in

30. FESTIVALA EVROPSKOG FILMA PALIĆ OD 15. DO 21. JULA 2023.

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ, MAGISTAR FARMACIJE I MASTER ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

Ovogodišnje, trideseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradici­onalnom festivalskom terminu, od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvo­renog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Na konferenciji za novinare povodom održa­vanja festivala objavljeni su dobitnici ovogo­dišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuze­tan doprinos evropskoj kinematografiji – glu­mac Bogdan Diklić u kategoriji domaćih stva­ralaca i reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca. Ovogodišnji dobitnik Regionalne Lifke je glumac Nikola Ristanov­ski iz Severne Makedonije. Na konferenciji za medije predstavljen je i program dve ta­kmičarske selekcije – Glavnog takmičarskog programa i takmičarskog programa Paralele i sudari.

Glumac Bogdan Diklić (Bjelovar, 1953) ostva­rio je više od 150 uloga na filmu i televiziji. Proslavio se ulogama u nizu jugoslovenskih filmova, ali i filmova zemalja nastalih raspa­dom SFRJ. Na filmu je debitovao 1976. u filmovima “Devojački most” i “Vojnikova lju­bav”, a nastavio ulogama u “Mirisu poljskog cveća” Srđana Karanovića i “Nacionalna kla­sa” (1979) Gorana Markovića, i igrao u skoro svim Markovićevim filmovima. Njegove kre­acije gledali smo u ostvarenjima: “Majstori, majstori” (1980), “Variola vera” (1982), “Ma­ratonci trče počasni krug” (1982), “Čudo ne­viđeno” (1984), “Oktoberfest” (1987), “Sabirni centar” (1989), “Tri karte za Holivud” (1993), “Lajanje na zvezde” (1998), “Bure baruta” (1999), “Mali svet” (2003)… Na televiziji je glumio u serijama: “Grlom u jagode” (1976), “Brisani prostor” (1985), “Balkan ekspres” (1989), “Otvorena vrata” (1995), i drugima. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge, a 2009. Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je nagra­du “Pavle Vuisić” za ukupan doprinos filmskoj umetnosti.

Andreas Drezen je rođen 1963. u Istočnoj Nemačkoj. Potiče iz pozorišne porodice i prve amaterske filmove je snimao još 1979. Godine 1984/85. radio je kao tonski inženjer u pozorištu u Šverinu pre nego što je zavr­šio pripravnički staž na DEFA studiju za igra­ne filmove i radio kao asistent režije Ginteru Rajšu. Od 1986. do 1991. studirao je režiju na Akademiji za film i televiziju Konrad Volf u Potsdam-Babelsbergu. Od 1992. godine radi kao slobodni autor i reditelj. Njegov debitant­ski film “Tiha zemlja” (1992), tragikomedija o događajima u Istočnoj Nemačkoj u vreme ras­pada Sovjetskog Saveza, doneo mu je i He­sen filmsku nagradu kao i Nagradu nemačke kritike. Usledio je niz njegovih nagrađivanih filmova, od kojih je poslednji “Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša” (2022) premijerno prikazan u takmičarskom programu Berlina­la kao i u Glavnom takmičarskom programu FEF Palić. Član je Akademije umetnosti, Aka­demije filmskih umetnosti i nauka, Evropske filmske akademije i član osnivač Nemačke filmske akademije.

Nikola Ristanovski rođen je 1969. U Ostra­vi (Čehoslovačka). Od 1978. živi u Severnoj Makedoniji. Godine 1993. diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u skoplju u klasi profesora Vladimira Milčina. Igrao je na većini bitnih scena u regionu i ostvario mno­ ge zapažene uloge. Od 1993. prvak je Makedonskog narodnog teatra a trenutno je prvak i Narodnog pozorišta u Beogradu. Igrao je u više od pe­deset filmova i serija u regionu i ostvario mnoštvo zapaženih uloga kao što su Hadži Zamfir (“Zona Zamfirova”), Viktor Kolar (“Jedini izlaz”), Dr Viktor (“Na terapiji”), Trendafilov (“Oslobođenje Skoplja”) i druge. Ristanovski je najnagrađivaniji makedonski glumac, sa velikim brojem nagrada dobijenih i za predstave proizvedene van zemlje, među kojima su Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, (Ahmed Nurudin – “Derviš i smrt”, 2009.), Glumac godine u Makedoniji (2006.), Zlatni lovorov venac (“Don Žuan”, MESS Sa­rajevo, 2006), i druge.

Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas (María Cañas) dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit» koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedin­stven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čine filmovi: “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa, “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija, “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleo­nore Veninove, “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote, “Klub Nula” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, “Savršeni dani” Vima Vendersa, i “Madam Dubari” rediteljke Majven.

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a žiri čine Tito Rodrigez, direktor Festivala evropskog filma u Sevilji; Nana Janelidze – scenaristkinja i rediteljka; Milorad Milinković – scenarista i reditelj; Eran Ko­lirin – scenarista i reditelj; i Daniela Veber, scenaristkinja, rediteljka, publici­stkinja i članica organizacionog tima Berlinala.

Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profe­sionalaca iz zemlje i inostranstva.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativ­na evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gor­ki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja još jednom biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

YOUTH JAZZ & ROCK FESTIVAL: DŽEZ, ROK I FUZIJE ZVUKOVA U SUBOTICI!

BLACK LYRIC