in

СO КАКВИ ОЧИ ГЛЕДАШ, ВО КОЈА БОЈА ГЛЕДАШ, ТАКА КЕ ГО ГЛЕДАШ СВЕТОТ, А И ТОЈ ТЕБЕ

PIŠE: PETAR LAZAROV
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: IVANA KUZMANOVSKA

FOTOGRAFIJA: IZ PRIVATNE ARHIVE

Juče u razgovoru sa jednom prijateljicom, između svih onih bezvremenskih tema i priča o kojima smo razgovarali, ispričala mi je jednu intimnu situaciji koju pamti još iz detinjstva, a još uvek je nosi u sebi. Bilo mi je drago da je slušam dok me je ona, puna emocija, kroz svoje opisno pripovedanje, kao kroz vremensku mašinu, ponela natrag u tom trenutku njenog života.

,,Sunce, senka i miris vanile.’’ – tako je ona sa jednom rečenicom ispričala celu priču, pre nego što je ušla u detalje. Tako je živopisno pripovedala, a ipak je to bila priča o njenom omiljenom i jednostavnom kolaču, zvani, „brzi keks“. Kaže ona meni: „Još od malih nogu, obožavam njegov miris. Uživala sam dok se miris širio kroz kuću, davao joj toplinu, to je bila ljubav rasplinjena u celoj kući iz ruku moje majke. Kakva je to magija bila“. Neki vešt slikar bi sigurno iskoristio najlepše boje, živopisne boje, da prikaže i ovekoveči na platnu taj trenutak.

Svaki trenutak našeg života je obojen nekom emocijom. Svaka emocija je obojena nekom bojom. Što više lepih emocija i lepih trenutaka to je više lepih boja koje će obojiti vaš svet.

Koja vam je omiljena boja? Kojim ste bojama najčešće okruženi? Kako se osećate danas?

Sva ova pitanja i svi ovi odgovori su direktno povezani sa vama i vašim ponašanjem, karakterom, energijom kojom zračite, i na kraju, kako okolina utiče na vas i vaše raspoloženje. Boja ne samo da nam pomaže da razdvojimo neke fizičke objekte jednih od drugih, nego je i sveprisutna na sva polja (i fizička i metafizička) našeg postojanja i življenja.

Psihologija boja nam otkriva da izbor boja koje koristimo u suštini pokazuje najdublje osobine našeg karaktera i da one direktno utiču na naše raspoloženje, stanje, produktivnost. Zelena odmara i najmanje zamara oči. Crvena zrači strašću i ubrzava cirkulaciju srca. Ona označava pažnju i apetit. Narandžasta je boja stimulacije i entuzijazma. Ona ubrzava rad mozga i dodaje mu energiju. Siva je pasivna boja, suprotna crvenoj. Kad ne želite da privučete pažnju, onda je siva garderoba odlična. Plava – ako ne znate što ona predstavlja, samo razmislite gde se ona najčešće pojavljuje; a to je svakako priroda. I nebo i okean su plavi. Nebo je lojalno, iskreno, i znači poverenje. Kad nosite plavu boju, to vas pozicionira kao eksperta, odnosno znači da znate šta govorite i da ste smireni i staloženi. Plava boja znači mudrost. Ljubičasta je kraljevska boja. Boja koja označava nešto ekskluzivno, skupo, luksuzno. Ukoliko želite da vas percipiraju kao agresivne – onda nosite crnu boju. Ali, crna boja isto tako znači i autoritet i moć.

Со какви очи гледаш, во која боја гледаш, така ќе го гледаш светот, а и тој тебе.

Квантната физика вели дека клетките во нашето тело реагираат онака како што им кажува нашиот мозок, т.е како ги насочуваме нашите мисли. Нашите мисли влијаат на нашите емоции. Затоа насочете ги мислите на убавите моменти и бои во животот. Обојте го животот во боја на љубов, баланс, мир, насмевки и распеани виолетови ливчиња на штотуку расцутените пупки на дрвјата во пролет.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Majica boje mladalačke zaljubljenosti

MOJA BOJA – BOJA SVETLOSTI