in

LIMITED EDITION

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: MARJAN JANJIĆ

Dok zaključujem novembarski broj RYL magazina sa temom „LIMITED EDITION“, uživam u svemu što me podseća na čarobni Pariz! Pod nemačkim nebom, sa italijanskim temperamentom u sebi, balkanskom dušom, tragam za francuskim šarmom, skrivenim pod beretkom. Upravo u tome je jedinstven i limited edition RYL magazin, koji je drugačiji i suptilniji iz broja u broj. Sa svakog (k)raja planete utkam mu dušu zemlje kroz koju prolazim i dodam mu svetskog začina na sto načina, koji proističu iz mene. A kako i ne bih? Kako i ne bih podelila sve te svetove koji žive u svakoj mojoj ćeliji, a koje odem da prepoznam i spoznam.

Nema dva ista kamena, niti otiska prsta, niti lica. Može samo da vam se učini da nešto liči, ali nije isto. Tako i ovaj moj Pariz u koji sam otišla posle 15 godina – pobedio me je svojom snagom, lepotom, šarmom, jezikom. Otišla sam na venčanje mojih prijatelja, Italijana i Francuskinje, i doživela sam kompletan film. Grad koji spaja prošlost sa budućnošću, menjao se smelo kroz istoriju, ali ostao je tako svoj. Grad mašte i snova, mode i umetnosti, kulture i otmenosti, aristokratije i nonšalancije, upravo je jedinstveni primerak limited edition prestonice. Zamislite koliko bi svet izgubio da Pariz ne postoji. Ne može da ne postoji bajka, jer bi svet bio siromašniji bez junaka, trgova, kraljeva, avanturista, Amelie. Da, koračala sam stazama Amelie Poulain i tražila njen sjajan svet po pariskim ulicama, menjajući beretke od narandžaste, preko tamno plave i crvene. Pokušavala sam da razaznam tajnu kape koja osvaja sve te turiste, kojima je beretka simbol Francuske. „Pogled kroz ružičaste naočare“ kao da je upravo izmišljen u Parizu. Jer, sve je tako romantično. Od Luksemburške bašte, do Jelisejskih polja, Trijumfalne kapije, Trokadera, Ajfelovog tornja – kao da su se sve zvezde sjatile upravo nad Parizom.

„Bonjour, Madame“, reče mi jednog oktobarskog jutra čovek, koji je vršio deratizaciju u stanu u kojem sam odsela u Parizu. Došao je da „tamani“ bubašvabe. A meni se činilo kao da je došao da mi ponudi vožnju po Seni izgovorivši na francuskom „Dobro jutro“. Kako je on to izgovorio, lansirao me je direktno na nebo, u lepoti i melodičnosti jezika. Francuski je toliko sexy, šarmantan, zavodljiv, da ne možeš da ostaneš ravnodušna, čak i prema običnom sanitarnom radniku. 😉

Htedoh reći, ako je negde lako zaljubiti se i voleti, Pariz je pravo mesto za to.

„Slušajte veoma pažljivo, ovo ću reći samo jednom“ – Michele iz Pokreta otpora (iz serije „Alo, Alo“)

„PARIZ je limited edition na svetskoj sceni“

ŠTA MISLITE?

NOVEMBAR 2018. IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

TKO SAM ZAPRAVO JA „JA“?