in

27. Festival evropskog filma Palić od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvo­renog univerziteta Subotica. Festival se tradicio­nalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bio­skopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfe­stivalskog programa i centralnog dela manife­stacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Festival će biti svečano otvoren premijerom filma „Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zillion Film i uz pokro­viteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovi­ne 19. veka. U filmu rađenom po scenariju Milo­vana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Ban­dović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmano­vić, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, i drugi.

Darko Bajić, reditelj filma, o ovom ostvarenju je rekao: „Film Ime naroda priča je o borcu Sveto­zaru Miletiću, koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju Balkana. Ključno pitanje koji ovaj film postavlja je da li danas sa podsmehom i nevericom pričamo o ljudima koji su spremni da se žrtvuju za svoje ideale”.

Producent filma Lazar Ristovski naglasio je da je ovaj projekat inicirao predsednik Vlade AP Vojvo­dine, gospodin Igor Mirović, te da je sa zadovolj­stvom prihvatio poziv da Zillion Film i on budu producenti projekta. „Mislim da filmski radnici vole teške zadatke. Ovaj je bio težak i zahtevan. Rezultat je, videćete, adekvatan uloženom trudu“.

Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović. Je­dan od naših najpoznatijih glumaca smatra kako se potvrdila činjenica da mi o svojim velikanima malo znamo, a da je ono što je širem auditoriju­mu dostupno od podataka šturo i „radi reda”. O onome šta ga je intrigiralo kod uloge Svetozara Miletića, on navodi: “Vera u ideju, prijatelje Jovu Zmaja i Polita. Odlučnost i snaga. Nepotkuplji­vost. Vrednosti koje danas gladuju u podrumu. I na sve to dodajte ogromnu energiju koju je po­sedovao, dobićete opasnog čoveka, slobodnog i sposobnog”.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Aleksandar Li­fka“ u kategoriji domaćih stvaralaca je legendar­na glumica Mirjana Karanović. U jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji aktivna je od debija 1980. u filmu “Petrijin venac” Srđana Kara­novića, nakon čega je tokom prethodne četiri de­cenije ostvarila niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja za svoj rad. U festivalskom obrazloženju povodom dodele nagrade, navodi se da „Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smelost kreativnog istraživanja“.

Filmske selekcije koje imaju takmičarski karakter i ove godine donose najaktuelnije evropske na­slove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u se­lekciji Paralele i sudari.

Prošle godine sa velikim uspehom i sjajnim re­akcijama publike uvedene su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, koja je po­svećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta, i selekcija Novi evropski dokumentarni film, koja donosi najbo­lje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Predfestivalski program tradicionalno otvara se­lekcija Best of Europe koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evrop­ski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici. U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” koju FEF Palić od 2000. godine dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, biće priređen Omaž program.

Selekcija Novi mađarski film donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperi­mentalnim filmskim formama. FEF Palić sva­ke godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcije Kinemato­grafija u fokusu, a za ovu godinu je izabrana Bu­garska.

Takođe, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog prizna­nja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavi­snom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Festival će obeležiti i specijalne projek­cije dok će odabrani festivalski naslovi biti pri­kazani i u selekciji Palić u Beogradu u bioskopu Fontana.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ARHANĐEL ARIEL

Insta live intervju – Jasmina Mrdalj, sertifikovani astrolog, life coach