in

DISANJE – INTIMNA VEZA SA SAMIM SOBOM

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: DAN BRULÉ

DAN BRULE, SVETSKI POZNATI UČITELJ DISANJA, SA SVOJOM NOVOM KNJIGOM „JUST BREATH“ PRIVUKAO JE BROJNE SLEDBENIKE. KNJIGA GOVORI O VEŽBAMA KAKO DA USMERITE DAH DA BISTE SMANJILI STRES, POVEĆALI PRODUKTIVNOST, URAVNOTEŽILI SVOJE ZDRAVLJE I PRONAŠLI PUT DO DUHOVNOG BUĐENJA. DAN JE GOSTOVAO U BEOGRADU SREDINOM OKTOBRA, NA POZIV VANJE BOKUN POPOVIĆ, AUTORKE KNJIGE „MI GRADIMO NOVI SVET“, I TADA JE ORGANIZOVAN WORKSHOP DISANJA KOJI JE BIO IZUZETNO POSEĆEN. INAČE, DAN BRULE JE UČITELJ I PRANAJAME I ĆI GONGA.

KAŽETE DA JE DISANJE NOVA JOGA. ČIME TO OBJAŠNJAVATE?

Disanje je ključni sastojak i mislim da je joga razvijena kako bi se energija kanalisala u nas. Tako su se razvile tehnike disanja kako bismo se uz pomoć joge otvorili prema svetskoj energiji, meditirali, kontrolisali osećanja.

Joga je zapravo zasnovana na različitim načinima disanja i otvaranja tela.

KADA STE POSTALI SVESNI SVOGA DISANJA?

Kao dete, još u obdaništu, u katoličkoj ustanovi, časne sestre i sveštenici terali bi nas da pomeramo stolove i sednemo, oni bi seli među nas i pričali bi o “prvom dahu Božjeg” i kako nam Bog daje dah. To je bilo nešto čudnovato, nešto je kliknulo u meni i od tada gledam na to sasvim drugačije.

Takođe sam imao nekoliko iskustava bliske smrti, morali su me oživljavati nekoliko puta, jer sam se skoro udavio.

Tokom svog staža kao rendgenski tehničar, naučio sam kako da dišem dok pacijenti duboko udišu kako bih im snimao abdomen.

U vojsci sam bio ronilac na velike dubine i naučio sam tehnike kako da zadržim dah. To me je naučilo i kako da nadgledam ronioce sa daljine i dajem im naređenja kako da dišu kada primetim da nešto nije u redu

Nakon vojske, na fakultetu, otkrio sam “oživljavajuće” disanje, do tada sam znao samo za KPR i ovo otrkiće mi je omogućilo da saznam kako je to stvarno pomoći nekom da diše ponovo.

Univerzum mi je pružio mogućnosti da vežbam ono što volim, da pomognem ljudima da dišu, da žive, da ih oživim.

To je moja misija, da udelim dah svima.

DAJETE KOUČING DISANJA I NAJVEĆEM SVETSKOM KOUČU TONIJU ROBINSONU. BILI STE I SA INDIROM GANDI.

Tomi je već bio svestan disanja i vežbao je tehnike disanja i pomagao je drugima kada je shvatio da im nešto ne ide.

Pre nego što sam sarađivao sa Tomijem, prvo sam uspeo da odradim jedno sedenje sa njegovim sinom Džaredom, i nakon nekoliko Skajp sastanaka, kada me je upoznao sa posebnim tehnikama disanja, sve više i više sarađujemo, dopisujemo se i radimo zajedno da poboljšamo svet.

On je učenik univerzuma, pošto šta god da nauči odmah to mora da podeli sa drugima. Mislim da je zapravo blagoslov što sam ga upoznao, jer preko njega učim i ja i nadograđujem se.

Upoznao sam Indiru Gandi tokom 1980. i prve posete Indije. Pričali smo o disanju, jogi, pričala je sa mojim sinom o tome kako je joga zapravo korisna stvar i kako nas otvara prema drugima.

Već tada sam naučio šta je zapravo disanje i kako utiče i osetio sam njenu nervozu zbog potpisivanja nekih dokumenata, njeno disanje je rezoniralo unutar mene i osetio sam kroz šta ona sama prolazi, što mi je pomoglo kako da osetim druge oko sebe, kroz njihovo disanje, što mi danas govori o tome ko smo i šta smo.

Naučio sam da čitam to u ljudima, da čitam njihovo disanje.

KOJE KNJIGE VAS INSPIRIŠU? O ČEMU GOVORI VAŠA NOVA KNJIGA „JUST BREATH“?

Leonard Moore je moj omiljeni pisac.

On je taj koji mi je pomogao da pređem sa disanja za život, da pomognem ljudima, da pređem na sledeću lestvicu, da uz pomoć disanja unapredim sebe i druge.

Koga god da sam upoznao u vezi tehnike disanja, sve sam ih obožavao da bih što više saznao o tim tehnikama, da unapredim sebe.

Danas, moji studenti su ujedno i moji učitelji, jer mi oni pomažu i ja pomažem njima, i tako u krug dižemo jedni druge.

Moja nova knjiga priča o tome kako prosečne osobe mogu da postignu neverovatna dela samo uz pomoć tehnike disanja nekoliko sati denvno.

Pre 40 godina sam osetio kao da sam izgubljen, ali danas je to sazrelo, i sada kada se nauka bavi disanjem, svi su se zainteresovali.

Tek kada sam se upoznao sa slučajevima bliske smrti sam shvatio šta znači disati i kako to iskoristiti.

Što više vežbamo disanje, stvaramo energiju, kontrolišemo sebe, otvaramo se prema drugima.

Uspevamo čak i da kanališemo bol ako zatreba.

Disanje se koristi u različite svrhe, disanje diže zdravlje, fizičko ili mentalno, da poboljšamo dnevna dostignuća, za pokretanje kreativne energije.

Disanje treba da se zamisli kao veza, intimna veza sa samim sobom. Treba polako i korak po korak da upoznamo šta je disanje, svaki dah je korak spoznaje svesti i energije. Uz svaki udah popravlja se stav, emocije, svest, polako se otvaramo prema svetu i postajemo svesni svega oko sebe.

Prva vežba je zapravo “izdah olakšanja”. Naravno, uz svesno kontrolisanje daha, i kada uzdahnete, pazite na to šta udišete, budite svesni šta je oko vas.

DA LI I U DISANJU POSTOJI ZONA KOMFORA?

Proširujući zonu komfora se lakše opuštate, disanje je lakše i tako uspostavljate vezu sa sobom i univerzumom.

Ako želimo da rastemo, moramo da izađemo iz te zone komfora, tek onda smo sposobni da dođemo na sledeći nivo.

KAKO BI TREBALI DA DIŠU ONI KOJI SU OBOLELI OD ASTME?

Asmatičarima preporučujem da izdisaj vežbaju tako što „šište“, a udisaj da bude refleksivan, da bude prirodan. Mislim da njima može pomoći da pauziraju nakon udisaja i izdisaja, neka to bude 5 do 10 sekundi. To će im pomoći da malo kontrolišu svoje disanje. Uz pomoć vežbanja moći će da kontrolišu svoje disanje i da budu svesniji svog disanja. Ako i dođe do asmatičnog napada, moće da se smiri sami, bez dolaska do stanja panike. Uvek dišite kroz nos!

TEMA NOVEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „BE ORIGINAL“. U ČEMU SE ONA OGLEDA?

Da bsite bili originalni, morate da izazovete sebe. Budite originalni što se tiče disanja. Kombinujte disanje sa zvukovima, ili sa pomeranjem tela, neka ta kreativnost disanja stvori originalnost u vama.

https://www.facebook.com/DanBruleBreathmastery/

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LINDA’S WONDERLAND

PREUZMI ODGOVORNOST ZA USPEH