in

KUHINJA TOTALLY WELLNESS

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: TATJANA POPOVIĆ

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

TATJANA POPOVIĆ, HEALTH COACH, NEDAVNO JE NAPRAVILA ISKORAK U POSLOVNOM ŽIVOTU I OŽIVELA SVOJU TOTALLY WELLNESS KUHINJU. NJENI KLIJENTI TRAŽE INDIVIDUALNI PRISTUP I ONA IH SAVETIMA I SVOJIM UČENJIMA VODI KROZ ZDRAV NAČIN ISHRANE, A TU SU SADA I HOMEMADE OBROCI PRIPREMLJENI SA PUNO LJUBAVI I PAŽNJE. TATJANA JE I SAMA POBEDILA OPAKU BOLEST VODEĆI RAČUNA O SVAKOM ZALOGAJU.

PRE MESEC DANA OPREMILA SI KUHINJU I POČELA DA KUVAŠ ZDRAVU HRANU ZA SVOJU KLIJENTELU. MOJE ISKRENE ČESTITKE NA UNAPREĐENJU POSLA. DA LI SE SADA OSEĆAŠ KAO NAJPOZNATIJI SVETSKI KUVARI?

Od srca hvala na predivnoj čestitki, kao i pozivu na intervju da sa tvojim čitaocima podelimo moj novi značajan korak u karijeri. Veoma sam ponosna što sam se sa svojim timom popela jednu stepenicu više u širenju misije o zdravoj ishrani i važnosti brige o zdravlju.

U novoj Totally Wellness kuhinji je svaki kvadrat ispunjen ogromnom željom da obroci koji iz nje izađu do vas donesu ljubav i lepu energiju s kojom ih mi u kuhinji pripremamo.

Preda mnom je i dalje dugačak put i mnogo toga još uvek želim da naučim, ali ovim poduhvatom planiram da Beograd približim svetu u smislu trendova u oblasti pripreme zdravih obroka, a svetski kuvari su mi svakako inspiracija.

KAKO JE IZGLEDALO BIRATI KUHINJSKE ELEMENTE, POSUĐE, OPREMATI PROSTOR?

Iskreno, imala sam veoma ograničeno vreme, tačnije 19 dana za opremanje kompletnog prostora. Međutim, upoznala sam sjajne ljude koji su mi pomogli da sve pripreme završim u planiranom roku. S druge strane, zbog ograničenog vremena nisam imala prilike da razmišljam o tome koliko je ovo značajan korak za mene, te verujem da ću tek u narednom periodu zaista postati svesna ovog iskoraka u karijeri.

ŠTA MAJKA KAŽE NA SVE? ONA JE TVOJA PODRŠKA, ANĐEO.

Za mene ne postoji veća radost nego kada u njenim očima vidim ponos i zadovoljstvo zbog toga što sam zdrava i pritom ostvarujem svoje snove.

PET DANA DETOKSA, SEMINAR “SNAGA U VAMA”, INDIVIDUALNI TERRA HEALTH COACHING PROGRAM… DOSTUPNA SI SVOJIM KLIJENTIMA NA RAZLIČITE NAČINE. ŠTA KLIJENT 21. VEKA TRAŽI?

Klijenti najčešće traže individualni pristup svom zdravstvenom stanju od strane konsultanta koji želi da im se posveti i pruži osećaj sigurnosti u pronalaženju rešenja za unapređenje stila života. Kroz Totally Wellness praksu isključivo sam fokusirana na bioindividualizam, tj. na to da smo svi drugačiji i da treba da težimo da pronađemo svoju jedinstvenu formulu za srećan i zdrav život.

Pored toga, jedno od očekivanja ljudi modernog doba jeste i to da neko za njih priprema hranu, a idejom koju uskoro pokrećem planiram da klijentima izađem u susret. Smatram da su homemade obroci napravljeni od kvalitetnih sastojaka imperativ današnjeg vremena.

GDE PRAVIMO NAJVEĆE GREŠKE U ISHRANI?

Najčešće greške u ishrani se događaju kada ljudi samostalno donose odluke o promeni režima, bez prethodne edukacije i usmerenja od strane stručnog lica. U tim slučajevima može doći do pojave određenih zdravstvenih problema umesto željenih rezultata. Toplo savetujem čitaocima RYL magazina da savladaju osnove nutricionizma i otpočnu sa upoznavanjem tri osnovna makronutrijenta, a to su: proteini, masti i ugljeni hidrati.

DA LI PROSEČNA SRPKINJA U DOVOLJNOJ MERI VODI RAČUNA O ISHRANI?

Uzimajući u obzir da smo kao nacija u velikoj meri zadržali potrebu za kuvanom hranom, prosečna Srpkinja ima tendenciju da se hrani kvalitetno, ali joj je isto tako, u drugu ruku, neophodno usmerenje kako bi personalizovala način ishrane nasleđen od svojih roditelja i drugih članova porodice. Ona ne bi trebalo da bude vođena trendovima u nutricionizmu, već fokusirana na praćenje signala sopstvenog tela i prilagođavanje ishrane svom stilu života.

KO SU TVOJI KLJENTI – DA LI SU ISKLJUČIVO ŽENE ILI IMA I MUŠKARACA?

Osamdeset pet posto mojih klijenata čine žene, ali se posebno radujem procentu od 15 posto koji pripada muškom delu populacije, jer je i sa njima zaista zadovoljstvo sarađivati. To kažem vođena iskustvom da su oni mnogo spremniji za preuzimanje inicijative i čvršći u tome da istraju kako bi ispunili zacrtani cilj, jer drugačije hormonski funkcionišu.

ŠTA POD MUST IZBEGAVATI U ISHRANI?

Smatram da je izuzetno važno isključiti hranu koja podstiče zapaljenjske procese u organizmu. U te namirnice svrstavamo rafinisane šećere, gazirane i negazirane kupovne sokove, industrijski prerađenu hranu, suvomesnate proizvode i gluten.

TEMA OKTOBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV TIME TO SHINE – VREME JE DA SIJAŠ. KAKO I SA KOJIM NAMIRNICAMA DA ZASIJAMO OVE JESENI?

Da bismo bili zdravi, neophodno je da pratimo promene u prirodi i budemo u harmoniji s njom. S jeseni je dobro jesti topliju hranu koja će nas grejati. Neke od mojih omiljenih jesenjih namirnica koje rado preporučujem su:

  1. Brokoli – Njegove dobrobiti za zdravlje su mnogobrojne: jačanje respiratornog trakta, imunološkog sistema, sprečavanje alergija, prehlada, artritisa, kao i doprinos prevenciji kancera.
  2. Prokelj – Moje omiljeno jesenje povrće! Utiče na jačanje imunološkog sistema, otklanja umor i vraća energiju.
  3. Batat (slatki krompir) – Batat je bogat vitaminom C, koji deluje u prevenciji prehlade i gripa.
  4. Kelj – Ovo povrće je supernamirnica puna antioksidanasa, koja utiče na poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema, prevenciju raka i jačanje imuniteta.
  5. Narandže – Najpoznatije su po tome što sadrže velike količine vitamina C, te se najčešće jedu u jesenjim i zimskim mesecima, pre svega zbog jačanja imunološkog sistema. Međutim, narandže sadrže i vitamin A, beta karoten i lutein, koji utiču na bolji vid i lepšu kožu.

 

Smuti po tvom izboru za dobro jutro

Smuti sa malinama i bademovim puterom osvežiće vam jutro kao prava poslastica!

Sastojci:
½ šolje nezaslađenog mleka od badema
2 kašike bademovog putera
½ banane
1 kašika sirovog organskog kakao praha
2 urme bez koštica
1 šaka baby spanaća
1 šaka malina
½ limuna, sok

Priprema: Izblendirajte sve sastojke i servirajte.

Obrok salata za laku noć

Za veče rado preporučujem fantastičnu kinoa salatu. Konzumirajte je uz parče ribe, mesa ili mahunarku po izboru.

Sastojci za salatu:
1 šolja kuvane kinoe
1 crvena paprika, seckana na kockice
½ crvenog luka, seckanog na sitno
1 krastavac, seckan na četvrtine
1 veza peršunovog lišća, seckana na sitno
1 šaka bundevinih semenki

Sastojci za dresing:
3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
so i biber po ukusu

Priprema: Stavite sve sastojke u činiju. Izmešajte dresing, a potom ga prelijte preko salate, koju možete servirati uz sveže zeleno lisnato povrće i protein (meso, riba, pečurke ili mahunarka) po izboru.

Napomena: Ukoliko kuvate kinou pred samo pravljenje salate, važno je da je ohladite pre nego što je sjedinite sa povrćem.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SARAJEVO FILM FESTIVAL – BEHIND THE SCENE

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL