in

DANAS JE SASVIM DOBAR DAN

PIŠE: GORDANA PANAJOTOVIĆ, LEADERSHIP TRAINER & PROFESSIONAL CERTIFIED COACH

gordana.panajotovic@eaglesmart.rs

Kada je pravo vreme da postavimo svoje cilje­ve? Juče? Ne. Sutra? Ma, ne.

Danas je sasvim dobar dan za nove početke.

Ipak, ciljeve ne postavljamo uvek, nekako nam beže, iscure nam kroz šake kao pesak, izmigo­lje se neumitnim protokom vremena. I često je nešto drugo bitnije i hitnije. A, da li je to stvar­no tako?

IZGOVOR BROJ 1: NEMAM VREMENA!

Ako se ne odlučujemo da koračamo ka svojim snovima, ka ostvarenju svojih ciljeva, to često znači da nemamo vremena. Bar se mi pravda­mo time i moram priznati da nam je to jedan od omiljenih, a opet neuspelih izgovora. „Nemam vremena da razmišljam o ciljevima“, „imam toliko poslovnih obaveza“, „moram decu da razvezem po sportovima i stranim jezicima“, „dan mi je prekratak“, „kako da se organizu­jem?“, „kako da se multipliciram?“… Budimo brutalno iskreni prema sebi, nije nam dovoljno važno, jer kada nešto stvarno postane važno, potrebno vreme se nekako čudnovato stvori. Ko želi, taj i ume da pronađe svoj put. A, do tada, neki spavaju zimski san, dok čekaju prin­ca da promaši bajku i probudi ih mekim po­ljupcem.

FOTO: PIXABAY.COM

IZGOVOR BROJ 2: NISAM SPREMAN!

„Samo još ovo da naučim“, „samo još malo da odrastem“, „samo još malo iskustva da ste­knem“, „premlad sam“, „prestar sam“, „potreb­no mi je ovo ili ono“… Nema čekanja! Vreme je za akciju. Danas je sasvim dobar dan, kao i bilo koji drugi. Hoćeš ti da hoćeš ili da nećeš? Odluči samo. Ne čekaj na savršenstvo, jer taj voz neće nikada doći. Zašto? Zato što se desi­lo ubistvo u Orijent ekspresu. Pa, koga su ubi­li? Ubili su tvoje izgovore. Zato, počni odmah. Samo kreni, jer ako ne pokušaš, sasvim sigu no nećeš uspeti. Ako pokušaš, velike su šanse da ćeš i uspeti.

IZGOVOR BROJ 3: MOJI CILJEVI SU NEDO­STIŽNI!

„Ja to ne mogu“, „ja to ne umem“, „ja to ne znam“, „suviše je teško“, „nemoguće je“, „nije realno“, „neću imati uspeha“, „živimo u teškim vremenima“… Tako je, živimo u turbulentnim uslovima, ali to ne možemo birati, niti na to uticati. Možemo birati sebe i praviti izbore koji su za nas dobri. Tako će neko u ovim izazov­nim vremenima videti prilike i šanse, a neko opet samo prepreke i nemogućnosti. Od koje vrste si ti? Koliko veruješ u sebe i svoj uspeh? Koliko si spreman da uložiš snage, energije i angažovanja da bi uspeo? Čega si spreman da se odrekneš da bi pobedio? Razlika izme­đu uspešnih i neuspešnih ljudi je što ovi prvi veruju da mogu i veruju da je pravo vreme baš sada. Veruju da i posle tamne noći dolazi dan. Veruju da su sjajne prilike svuda oko nas i da je potrebno da kroz život idemo širom otvore­nih očiju, kako bismo ih ugledali. Veruju da je potrebno da skočimo u nepoznato, kako bismo spoznali svoju pravu veličinu.

3 PRAVILA ZA REALIZACIJU CILJEVA:

  1. Postavljajte pametne ciljeve. Vrlo je važno da budu konkretni, realni i dostižni. Svakako, dobro je da budu van naše zone komfora, kako bismo uposlili dodatne sopstvene resurse u ostvarenju istih. Takođe, potrebno je da cilje­vi budu merljivi i vremenski odredivi. Reklo bi se, baš jednostavan recept za tvoju pobedu. I znam da možeš, samo je pitanje da li hoćeš. Još je Aristotel propovedao o svrsishodnosti života, koju kreiramo kada odredimo ka čemu tačno idemo. Zato, odmah pakujte kofere i na put, ka ispunjenju sopstvene svrhe i misije, ravnomerno podeljene na izazovne životne i poslovne ciljeve.
  2. Vizuelizujte svoje ciljeve. Potrebno je da za­tvorite oči i vidite sebe kao uspešnu osobu, da osetite miris i ukus uspeha, jer ništa vas neće tako dobro motivisati i pokrenuti kao slika vas samih, dok prolazite kroz cilj, a oko vas se čuje aplauz i poruke koje vas podstiču da nastavite dalje: „Bravo!“, „Znali smo da možeš“, „Ovo je veliki uspeh“, „Ti si pobednik“, „Svaka čast!“. I dok vi razmišljate da li je statua Pobednika na Kalemegdanu isklesana od vašeg lika, život već donosi neke nove ciljeve koji strpljivo če­kaju da ih realizujete. Život očekuje autentič­nost i hrabrost. Zato si ovde.
  3. Preduzmite svaki dan bar jedan akcioni ko­rak u pravcu ostvarenja svojih ciljeva. Korak po korak – sve ste bliži tom primamljivom uz­buđenju zvanom uspeh. Sjajno je to što neg­de na tom putu šaljete pozitivne poruke sebi, no ako nema konkretizacije planiranih koraka, sve pada u mutnu vodu. Ako želiš da ploviš morima, usudi se da podigneš jedra i smelo se otisneš na pučinu. Istraži nepoznato u otkri­vanju sopstvenih potencijala. I ne zaboravi da uživaš na tom putu, jer ko želi da peva, uvek će naći pesmu.

 

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MUST HAVE by EBLAN

ТОФАЛАРИJA – ИЗГУБЉЕНИ (К)PАЈ