in

STRAST PREMA SPORTU

PIŠE: IVA ČEPIĆ
FOTOGRAFIJE: MARJAN APOSTOLOVIĆ

Od malena sam zaljubljena u sport, loptu i fizičke aktivnosti različitih vrsta. Dok su se devojčice is­pred zgrade igrale sa lastišem i lutkama, ja sam uvek bila pre za fudbal, košarku i sve igre koje su zahtevale aktivnost.

Sa 10 godina počela sam da treniram odbojku u Crvenoj Zvezdi i tu sam naučila kako se voli klub za koji igraš, šta znači timska igra, disciplina i odricanje zarad višeg cilja, šta je pobeda, a šta poraz.

Odbojka mi je pružila mnogo toga u životu: veliki broj prijatelja po celom svetu, studiranje u Ameri­ci i mogućnost da gde god da sam u svetu vrlo brzo i lako stupim u kontakt sa ljudima različite vere, nacionalnosti i kultura.

Danas, i pored različitih društvenih i radnih obav­eza, zadržala sam strast prema odbojci, a vre­menom su se stvorile i neke nove ljubavi. Uživam u trčanju, plivanju, jogi, boksu, skijanju, kajaku i vožnji bicikle. Što sam više u pokretu, sve više energije imam i kroz sport negujem dete u sebi.

Mnogi se pitaju kako zapravo sve to stižem i gde pronalazim snagu za sve te aktivnosti. Odgovor je jednostavan – ja sam to za sebe izabrala. Kroz svoju karijeru i rad u korporacijama od 8 do 12 sati, shvatila sam da je zatvoren prostor i kancelarija za mene zatvor, a sedenje i odrađivanje već ust­aljenih zaduženja ubica osećaja za kreativnost i maštu. Kako sam poslednjih pet godina radila u marketingu u dve velike korporacije (dm i Nelt), mogla sam da primetim koliko zapravo ljudi pate zbog neaktivnosti i nedostatka energije.

To me je dalje inspirisalo da probudim želju za fizičkom aktivnošću kod što je moguće većeg broja ljudi. Došla sam na ideju da pokrenem svoj Instagram profil sa ciljem da svojim primerom motivišem i dam ideju kako da zavolimo svoje telo i napravimo balans tela i uma. Većina ak­tivnosti koje upražnjavam su pristupačne i pri­menljive u gotovo svačijoj svakodnevnici, kako onima koji rade u kancelariji, tako i onima koji se slabo kreću ili vreme provode radeći od kuće. U Beogradu koristim bicikl kao prevozno sredstvo i momenat kada sednem na nju je momenat kada osetim potpunu slobodu i sreću, jer znam da ću zaobići sve veće gužve po gradu, a lako i brzo pronaći parking.

Idealan početak dana za mene jeste kada usta­nem u 6 ujutru i uputim se biciklom od Banjice do novobeogradskih blokova da bih uradila jogu na X team Island splavu na Savi. Na taj način, dan počinjem u miru sa uravnoteženim mislima. Nakon takvog starta 100 % sam spremna za sve izazove koji mogu da se pojave u toku jednog radnog dana. Jutra smatram najbitnijim delom dana, počevši od buđenja do onog što se dešava neposredno nakon njega. Verujem da energičnim i stabilnim početkom postavljamo sebi dobar cilj, kao i da sa vedrim jutrima u sebi budimo osećaj pobednika i pripremamo se na pravi način za lep i uspešan dan.

Vizija mi je da svojim primerom aktivnog života podignem svest koliko je fizička aktivnost bitna za očuvanje zdravlja i da ona doprinosi kvalitetu života. Srbija je zemlja koja je napravila veliki broj profesionalnih sportis­ta, a statistika pokazuje da se čak 65 % građana Srbije ne bavi ni jednom fizičkom aktivnošću. Zato sam odlučila da nastavim da širim ideje i šaljem jasnu sliku svima koji imaju potrebu za promenom u svom životu, a ne znaju kako i odakle da počnu. Naše telo je jedino mesto u kome ćemo zau­vek živeti, a naš um jedini koji će nas zauvek pratiti kroz život i učestvovati u svim našim odlukama. Svakodnevna nega je najmanje što možemo da im pružimo.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

3E – ETIKA, ESTETIKA, EMPATIJA

LJUBAV NA USTA ULAZI