in

NOVA ENERGIJA

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ
FOTO: PIXABAY.COM

Proleće nam kuca na vrata, samo što nije stiglo, a mi smo i dalje uspavani sa onim novogodišn­jim obećanjima, koja su ostala samo na papiru… Možda je ovo savršen trenutak da uradimo neš­to za sebe, veliki detoks tela i duše, da pokloni­mo sebi ono što nam najviše nedostaje – NOVU ENERGIJU.

Sirova ishrana nam upravo pruža živu energi­ju koju unosimo svaki dan kroz svaki zalogaj. Formula je jednostavna, 40ºC je najviša temperatura na kojoj možemo da preradimo hranu. Sušenjem, odnosno dehidratacijom hrane čuvamo njeno bogatstvo, dok svaka viša temperatura uništava enzime, koji su nam na­jvažniji za dobro varenje i apsorpciju hranjivih materija. Ono što je osnova ove ishrane svaka­ko su voće i povrće, ali tu su i sve vrste žitar­ica bez dodataka, kao i orašasti plodovi. Neki karpaćo takođe može da se pojavi na meniju, ukoliko osetimo potrebu za mesom. Na svakom novom putu do cilja, ne bismo trebali da robuje­mo strogim pravilima, jer su veće šanse da brže padnemo i nađemo izgovor da odustanemo. Za početak, biće dovoljno ukoliko jedan obrok zamenimo sirovim, naše telo će nam biti zahval­no za svaku novu dozu unete energije.

Ovog puta, osmislila sam za sve nas prolećni detox meni. Moj savet je da dan počnemo kvalitetnim šejkom ili ceđenim sokovima. Pa da počnemo:

Zeleni smoothie
Veza spanaća ili nekoliko kuglica zamrznutog
1 pomorandža
1 kivi
Bademovo mleko
2 banane

Ukoliko vam odgovara slađe, dodajte i 1-2 urme.

Voćni šejk
Šaka crvenog voća (jagode, maline ili zamrznu­to šumsko voće)
2 banane
Bademovo ili rižino mleko
Kašika meda
Salata sa narom
Rukola
Zelena salata
Ljubičasti luk
Jabuka
Nar
Šargarepa

Dresing: 3 kašike maslinovog ulja, aćeto balza­miko 1-2 kašike, sok od limuna, himalajska so, biber.

Salata sa avokadom
Avokado
Rukola
Cherry paradajz
Kukuruz šećerac (zamrznut, koji je natopljen kratko u mlaku vodu)
Susam, orasi, suncokretove semenke

Dresing: maslinovo ulje, sok od limuna, bel luk (sve u multipraktiku usitniti, dodati malo vode i preliti salatu)

Prolećne rolnice
Nekoliko pirinačnih listova (za obrok je dovoljno 2 do 3)
Rukola
Matovilac
Paprika sveža crvena
Krastavac
Maslinovo ulje, himalajska so, biber, limunov sok

Natopiti listove ispod mlaza tople vode dok ne postanu dovoljno mekani, zatim ih puniti povrćem i motati kao sarmice.

Kakao namaz
100 g natopljenih suncokretovih semeniki
Organski kakao 3-5 kašika
Med, kokosovo ulje

Sve sastojke sjediniti u multipraktiku.

„Prvi korak ka promeni je svesnost, drugi je prihvatanje.”

Prihvatimo i zagrlimo svoju promenu, jer naše zdravlje i naše telo biće nam zahvalni već sutra.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Ekskluzivna večera “Château Gruaud Larose – Retrospective” Početak velike svetske svetske turneje u Beogradu

VERA