in

ZAŠTO SE PILETINA LEPI ZA PRSTE?

PIŠE: IVAN MARKOVIĆ – SHUMADIAN CHEF

Instragram: @shumadianchef

Otvorite Veliki narodni kuvar. Ukoliko ga niste nasledili, sigurno ga imaju vaši roditelji ili famili­ja. Listajte do sekcije „Pečena živina“. Pata Mar­ković, autorka kuvara, pripremu jela od piletine objašnjava na sledeći način: „Mlado zaklano pile očistiti od perja i droba, oprati ga, posolite, iseći na delovi ostavi da stoji 1 sat.“

Moralo je tako, postupno, jer nije moglo druga­čije. Mlado pečeno pile se lepi za prste. Da bi supa bila dobra, mora da bude od stare kokoške. Živina ostaje nepresušna inspiracija u kuvanju i životu. Sada je simbol instant zadovoljstva i br­zine života, a nekada je podrazumevala ozbiljnu pripremu i postupnost.

Stara koka ili mlado pile, čiji je jadac, ko osvaja batak, a ko glođe trticu? Borba oko svog koma­da živine bila je svakodnevica naših porodica i zahtevala je opredeljenost i dobro osmišljenu taktiku osvajanja.

I dobro. Živimo u vremenu kada pečeno pile ne podrazumeva puno razmišljanja i stresa oko pravične raspodele svakog komada. Kupujemo batake, krilca, belo meso na kilo. Svako može da dobije svoj batak. Ničega nismo željni. Da li smo zbog toga srećniji? Nisam siguran.

PILE NA UMAKU OD ORAHA

Veliki narodni kuvar, Spasenija Pata Marković

Zaklano očišćeno pile oprati, iseći na delove i obariti u slanoj vodi. Mekano meso izvaditi iz vode da se prohladi i ostaviti ga na stranu. U šerpu staviti 2 kašike masti, pa kada se mast zagreje, dodajte 3 kašike brašna. U uprženo brašno staviti 1/4 kilograma mlevenih oraha u koje treba ranije pomešati 2 češnja istucana bela luka. Orahe i luk dobro propržiti, pa naliti čorbom od pileta. Umak gusto kuvati, pa kada je gotov, prohladiti ga. Meso pohovati, poređati ga na umak i služiti.

Napomena: za nijansu sam modifikovao recept, tako što sam preskočio pohovanje, već kuvanu piletinu samo kratko propržio na masti.

FOTO: JAIRO ALZATE UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

CRISTONATI COUTURE

TI ME VOLIŠ NA SVOJ NAČIN