PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE
Tatjana Popović je sertifikovani health coach, autor, edukator i predavač. Studije health coachinga je završila na renomiranom i svetski priznatom Institutu za integrativnu ishranu u Njujorku. Na Menhetnu je osnovala svoju privatnu praksu pod nazivom Totally Wellness 2014. godine, sarađujući sa brojnim internacionalnim klijentima i pomažući im da promene ishranu i stil života. Tatjanini počeci bavljenja zdravom hranom vezani su za makrobiotički režim ishrane, čije je osnove savladala uz pomoć mentora – prestižnog holivudskog konsultanta makrobiotike Mine Dobić, uz čiju pomoć je prebrodila kancer levog bubrega, koji joj je dijagnostikovan sa 18 godina. Danas živi i radi u Srbiji, aktivno sprovodeći brojne projekte u saradnji sa domaćim kompanijama, sa ciljem unapređenja ishrane i stila života dece i odraslih.
ŠTA ZNAČI DETOKS?
Detoksikacija u širem smislu podrazumeva eliminaciju svega onoga što nas usporava, ometa normalno svakodnevno funckionisanje ili narušava naše zdravlje. Ne odnosi se samo na namirnice iz hrane, već ona može da bude okrenuta lišavanju moderne tehnologije na neko vreme, što umnogome može osvežiti i unaprediti dan pojedinca.
KAKO IZGLEDA DETOKS TELA, A KAKO DETOKS ŽIVOTA?
Detoks tela može podrazumevati uključivanje samo nekoliko biljaka ili namirnica koje mogu da doprinesu boljem zdravlju, a potom i rigoroznije režime, koji isključuju upotrebu određenih grupa namirnica (meso, riba, šećer i drugo) ili forsiraju unos sirove hrane. Kao jedan od najtežih detoksa, smatra se potpuno lišavanje hrane, uz redovno konzumiranje sokova, smutija, čajeva ili vode.
U drugu ruku, detoks tela možemo sprovoditi isključivanjem upotrebe kozmetike koja sadrži veštačke dodatke. Ovi dodaci se apsorbuju kroz kožu i ometaju normalno funkcionisanje štitne žlezde, kao i stvaranje hormonskih i sistemskih disbalansa.
Pod detoksom života, podrazumevam svesno isključivanje svega što smatramo toksičnim, a svakodnevno imamo dodir sa tim. U tu grupu uvrštavam ljude iz našeg okruženja koji nam ne prijaju, kao i druge odnose u kojima ne vidimo potrebu da ostanemo.
U ČEMU SE RAZLIKUJE TVOJ PRISTUP DETOKSU I EDUKACIJA OD SLIČNIH IDEJA?
“5 dana detoks program”, čiji sam autor i organizator, predstavlja konzumiranje isključivo biljnih, bezglutenskih i većinski sirovih namirnica. U pripremu hrane sam lično uključena, jer se radujem da u sve recepte koji izađu iz kuhinje bude uneta dobra energija, koja se oseća kroz svaki zalogaj. Ove godine u aprilu, po prvi put, pripremam najveći detoks program u regionu, i to za 100 ljudi, kada ću zajedno sa svojim timom voditi brigu da svi koji budu deo programa nauče kako mogu pripremati veganske obroke, koliko hrana utiče na san, dobro raspoloženje, nivo energije, zdravlje i smanjenje simptoma poput nadutosti, glavobolja, PMS-a, zadržavanja vode i mnogo toga drugog. Koncept mog detoks programa je u kombinaciji namirnica i sjajnim recepturama koje su spakovane u staklenu ambalažu, time je izbegnuta upotreba plastike, koja nikako ne ide uz pojam detoksikacije.
KAKO IZGLEDA TVOJA FILOZOFIJA ISHRANE?
Proteklih 13 godina sam sprovodila različite režime ishrane. Oni su smenjivali po ciklusima od nekoliko godina. Sa makrobiotikom sam i započela bavljenje zdravom hranom 2005. godine i pridržavala je se 7 godina, potom sam isključila gluten i vodila bezglutenski režim u periodu od 2 godine, postepeno uvodeći meso i jaja. Danas se izjašnjavam kao pristalica CLEAN EATING koncepta. To znači da oko 90 % mog ukupnog unosa hrane tokom dana dolazi iz prirodnih namirnica (povrće, žitarice, voće, mahunarke, riba, meso, jaja, koštunjavi plodovi, alge), koje nisu proizvedene u fabrici, već su isključivo deo prirode.
NAPISALA SI E-BOOK „21 DAN PROGRAMA ZDRAVE ISHRANE“. ŠTA ČITAOCI MOGU DA OČEKUJU?
„21 dan program zdrave ishrane“ odlikuje unos 100 % prirodne hrane, uz pomoć koje svi oni koji budu sproveli program mogu da očekuju da će uspeti da uvedu jutarnje rituale koji doprinose jačanju imunog sistema, boljem varenju i povećanju energije; obogate ishranu sa više povrća, voća, mahunarki, ribe i žitarica; bolje organizuju svoje vreme tokom dana postavljajući pravilne prioritete – a to je da je zdravlje najvažnije; naprave balans između biljnih i životinjskih proteina; nauče da obraćaju više pažnje na količinu obroka, žvakanje i trenutak sitosti; steknu zdrave navike; otkriju nove namirnice i recepte; isključe industrijske proizvode i ubrzaju metabolizam.
KOLIKO SI ZADOVOLJNA SVOJIM PRVENCEM? HOĆEŠ LI PROGRAM PREVODITI ZA SVETSKO TRŽIŠTE?
Moja očekivanja su nadmašena. Iako sam jedna od prvih koja je odlučila da na naše tržište izađe sa elektronskim, a ne štampanim izdanjem, na moje veliko oduševljenje, ljudi su veoma pozitivno reagovali. Najviše me raduju dobri rezultati, od kojih su neki korigovanje telesne težine od 5 do 7 kilograma (a nekada i više) za 3 nedelje programa, uz potpuno promenjenu svest prema hrani. Planiram da prevedem program na engleski jezik i da se u ovoj godini vratim američkom tržištu, gde sam pre 4 godine i započela svoju karijeru kao health coach.
TVOJ NAČIN ŽIVOTA I ISHRANA ČINI TE…?
Ispunjenom, zadovoljnom, srećnom i punom energije.
TEMA MARTOVSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA SU STIHOVI VASKA POPE „NISAM VIŠE TU, SA MESTA SE NISAM POMERIO, ALI NISAM VIŠE TU“. KAKO VIDIŠ IDEJU DA SU DUŠA I ŽELJA NA JEDNOM MESTU, A TELO NA DRUGOM? MADA TELO UVEK STIGNE TAMO GDE MU JE DUŠA. DA LI TI SE TO NEKADA DEŠAVALO U ŽIVOTU?
Jeste. Kroz ove stihove bih mogla da opišem svoj osećaj kada sam odustala od hemoterapije i počela sa makrobiotikom u želji da prebrodim kancer bubrega. Moje misli i želja za ozdravljenjem su mi bile zvezda vodilja, i u tim trenucima sam dušom već bila zdrava, a telo je to pratilo i stiglo moje želje.