i ja već tri godine drugujemo, sarađujemo, pravimo pičvajz kad god možemo, ovo mislim u krajnje pozitivnom kontekstu. Ponosan sam na Gorana, jer je svojom multimedijalnom kn­jigom „Besani“ uradio mnogo za književnost. Ta fenomenalna inovacija u „Besanima“, QR kodovi, doprineli su da se književnost osveži i da pisci počnu malo šire da posmatraju belinu papira.

POKRENULI STE MAGAZIN FOKUS VESTI. KOJE SU GLAVNE TEME I KOJA JE CILJNA GRUPA KOJOJ SE OBRAĆATE?

Fokus vesti su ozbiljno glasilo, iz više razloga, jedan od njih je što redakciju čine profesionalni novinari, koji su više decenija u medijima. Fokus vesti nude čitaocima fantastične kolumne koje piše Vlada Arsić, fenomenalne intervjue koje radi Dejan Grujić, divne reportaže Aleksandre Cimpl, u svakom slučaju, ima za svakog po neš­to. Teške, društvene teme su naš zaštitni znak, naravno ima i kulture, samo to radimo na dru­gačiji način.

TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTI­RAJU“. O ČEMU SANJAŠ, ČEMU SE NADAŠ?

Sanjam da viziju koju sam počeo da živim i us­peo da izgradim čvrste temelje njenog razvoja, pretvorim u skladnu građevinu, koja će ponos­no da stoji i u vedrim danima uspeha, kao i u mračnim trenucima nepovoljnih okolnosti. Nad­am se da ću na tom putu samoizgradnje biti više mudar nego što sam bio to do sada.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VIPASSANA MEDITACIJA KAO DAH, OSEĆAJ, ŽIVOT

JANUAR 2019. IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL