in

Ahhh, taj Pariz!

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Tako je dostojanstven, snažan i moćan. Oduzi­ma dah, opija leptom, ekstravagancijom, stilom. Tamo je sve kako treba. Nema ni suvišnog, niti nešto manjka. Svaki ćošak je umetničko delo za sebe, a umetnika ima na svakom koraku. Turisti su ga osvojili svojim pogledima, a on glamuroz­no stoji svetleći na najjače. Grad svetlosti, lepote, ljubavi, kulture, jedne civilizacije. Pariz će vam dati vrednost više, jer se tako ophodi i potvrđuje svojim postojanjem.

U nekim momentima, mislite da ste se izgubili u njemu, a onda shvatate da je sve tako dobro pov­ezano i regulisano da samo hrabro treba koračati u tom milionskom gradu koji je nekako poseban s proleća.

Deo grada koji me najviše očarava je Monmartr, umetnička četvrt u kojoj kreativci sa svih strana nalaze svoje mesto i inspiraciju. Valjda taj galeri­jski prostor na otvorenom, a i zatvorenom, čuva duh vremena koji je izmešan sa prošlošću. Neka­da su se tamo okupljali Salvador Dali, Pablo Pika­so, Vinsent van Gog, Isidora Dankan… Danas je ono stecište umetnika sveta.

Najviši deo grada, koji visinom nadmašuje Ajfelov toranj, krasi Bazilika „Svetog srca“, Sakr Ker, izgrađena u 19. veku, u znak zahvalnosti Bogu što je spasao Pariz od razaranja tokom francus­ko – pruskog rata.

Pažnju mi privlači noćni klub „Mulen ruž“, na­jpoznatiji kabare na svetu, ukrašen slikama Tuluz Lotreka. Ajfelov toranj ipak dominira Parizom. Taj gvozdeni gospodin oduzima dah mnogim posetiocima, a visina od 300 metara omogućava da njegov vrh bude vidljiv iz svih delova grada. U vreme kada je izgrađen, u 19. veku, bio je na­jviša građevina u svetu, a ukoliko želite da kupite stan u njegovoj blizini trebali biste da izdvojite minimum 10.000 evra po kvadratu. Moć i prestiž prestonice oslikava se na svakom ćošku.

Znali su svi Lujevi zašto je Pariz očaravajući, uži­vajući u njemu i boreći se za njega.

Katedrala Notr Dam, Luksemburška bašta, Monmartr, Luvr, Jelisejska polja, Trg Konkord, Trijumfalna kapija, Monparnas, Most Aleksandra III – samo su neke od znamenitosti koje možete staviti u zenicu oka i zaključati ih u duši vašoj.

Kada je nedavno goreo Notr Dam bila sam pre­tužna, jer ovo je najpoznatija katedrala u Parizu, a smatra se i jednom od svetski najznačajnijih gotskih građevina. Ispred katedrale je plato is­pod koga se nalazi kripta sa arheološkim muze­jom Notr Dama. Unutrašnjost katedrale je pozna­ta po velikim orguljama i nekoliko spektakularnih prozora (rozeta), ali i po zvonu o koje je udarao Kvazimodo, izmišljeni junak iz romana Viktora Igoa “Zvonar Bogorodičine crkve”.

Sve što pripada istoriji, a živi u sadašnjosti, samo je dokaz i vrednost ljudske civilizacije, protoka vremena i razvoja.

Pariz je jedan od onih gradova koje večno zak­ljučate u srcu i volite tiho. Znam samo da u sledećem životu želim da se rodim kao umetnica koja živi i stvara u Parizu, sa pogledom na Sakr ker.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PSIHOSOCIJALNI NEMIR U NEAUTENTIČNOM JA

NEMIR & SVE-MIR