in

DANDY 21. VEKA

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: BRANKO STARČEVIĆ I BOJANA SIMIĆ

ČOVEKA ODREĐUJE STIL I DETALJ. NJEGA POSEBNO. ALEKSANDAR STIPČIĆ, SVOJOM POJAVOM, HOBIJEM I STRAŠĆU, PLENI PAŽNJU IN VIVO I NA INSTAGRAMU @ALEX_CIGAR_DANDY. DŽENTLMEN, DENDI, ROMAN­TIČAR, ŽIVI I KREIRA SVOJ LIČNI FILM, U KOJEM IMA GLAVNU ULOGU, SA KUBANSKOM CIGAROM KAO NE­IZOSTAVNIM DETALJEM.

HABANO SOMMELIER I GURU HEDONIZMA U LETNJEM BROJU RYL MAGAZINA KROZ REČ I SLIKU.

KAKO BI OPISAO SRPSKOG DENDIJA U 21. VEKU U SRBIJI? NA INSTAGRAMU KORISTIŠ NAZIV ALEX_CI­GAR_DANDY.

Tu je! Postoji i nije još izašao na scenu, nekako se još uvek krije. Veliki smo pomak napravili zadnjih 10-ak godina. Džepne maramice svih boja su postale normalna stvar, uz sve više “bespoke” odela. Brendovi su postale manje bitni, a potreba za nečim originalnim raste svaki dan. U mom slučaju, cigar i dandy nije uobičajeno da se nađu zajedno. S obzirom na to da je Instagram priča nastala u USA, a svi znamo da su Amerkanci malo ležerniji po pi­tanju garderobe, bilo je za očekivati da se iz­dvojim stilom. Svaki dan su ponavljali – evo ga ovaj što se stalno “skocka” i tako je nastala ideja da spojim modu i cigare (obe stvari su vezane “uživanjem” u lepom). Želeo sam da nešto što na prvi pogleda nema ništa zajedničko.

Da se sakrijem iza dandy u cigar svetu, a iza ci­gar u dandy svetu. Da budem tu negde na pola puta…

SVOJ HOBI I STRAST SI PRETVORIO U POSAO I ZADO­VOLJSTVO. OCENJUJEŠ CIGARE, HABANO SOMMELIER SI. PRVI U SRBIJI I NA BALKANU, KOJI UŽIVA U CIGARI, OCENJUJUĆI IH. KAKO SE RODILA LJUBAV PREMA CIGA­RAMA I GDE SI SE EDUKOVAO?

Dešava se u vreme moje odluke da napustim hotel Hyatt. Ubrzo odlazim na Kubu prvi put i momentalno se zaljubljujem u to ostrvo. Već posle par meseci, ponovo odlazim u Havanu i donosim odluku da je to moj sledeći poziv. Svet premium cigara. Imao sam veliko iskustvo iza bara, poznavanja plemenitih alkohola, čajeva i kafa, što je samo doprinelo celoj priči, jer sve je to jedan “paket”. Putovanja na Kubu su postala sve češća, kao i želja za znanjem o kubanskim cigarama. Obilazak plantaža duvana, fabrika i uživanje cigara sa pogledom na okean, od tada su moj poziv.

KOJI SU KRITERIJUMI KOJU ULAZE U OBZIR PRILIKOM OCENE CIGARE?

Na to pitanje je jako teško dati tačan odgovor. Odgovor oko kog se, mi uživaoci, nikad neće­mo složiti. Pored onih tehničkih stvari kao što su konstrukcija i protok vazduha, oko kojih se lako složimo da li je dobro ili ne, brzo dolazimo do aroma i snage, koje su individualne, i svi ih doživljavamo drugačije.

STIL ŽIVOTA KOJI VODIŠ JE ROMANTIČARSKI, NESVAKI­DAŠNJI NA OVIM PROSTORIMA. KADA SI NAJROMAN­TIČNIJI?

Pa, kad ostanem sam sa njom.

OPIŠI NAM FILMSKU SCENU U KOJOJ SI BIO ZAHVALJU­JUĆI CIGARI.

Za filmsku scenu su nam potrebni pravi glum­ci. A scena se dešava u mom Cigar Lounge, gde je dolazio Nicolas Cage. Često je dolazio i uvek je voleo da proćaska sa mnom. Jedan dan oko podne zove konobarica i kaže Nicolas je ovde, i hoće ženi da kupi upaljač kako bi joj zapalio cigaru, i kaže da da bi voleo da mu ti preporučiš neki.

Sednem u kola i dođem do Cigar Lounge, gde po­činje njegovo objašnjavanje kakav to zvuk upa­ljač mora da ima kad se otvara poklopac. Posle dužeg objašnjavanja, uzima upaljač od preko hiljadu dolara, vrlo zadovoljan. Pali ženi cigaru i kreće svoju, na šta ona kaže: “Uzmi svoj upaljač, to je moj.” U tom trenutku, vidim da će i on da kupi upaljač za sebe i da će sve ovo potrajati, izvadim i ja cigaru, zapalim, sednem pored njih na bar i krenemo ponovo. Bilo smo preko tri sata zajedno, uživali u cigari i japanskom viskiju. E da, kupio je i drugi upaljač, isti kao ženin, samo druge boje. 🙂

BITI DŽENTLMEN NE ZNAČI SAMO DAMI OTVORITI VRA­TA ILI SIPATI PIĆE, ZNAČI MNOGO VIŠE OD TOGA. SA TIM SE RODIŠ ILI TO NAUČIŠ?

Biti muškarac je pitanje godina, a biti džentlmen je pitanje izbora. On mora imati jednu izuzetnu osobinu, a to je da svaku osobu sa kojom ima interakciju, verbalnu i neverbalnu, stavi “ispred” sebe. Svakako da osnova dolazi od kuće, ima i onih koju nisu imali priliku da to ponesu od kuće, ali su ipak napravili izbor da budu džentlmeni i porade na sebi.

VOLIŠ DA UŽIVAŠ U PRAVIM I NAJBOLJIM STVARIMA. OD ŽIVOTA PRAVIŠ FILM. VELIKI SI HEDONISTA. ŠTA UKLJUČUJE TAJ HEDONIZAM?

Svi mi tumačimo hedonizam na svoj način. U mom slučaju, to je momenat posle završene ve­čere, prelazak na udobnu fotelju, kožnu, poma­lo izlizanu, sa mnogo istorije, i pripreme cigare za uživanje. Izbor ruma ili konjaka, čaj i kockica crne čokolade, neka kubanska muzika u pozadi­ni i slika dima kako pleše ispred tebe.

SAM SI SEBI STVORIO ŽIVOT I INTERESOVANJE KOJE IMAŠ. DA LI BI NEŠTO MENJAO?

Baš ništa. Uživam u svetu pravih uživalaca pre­mium cigara. Nekako je ovaj svet pun “pravih” džentlmena, što mi jako odgovara. Kada držim cigaru, ma gde god da sam u svetu, neko će prići i pitati u čemu uživam, koji je brend. Odmah će izvaditi svoju cigaru i sesti pored mene, kako bi­smo razmenili naša iskustva. Ima li nečeg lep­šeg nego imati prijatelje po celom svetu?

TEMA LETNJEG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ŽIVOTNI ZEN“. KAKO GA TI ŽIVIŠ?

Sećam se naslova knjige koju sam davno proči­tao, a on glasi Bog malih stvari. On me je inspi­risao da uživam u svim momentima i, naravno, malim stvarima, da pokušam dostići zen u svim prilikama. Šetnja kejom pred reke, večera u vr­hunskom restoranu ili uživanje u premium cigari – za mene su to sve prilike da uđem u svoj zen.

FOTO: BOJANA SIMIĆ

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ENERGIJA LETA

PRIČE IZ ČISTA MIRA