in

ONA OSVAJA SVET

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: JOVANA KVR
ŽIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

JOVANA KVRŽIĆ, TRAVEL BLOGERKA, NO­MAD, SVETSKA PUTNICA. ZAVRŠILA JE FAR­MACEUTSKI FAKULTET, ALI NJENA STRAST SU PUTOVANJA. OBIŠLA JE PREKO 60 DRŽA­VA, A CILJ JOJ JE DA NJENA STOPA STANE NA SVAKI PEDALJ PLANETE ZEMLJE. TRE­NUTNO SE NALAZI U PAKISTANU KOJI OBILA­ZI I UPOZNAJE. ONA JE SIGURNA, SVESTRA­NA, ZNATIŽELJNA, ŽENA TEMPERAMENTA I STRASTI KOJA SPAJA SVETOVE I LJUDE. NJENA MISIJA JE SPOZNATI I OSVOJITI SVET I BITI U POKRETU.

KADA SI POČELA OZBILJNO DA PUTUJEŠ?

Ozbiljno sam počela da putujem od 2015. go­dine, kada sam prvi put otišla na Work&Travel program u Ameriku. Odlazak u Ameriku je ujedno bio tek drugi put da putujem avionom i tada nis­am mogla ni da zamislim da će mi avioni uskoro postati druga kuća. Zahvaljujući novcu koji sam tog leta zaradila, uspela sam da odem u Ujedin­jene Arapske Emirate, Rusiju, Kazahstan, Aus­triju, Šri Lanku… Potom sam se sledeće godine opet vratila u Ameriku i još pametnije iskoristila zarađeni novac, naučila kako se jeftino putuje i odlučila da ,,osvojim” svet.

DA LI SE SEĆAŠ SVOG PRVOG, PRVOG PUTOVANJA…?

Sećam ga se vrlo dobro, ali nažalost sa tugom. Kao dosta mladih rođenih u devedesetim go­dinama, morala sam da napustim svoje mesto rođenja i zbog rata se preselim u drugu državu, tako da je moje prvo putovanje bilo iz Bosne u Srbiju 1995. godine. Ono prvo pravo za koje me vežu lepe uspomene jeste prvo letovanje sa roditeljima u Crnoj Gori, do koje smo stigli poza­jmljenim stojadinom, u leto 1998.

ČIME TE ODUŠEVLJAVA SVET?

Svojom različitošću i veličinom. Sve tako isto, a tako različito. Toliko veliki, a toliko mali.

TRENUTNO SI U PAKISTANU. KAKO BI GA OPISALA?

Haotičan, gostoljubiv, nepredvidiv.

TRI DANA STE SNIMALI TVOJU ULOGU MLADE U PAKI­STANU. KAKO BI OPISALA TAJ PROJEKAT OBLAČENJA, ŠMINKANJA, ULAŽENJA U ULOGU?

Ideja da se ,,prerušim” u pakistansku mladu je došla iz velike želje da posetim njihovu svadbu, ali nažalost u tome nisam uspela, pa sam odluči­la da je sama sebi napravim. Venčanja i svadbe su veliki deo jedne kulture, pa sam htela da i to osetim i prenesem ljudima koji prate moj rad. Kako u Pakistanu svdba traje 3 dana, mlada nosi 3 različite haljine, a samim tim mora svaki dan da ima različitu šminku, frizuru, nakit. Projekat je bio jako naporan, spavala sam po 3 sata dnevno, same pripreme su trajale 4-5 sati, dok smo os­tatak vremena provodili fotografišući na različi­tim lokacijama. Uz mene je svaki dan bio tim od oko desetak ljudi. Iako sam se jako umorila, vi­dela sam da su ljudi lepo reagovali, oduševljena sam fotografijama i bogatija za nesvakidašnje iskustvo.

KOJE PUTOVANJE TI JE DO SADA BILO FILMSKO?

Trudim se da mi svako bude filmsko i da od svak­og samoj sebi napravim spektakl. Ali ako moram da izaberem, neka to budu tri krstarenja Karib­ima, kada nisam mogla da poverujem da je to moj život.

ŠTA BI IZDVOJILA KAO POSEBNO U PAKISTANSKOJ KUL­TURI?

Još uvek ne mogu da se naviknem na to koliko kontrasta svakodnevno viđam u ovoj zemlji. U jednom trenutku vidite ljude koji nemaju krevet, ni šporet, a u drugom one koji se bukvalno kupa­ju u zlatu.

NAKON POVRATKE IZ PAKISTANA, DA LI ZNAŠ GDE ĆEŠ DALJE I DALJE?

Zbog trenutne situacije ne planiram ništa mnogo unapred, ali bih volela da odem negde gde je baš toplo. Nedostaje mi plaža.

KAKO BI OPISALA SEBE? KO JE JOVANA?

Zauvek dete koje voli da upoznaje sebe i svet oko sebe.

TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MOJA 2020“. KAKVA JE BILA TVOJA?

Moja 2020. je bila godina ogromnih promena, ali i rasta. Na svakom polju.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

RUKOTVORINE – NASLEĐE I KULTURNI IDENTITET JEDNOG NARODA

“MAKING A SPACE FOR GRACE”