in

LOVELOVE

ART JE MOJA PROFESIJA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: STEFAN SOKOLOVSKI

FOTOGRAFIJE: STEFAN SOKOLOVSKI BADSTEF

STEFAN SOKOLOVSKI, MODNI FOTOGRAF IZ MAKEDONIJE. ROĐEN U KUMANOVU, ZA­VRŠIO JE FILMSKU AKADEMIJU, ODSEK FO­TOGRAFIJA, NA UNIVERZITETU AUDIOVIZU­ELNIH UMETNOSTI EFTA SKOPLJE, PARIZ, ROTERDAM. ZALJUBLJEN U PORTRETNU I MODNU FOTOGRAFIJU, U PRVI PLAN STAV­LJA ESTETIKU I KARAKTER OSOBE.

IZLAGAO JE U MAKEDONIJI, PORTUGALU, SR­BIJI I NEMAČKOJ.

ŠTA TE JE ODREDILO/USMERILO KA MODNOJ FOTOGRAFIJI?

Kada sam se počeo baviti fotografijom, u startu sam bio fokusiran na portrete. Oduševljen sam ženskom lepotom i detaljima lica, tako da sam tokom vremena polako prešao na modnu foto­grafiju. Glavni elementi u mojim fotografijama su lepota, umetnost i moda. Moj lifestyle je u osnovi moda, to me podiže i nosi tako da je najverojatni­je došlo samo po sebi da idem u tom fotografs­kom pravcu. U modnoj fotografiji se mogu naj­bolje izraziti.

GDE PRONALAZIŠ INSPIRACIJU?

Najveća inspiracija su mi ljudi, njihove životne priče i način na koji se nose, njihovi karakteri, njihovo ponašanje prema sebi i drugima. Novi modni brendovi i modni dizajneri me jako inspi­rišu, promene na globalnom nivou kao takve, stari klasični filmovi i drevne kulture. Inspiraci­ja je svuda oko nas, samo treba zaista usmeriti pažnju prema kreiranju. Moramo neprestano ra­diti i stvarati da bi nas inspiracija našla.

TVOJI INTERNACIONALNI PROFESIONALNI FOTOGRAFSKI ANGAŽMANI DONELI SU TI SJAJNO POZICIONIRANJE I VAN GRANICA MAKEDONIJE.

Pre pandemije sam putovao i ta moja putovanja su mi puno donela i doprinela da razvijem svoju karijeru. Radio sam često kampanje u Portugaliji i Italiji, a u Srbiju i Hrvatsku sam oduvek punog srca dolazio. Meni je bolje kad sam više napolju nego kod kuće, jer imam više motivacije za posao i bolju viziju za svoje fotografije, bukvalno što dalje – to bolje.

ŠTA TE NAJVIŠE INSPIRIŠE U MODNOJ FOTOGRAFIJI?

Kao što sam pomenuo, najviše volim nove modne brendove i nove trendove koje nose promene u klasičnoj modi. Obožavam streetstyle modu, kao i high fashion couture – svi ti različiti stilovi odgo­varaju različitim karakterima i uvek kad stilizu­jem modele za svoja fotografisanja pazim da to odgovara njihovom senzibilitetu i ličnoj energiji. Volim da spajam nespojivo, jer obično tad inspi­racija najviše proradi. Nekad čak i mali sitni el­ementi kao cveće me dovedu do nekog sasvim drugačijeg pravca od onog kojim sam krenuo u određenom editorijalu. Najveća insipracija su mi različiti stilovi mode kao takvi.

KAKVU ESTETIKU PREFERIRAŠ?

Estetika mojih fotografija i portreta još otkad sam počeo da se bavim fotografijom je ostala skoro ista, odnosno kod ženskih modela volim da istaknem crte lica do maksimuma i šminku uvek editujem do perfekcije. Kod crno-belih foto­grafija često imam visoke kontraste i puno detal­ja. Estetika Helmuta Newtona je moj cup of tea, kao pionira modne fotografije još u to vreme, a volim i estetiku koju ima Mario Testino u svojim radovima, kao i modni fotografski duo Mert & Mercus.

KAKO BI OPISAO ISTINU KOJU KROZ FOTOGRAFIJU ŽELIŠ DA PREZENTUJEŠ?

Istina je u tome da je svako različit i unikatan na svoj način, odnosno priča za sebe i svako tre­ba da ima svoj poseban stil. U današnje vreme, najteže je čoveku biti i ostati svoj. Uglavnom su modeli koje fotkam meni posebni i cilj je da ih predstavim kao takve. Jednostavno, istina leži u tome da onaj koji posmatra moju fotografiju do­bije inspiraciju, motivaciju, oseti estetiku, da radi na sebi, da stvara i ceni umetnost i da zna da ona pokreće svet.

KOJE I KAKVO MESTO ZAUZIMA FOTOGRAFIJA U MAKE­DONIJI?

Fotografija u Makedoniji nije toliko cenjena i raz­vijena kao u Srbiji. Kod vas je konkurencija velika i vaša estrada i modna scena određuje da foto­grafija non-stop cirkuliše i unapređuje se. Kod nas čak i ne postoje modni časopisi koji bi pro­movisali fotografiju, a i scena je jako oskudna. Ne kažem da kvaliteta nema, nego nema kvantiteta, odnosno ljudi koji se zaista seriozno bave ovim i unapređuju svoje znanje. Privilegija je imati kari­jeru ovde, ali nadamo se boljim vremenima.

KOGA BI VOLEO DA FOTKAŠ?

Sa svetske scene, definitivno Bellu Hadi, Kate Moss i Cher. Lady Gaga mi je isto oduvek bila meta i inspiracija, a sa srpske scene odličan uzo­rak kao modna ikona je Elena Kitić.

TEMA MARTOVSKOG BROJA RYL MAGAZINA NOSI NA­ZIV „SMART – MART – ART“.

Mart je mesec mog rođenja, tako da obožavam ovaj mesec, a i predvodnik je proleća. Art je način života i to je ono što me definiše u profesiji. Smart je znati da od ničega napraviš nešto i da nađeš lepotu u svemu.

ŠTA MISLITE?

102 Poena
Upvote Downvote

A COMPANY FROM THE FUTURE: TEHNOLOŠKO PARTNERSTVO

REFLEKSIJE | REFLECTIONS