in

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „PLAVO“ MIE MEDAKOVIĆ

PIŠE: JELENA BLEČIĆ, VIZUELNI UMETNIK

Kada bi smo okupili 10 najmaštovotojih koje znamo ili koje su nam preporučili ne bi mogli izmaštati gde će Mia dalje na svom putu stići, šta će dosegnuti. Ona definitivno živi u plemenu stanovnika univerzuma.

I dalje ima veštinu i spremnost da se lako izdigne iznad perspektive u kojoj je život borba i preživljavanje, još lakše i neopterećeno vidi i zagrli dublja značenja ma gde bila i ma gde se zadesila.

Za takav život bilo je potrebno negovati dosegnutu povezanost sa slikom i poljem koje je veće od nje, zato je i njena energija dosledno iznad energija sukoba i konflikata.

Mia se životno kreće tako lako i brzo da nam se njeno kretanje može učiniti nevidljivim, kao iluzija ali i kao san koji je postao stvarnost. Obezbedila je zasluženo ulaznicu za prostranstvo u kom je istina uvek jednostavna i lepa .

Odlomak o plavoj boji, iz knjige Vodolija, autora Boška Krstića deluje univerzalno pokretački i predstavlja temelj inspiracije nove izložbe. Doseže bezkraj, isključuje vreme, golica i aktivira dugmiće večnih, sveprisutnih vrednosti. Izložbom „PLAVO“ Mia neskriveno inspirisana pročitanim redovima, nesebično sa nama podseća i deli uvid značaja bildovanja kontakta sa mikro i makro kosmosom kroz skrievene kanale i velike dubine. Predstavlja ih jezikom primenjivim u svim vremenima, istovremeno, dosledno i nepresušno inspirativna, verna svom rukopisu, konceptu i pre svega njenom putu.

PLAVO

POMEŠALA SAM VEKOVE, MAĐARSKU VARIJANTU SECESIJE SA RENESANSOM, BAROK SA MODERNIZMOM. MOJI JUNACI GOVORE ŠPANSKI, SRPSKI, FRANCUSKI, NEMAČKI, I TO SVE U PLAVOM I NJENIM NIJANSAMA. NA FOTOGRAFIJAMA DOMINIRA CIJANID, BOJA IZMEĐU PLAVE I ZELENE, PODVUČENE SIVOM. MOJA MORA SU PLAVA KAO I VETAR, KAO I PROZOR, KAO BESKRAJ.

PLAVA MI JE JASNA, PLAVA JE MOJA. IZNELA SAM SVET IZ SEBE, SVET KOJI POSTOJI TAMO NEGDE, VEĆZAPISAN I SAMO SMO SE PREPOZNALI.

OVO JE PRIČA O SLOBODI, LAKOĆI, MOĆI TRENUTKA, OVO JE PRIČA O ŽENI U KOJOJ OBITAVA NEUKROTIVA SNAGA, KOJOM SE NAPAJA NA IZVORU PLAVE.

TONOVI I FEKVENCIJE PLAVE ČINE MOJ LET JE LAKIM, NEČUJNIM, A OPET SNAŽANIM I NEPREDVIM.

„PLAVO. TO NIJE BOJA. NIJE SAMO BOJA. IMA JE NAJVIŠE NA SVETU: NEBO JE PLAVO I MORA SU PLAVA. ALI KAD ZAGRABIŠ MALO VODE U ŠAKU SHVATIŠ DA NIJE PLAVA. A NI VAZDUH NIJE PLAV, PROZRAČAN JE KAO I VODA. PLAVE BOJE NEMA. ONA JE NAŠA UOBRAZILJA. TO JE ZNAK BESKRAJA.“ BOŠKO KRSTIĆ, PISAC.

AUTOR: MIA MEDAKOVIĆ

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VEŠTINA SANJANJA OTVORENIH OČIJU

SNOVI, MAŠTA, ŽELJE