in

ČAJDŽINICA DŽIRLO

PIŠE/FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: HUSEIN DŽIRLO

HUSEIN DŽIRLO, VLASNIK ČAJDŽINICE „DŽIRLO“ NA KO­VAČIMA U SARAJEVU. NAKON PUTEŠESTVIJA PO SVETU, OTVARA VRATA ČAJEVIMA U SARAJEVU, GDE SVI KUVAJU I PIJU KAFE. NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE, NOVO, A SA PRI­MESAMA SVETSKOG. TO JE MESTO ZA DUŠU U KOJEM SE SVAKO OSEĆA DOBRO, GDE HUSEIN SVAKOG GOSTA DOČE­KA UZ ZAGRLJAJ I TOPLI POZDRAV.

KAKO SI POČEO SA OVIM POSLOM?

Bilo je to 2012. godine, razmišljao sam da otvorim nešto u Sara­jevu, ali nije dolazio u obzir kafić, restoran ili prodaja garderobe, i onda shvatim da su mi suđene očevi reči – zahvaljujući ideji mog oca koji je imao nas dva sina blizanca – želeo je da jedan bude stolar, a drugi čajdžija. Brat i ja smo otišli u svet kako je život hteo, a kada smo se vratili, ja sam krenuo sa čajdžinicom. Sva­šta se izdešavalo između toga, ali epilog je najbitnji – čajdžinica „Džirlo“.

ODAKLE NABAVLJAŠ ČAJEVE?

Nabavljam kineske, indijske, južnoafričke čajeve u Nemačkoj, u fabrici koja pravi mikseve i vrši njihovu distribuciju po celom svetu. Naši čajevi dolaze iz Hercegovine, a imamo majčinu du­šicu sa Bjelašnice.

KAKO TURISTI REAGUJU NA TVOJU USLUGU I ŽIVOTNU FILOZOFIJU?

Turistima objašnjavam istoriju i način pravljenja salepa, koji poti­če iz Turske i arapskih zemalja. To je koren divlje orhideje – kada se osuši i samelje, skuva se sa mlekom i dobije se taj salep. Pije se vrelo mleko, malo gusto i slatko, ali bez dodatka šećera, jer slatkoća dolazi od korena, s cimetom na vrhu.

Nikad nisam razmišljao da će ovaj lokal biti toliko poznat i popu­laran širom sveta. Svi me poznaju. Ovde svi nađu utočište, du­ševni mir, bilo da dođeš sam ili u društvu, jer je opuštena atmos­fera. Uživam u svom poslu. Čaj je divan način da se ljudi okupe za stolom.

IMAŠ AUTENTIČAN IZGLED I STIL. KAKO TO GOSTI PRIHVATAJU?

Moji gosti su iz svih krajeva sveta i vole moj odnos prema njima. Svi su mi isti i divni. Najvažnije mi je da je usluga dobra, da su oni zadovoljni i da mi se vraćaju kadgod da su u Sarajevu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MODOM DO SVOJE MISIJE

HINDI ZAHRA