in

NOVI SVET

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: STEFAN SOKOLOVSKI

Nova haljina, nova frizura, nove štikle, novi pogledi, novi putevi. Novo? Građeno na starom ili apsolutno novo, novo od samog početka.

Da li ste našli život koji je blizak vašoj prirodi? Ako jeste, onda ste srećni. Možda je upravo to za vas novi svet, novi život za kojim ste tragali. Jer sve mora da je u skladu sa prirodom bića ili sveta za kojim se traga.

Priroda moga bića je u mnogome različita od prirode drugih. Ja imam potrebu za slobodnim životom i ličnom spoznajom. Tražim svoje isk­re i lepotu putujući svetom i na taj način trans­formišem sebe. Ja sam tragač za pravim vred­nostima, dubokim mislima i osećanjima. Imam snažan doživljaj sveta koji me obuzima, budi i usmerava napred. Moj život nije po šablonu. Nema matrice za njega. On me sam iznenadi svaki dan. Umem da pratim i da se prepustim, ali umem i da vodim. General u meni ne spa­va. Kada sam shvatila sve svoje talente, kada sam počela da živim u skladu sa svojim bićem i njegovim potrebama, otvorio se taj novi svet za mene. Moj svet, moj kosmos. Bitno mi je da se istražujem, ispitujem neke stvari, a one indirektno utiču i na mene i grade me.

Ako sabiramo utiske za ovu 2022. godinu, do­nela mi je mnogo novog u meni. Donela mi je mnogo divnih susreta, iskustava, osećaja. Do­nela mi je noć i buđenje na Rtnju, smiraj na Adi Bojani, ludi ples na Ibici, rimsku kaldrmu i gelatto, berlinski duh i šarm i pitanje: „Sagt mir wo die Bluemen sind?“ Privukla sam Mal­tu, Budimpeštu, Frankfurt, Veneciju. Privukla sam ono ka čemu sam išla. Treba samo imati hrabrosti i budnosti krčiti svoj put. Neka nova poslovna iskustva, poverenja, vere, ljubavi. Sve to me je po ko zna koji put promenilo, prib­ližilo mojoj suštini. A suština se traži.

Život je neprocenjiv kada shvatimo koliko može biti lak, vazdušast i neuhvatljiv. Svetovi su razni, samo je pitanje koji je u nama, jer on je i spolja. Sve ima svoje ogledalo, odgovore i promisli.

Kako da gradim Novi svet u 2023. godini? Kroz knjigu, pisanje, putovanja, fotografisanje, gale­rije, crkve, šume, džungle. Istraživanje novog, utvrđivanje starog. Ideje naviru, treba samo hrabrosti uskočiti u njih i voljom ploviti. Mada mi hrabrosti nikada nije nedostajalo. Ideja vo­dilja koja me „vozi“ poslednjih meseci je da provedem jul i avgust na Baliju. Da se konačno negde prizemljim na neko vreme, a da to nije 5 ili 10 dana. Zovu me okeani, pesak, nomadi, džungle i vulkani i samo neka je flow. Bali je nekako isceljujući, to potvrđuje i moje iskustvo iz 2019. godine. Idem da istražujem Bali, tač­nije sebe.

Čekaju me knjige koje treba pročitati -„Mito­logija, Kultura, Civilizacija“ Sretena Petrovića, „Plavo“ Mišela Pastura, „Širom otvorenih očiju“ Džulijana Barnsa… Čeka me knjiga koju treba da napišem, čekaju me predeli koje treba da otkrijem i fotografišem, čeka me moja nova iz­ložba „Putevima nebeskog“, bijenale u Firenci „I am You“. Čeka me…

I nakon svega i još po nečega, biće to novi svet u 2023. godini. Zvuči lako, a samo ja znam kako je u cipelicama broj 40, sa osmehom 10 i potezom G6. Drugačije je sigurno, ali vredi. Moje iskustvo potvrđuje da je sve moguće, da je Beograd Holivud, da je svet Bolivud, da je dovoljno želeti, ali i koračati. Ja puno pišem, manje pričam.

Hvala vam svima što ste poslednjih skoro osam godina uz RYL magazin jer i on je doneo novi, stari svet u kojem zajedno gradimo bu­duće junake i nove svetove.

Srećna vam godina Nova, srećan vam Novi svet i vek.

Osmehujem se od srca i grlim nebesima!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DECEMBAR 2022: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

„ČITANJE PLAVE“ – 5 UMETNICA