PIŠE: ZORICA CMOLIĆ, OSNIVAČ RAIZING SOLUTIONS
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH.COM
Razmišljajući o najaktuelnijim temama koje se tiču ishrane, razmišljajući kako podstaknuti neka nova razmišljanja neke nove ideje koje će nas odgurnuti i izdići stepenik više u načinu razmišljanja o tome šta hrana predstavlja za nas i o tome koji nas porivi i pobude „teraju“ da se stalno pitamo ŠTA, KAKO,KOLIKO, DA LI, KADA… jesti. Prvo što sam uradila bio je jedan „Đir“, po ženskom kolektivu i pitanje: „Šta biste volele da pročitate a da je vezano za hranu?“. Pretpostavljate šta je bio odgovor: „Kako smršati“, konkretnije „Šta jesti a ne gojiti se“ i onako najiskrenije iz srca „Kako jesti ono što želiš a izgledati dobro?“.
ZAKLJUČAK NA POČETKU UMESTO NA KRAJU
Nekako logika stvari nameće jedan od zaključaka, ili tačnije pretpostavki, a to je, da svi očekuju „čarobni štapić“, instant rešenje koje će doneti zadovoljstvo…zadovoljstvo izgledom, zadovoljstvo sobom, to čuveno samopouzdanje koje nam u stilu propovedača tzv life coutch-eva, daje moć i uverenje da možemo sve, da će nam život postati ništa manje do bajka.
I…
Koliko god da bežim od ovih tema koje su u tolikoj meri zastupljene u svim medijima, koliko god se činilo da je ta priča mnogo puta ispričana, jedno je očigledno; Problem prekomerne uhranjenosti i gojaznosti je jedan od najvećih problema savremenog čoveka.
Hajde da se vratimo na početke, da se ipak izmestimo od instant priča, ili da zagolicamo maštu i stvorimo novu instant priču, baveći se temom iz malo drugačijeg ugla.
Instant priča…budimo pioniri u stvaranju nove 🙂
PIRAMIDA KAO „KLJUČ“
Svima je do sada već dobro poznata čuvena piramida ishrane, gde su namirnice podeljene po vrsti i stepenu preporučene zastupljenosti u ishrani pojedinca. Nema sumnje da nam daje odlične smernice, i to slikovno prikazane kako bi ih i najmladji članovi populacie mogli razumeti. Ali pre nego što smo u mogućnosti da uopšte vidimo piramidu ishrane, postoji jedna druga piramida o kojoj treba misliti, pričati. To je piramida o kojoj ne pričamo, ne pišemo, ne razmišljamo…možda baš piramida koja nam može doneti instant rešenje svih problema vezanih za ishranu. To je moje razmišljanje…moj pokušaj da fokus pomerimo na neke druge stvari, jer zaista smo pokušali sve…ups..skoro sve! Kroz tu piramidu su predstavljene ljudske potrebe…ta piramida predstavlja ljudske potrebe, poredjane hijerarhijski, po američkom psihologu Abrahamu Maslovu.
MASLOVLJEVA PIRAMIDA.
Na dnu Maslovljeve piramide nalaze se najvažnije ljudske potrebe, potrebe od čijeg zadovoljenja nam zavisi život, potrebe čije odlaganje zadovoljenja se uči, ali bez obzira na to, potrebe čije nezadovoljavanje ili odlaganje zadovoljenja donosi osećaj nelagode i nezadovoljstva a u periodu novorodjenčeta i odojčeta i protest. To su tzv fiziološke potrebe u koje spada i potreba za hranom. Na lestvici iznad je potreba za sigurnošću, pa potreba za ljubavlju i dr. (pogledati šemu).
I možete zaista sada da se pitate kako povezati ove dve, na izgled, potpuno odvojene priče. Priču o piramidi ishrane i pitanjima sa početka teksta o ishrani i priču o Maslovljevoj piramidi, priču o ljudskim potrebama. Motamo film unazad i vraćamo se…..
POVRATAK U DETINJSTVO
Najveća preokupacija majke još od rodjenja deteta jeste da li je dete dovoljno sito?! Svaki plač bebe, majka tumači kao potrebu za hranom, što posledično dovodi do hranjenja deteta. Zašto majka svaki put kada dete zaplače, uzima dete i hrani ga? Majka dešifruje plač deteta kao potrebu za hranom, eventualno kao protest usled umokravanja. Koliko puta smo samo čuli da majke izjavljuju kako prosto ne znaju šta je sa detetom, jer dete je jelo, presvučeno je a i dalje plače. Nemoćni smo da dešifrujemo poruke deteta koje plače. Zapravo dete protestvuje i kada ima potrebu za sigurnošću, za ljubavlju … npr, ali ne retko nemamo dovoljno veština da te potebe zadovoljimo, onako planski sa namerom. Šta se tada dešava…dajemo detetu da jede i kada nema realnu potrebu za tim.
Sećanja na porodični dom, majke, bake, vezuju se u velikom broju slučajeva za hranu, za ideju o osobi koja nas hrani, koja nam pokazuke LJUBAV pružajući nam zadovoljstvo putem čarobnih ukusa. Čuvena poslovica „Ljubav na usta ulazi“ nam zapravo govori o principima zadovoljenja ljudskih potreba. Po Maslovu, zadovoljenje bazičnih potreba (hrana, voda, vazduh, sex, san), je preduslov za zadovoljenja potreba višeg reda (pogledati shemu). Dakle da bi zadovoljili potrebu za ljubavlju i pripadanjem, prethodno moramo da zadovoljimo potrebu za hranom.
Zašto govorimo o tome?!
Svako neadekvatno dešifrovanje dečijih potreba, koje vodi hranjenju, preti da se u periodu odraslosti ponašamo po istom principu usvojenom od najranijeg detinjstva. Ukoliko se potreba deteta za ljubavlju pogrešno dešifruje i zameni potrebom za hranom, hranimo dete kada nije gladno, što dovodi do prekomernog unošenja hrane, potencijalne gojaznosti koja će biti uslovljena mehanizmima reagovanja usvojenim u detinjstvu, i na kraju dobijamo situaciju da nam ćerka tinejđžerka koja doživi ljubavno razočarenje, jer je ostavio momak, otvara frižider i jede umesto da kaže: „Mama želim da pričam sa tobom, tužna sam jer me je ostavio dečko“ 🙂
Dakle ukoliko roditelj pri manifestaciji nezadovoljstva i uznemirenosti svog deteta, to tumači kao glad-stvaramo podlogu da se i u kasnijem životu reaguje po sličnom obrascu: „Frižider kao lek za sve“.
Možda je u pitanju zaista nedostatak veština, ideje, promišljanja o negativnim posledicama naših postupaka učinjenih iz najbolje namere… šta god da je razlog, želja nam je da pre bavljenja računanjem kalorija narednog obroka, postavite sebi pitanje: Zašto sada jedem?
Ideja je da mislimo o razlozima, jer jedino tako možemo da nadjemo rešenje, i to je jedino INSTANT koje radi i koje tooooliko volimo.
I pošto smo stavili kalorije u drugi plan iliti temu sagledali iz nešto drugačijeg ugla… a volimo potrebu za hranom da zadovoljimo kvalitetnim i ukusnim obrokom koji miriše na dom, na sigurnost, miriše na ljubav, član tima Raizing Solutions, diplomirani menađžer gastronomije Stefan Radivojević, ili Stef the chef, je pripremio recept za jelo koje zaslužuje da se nadje na „prazničnoj trpezi“.
JAGNJETINA U MLEKU
2kg jagnjetine od plećke i rebara bez kostke
1,5l mleka
6 većih krompira
6 šargarepa
3 lovorova lista
2 kašike začina
1 kašika soli
Malo bibera
3 grančice svežeg ruzmarina
Priprema
Maso iseći na 10 komada
Krompir i šargarepu očistiti i iseći na četvrtine.
Uzeti odgovarajuću vatrostalnu, keramičku ili glinenu posudu, podmazati svinjskom mašću i staviti meso, začin, so, biber, lovorov list i ruzmarin. Sve to rukom izmešati i preliti mlekom, tako da meso sa začinima bude skroz preliveno. Poklopiti pšosudu i staviti u rernu na 200 stepeni, jedan sat. Nakon toga ubaciti krompir i šargarepu i dodati malo vode po potrebi. Vratiti u rernu na 180 stepeni, jedan sat. Nakon toga izvaditi i servirati! Poslužiti uz salatu od kupusa i kukuruza šećerca.
Prijatno!!!
I na kraju… nekoliko saveta:
- Smanjiti strepnju, napetost oko hrane
- Preokupaciju hranom zameniti pronalaskom nečega što nam donosi ta kratkotrajna zadovoljstva, sličnog intenziteta ( npr. umesto slatkiša poslužiti se 1 dcl vina, razgovor sa prijateljicom i dr.)
- Odnosi prvenstveno sa decom, pa i drugim bližnjim se ne gradi i ne produbljuje isključivo putem hrane
- Ne „Zabavljati“ se tokom hranjenja (isključiti tv, telefone i tablete odložiti)
- Socijalizacija putem obedovanja podrazumeva i učestvovanje svih u pripremi obroka, nabavci, posluživanju…ne nužno u neograničenom konzumiranju tokom čitavog perioda druženja
- Dozvoliti količinski i kalorijski adekvatan unos kalorija – bez izgladnjivanja
Uživajte u Božićnim praznicima,