in

ZAŠTO PRIRODA LIJEČI?

Iva TarlePIŠE: IVA TARLE, LIFE COACH
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE
http://gekkoretreats.com/about-us/iva-tarle-life-coaching/

Vjerujem da odgovor svatko od nas osjeća duboko u sebi – zato što smo dio prirode. Iako nosimo mobitele, vozimo aute i živimo u svijetu asfalta i visokih zgrada, gdje tu i tamo proviruje komad trave ili se nalazi četvrt parka, mi smo bića iz prirode i duboko smo povezani sa prirodom.

Naši preci su živjeli u prirodi i od prirode. Naše bake su uzgajale vrtove i povrtnjake sa mahunama, špinatom, gajile piliće, koze, krave… Rodom sam iz Slavonije, gdje su pogled na žitne ravnice, odlazak na klanje svinja, penjanje na trešnje i kupanje u pješčanom rukavcu Drave, obilježile moje sretno djetinjstvo.

Sada, nekoliko decenija kasnije, živim na Baliju u Indoneziji, gdje je agrarni način života vrlo prisutan, unatoč turističkoj (pre) razvijenosti, a rižina polja se još uvijek sade i obrađuju rukom. Trendovi sve većeg broja stranaca koji ovdje žive su: povratak jednostavnom načinu života, briga o prirodi i život bez previše stvari.

Balineška drevna mudrost

Interesantno je da su balineška drevna civilizacija i običaji opstali do danas. Oni njeguju život u skladu sa prirodom i poštuju prirodne mijene. Balineški kalendar prilagođen je mjesečevim mijenama, svaki puni mjesec slavi se tradicionalnim plesom i prinošenjem darova u hramovima. A balineška nova godina počinje u susret proljetnoj ravnodnevnici. U dijelovima svijeta gdje vladaju četiri godišnja doba, to je početak proljeća, također i početak nove astrološke godine u vladavini Ovna, koji je pokretač zodijaka. Koji kalendar je pravi, što mislite, gregorijanski ili njihov?

Njihov tradicionalni način života, gostoljubivost i tropska klima privlače strance u turizam već od ranih godina 20. stoljeća, a sve više stranaca se doseljava na Bali kako bi živjeli jednostavno, u dodiru sa prirodom. Ti stranci su donijeli sa sobom puno dobre prakse održivog življenja, kao organski uzgoj i prerada hrane, pročišćavanje vode za piće, konstrukcija kuća od bambusa.. Pokrenuli su lance trgovina zdrave hrane, veganskih restorana i sirove hrane.

Hrana iz vrta nam pomaže mršaviti

Tako sam i ja, prije par godina, zbog skupoće prerađene hrane iz Europe, kao što su pelati, grah u konzervi i obilja organski uzgojene hrane, prešla na prirodnu kuhinju.
Pripremam paradajz sos od pravih paradajza. I ne samo da je puno bolji okus, nego je obrok puno hranjiviji, jer se ne uništavaju prirodni sastojci. Cijedim sok od limete, umjesto da pijem sok iz tetrapaka. Ova prirodna prehrana mi daje više energije, a i prirodno regulira moju kilažu i mladost kože i kose.

U našim ubrzanim životima i ultrakonzumerskoj kulturi, mislimo da si olakšavamo život ako kupimo prerađene proizvode, koji se brzo pripreme za jelo. Hrenovke, nareske, sireve, juhe iz vrećice. Međutim, uistinu otežavamo svome tijelu, jer unosimo aditive i konzervanse koje naše tijelo ne može preraditi, pa se svi ti toksini nakupljaju u masnom tkivu i debljamo se.

Ne pazimo da unosimo u tijelo dovoljno hranjivih tvari koje energiziraju i grade tijelo: vitamine, minerale, proteine, neprerađene ugljikohidrate, već trpamo u sebe masu tvari koje gode okusu i mirisu, a nemaju svrhu.

Također, time podržavamo prerađivačku industriju, koja proizvodi više nego što je potrebno, zagađuje okoliš i uništava majku zemlju na kojoj živimo. Energetski prazna prehrana je opasna po zdravlje, može uzrokovati dijabetes, pretilost, srčane bolesti, osipe itd.

Potrebno je razumjeti svoje tijelo, kakve namirnice mu dati za koje aktivnosti – proteini izgradjuju tijelo i potrebno ih je su ugljikohidrati neophodni za rad mozga. Kada pišem, trebam jesti čokoladu.

Super namirnice koje se skrivaju u vašoj kuhinji

Sve što je potrebno da budemo zdravi možemo naći u prirodi, i to u neposrednom okolišu. Znamo da biljke imaju ljekovita svojstva, međutim, mnogi začini, voće i povrće su proglašeni takozvanim super namirnicama, jer obiluju vitamina, antioksidansima i liječe. Na primjer, čili papričice ubrzavaju metabolizam, tope masti, liječe upale i prirodan su lijek protiv boli. Cimet, osim što popravlja raspoloženje, prirodan je regulator šećera u krvi, regulira probavu i pospješuje rad mozga. Limun je fantastičan saveznik za liječenje upala grla, alkalinizira tijelo, izbacuje toksine i pomaže pri mršavljenju.

Već dvije godine koristim isključivo prirodna ulja za njegu kože. Za lice koristim hladno prešano kokosovo ulje, i odnedavno, ulje vanilije i kakao maslaca. Osim što liječi upale i alergijske reakcije, ulje vanilije regulira hormone. Tim uljima izliječila sam tamne mrlje na koži lica.

Zašto živjeti samo da preživimo, kada možemo živjeti na višim energetskim razimana, prepoznati vlastitu cjelovitost i povezanost sa svijetom oko sebe i božanskim u sebi?

Boravak u prirodi i nove razine postojanja

Hodanje u prirodi pomlađuje tijelo i duh, bilo da se radi o dugom pješačenju po šumi ili šetnji parkom. Dokazano je da smanjuju razinu kortizola (stres) hormona, napetosti i donosi osjećaj mira i opuštenosti. Šetnja uz more ili ocean ima još veću vrijednost, jer je morski zrak pun negativnih iona, koji ubrzavaju sposobnost našeg tijela da apsorbira kisik i da se izliječimo. Boravkom u prirodi prisjećamo se energetske povezanosti sa prirodom i vraćamo u svoje energetsko tijelo.

Drugu godinu za redom sam prisustvovala fantastičnom Bali Spirit Festu, koji već 9 godina okuplja eminentne učitelje yoge iz cijelog svijeta, iscjelitelje zvukom, dahom, plesom, pjevanjem, masažom, muzičare sa duhovnom porukom. Slušala sam predavanja o energetskom polju majke zemlje australske pjevačice Deya Dove, plesala sam na radionicama afričkog plesa, sufi plesa, pjevala mantre tijekom radionice kristalnim zdjelama američke isjeliteljice Awahoshi Kawan. Bilo je prekrasno, oslobađajuće. Poželjela sam da samo plešem i pjevam do kraja života, jer je sve ostalo manje zabavno.

Svi ti predavači i iscjelitelji govore o istome – da smo cjelovita bića, da pravilnom prehranom, brigom o tijelu (yoga, ples, trčanje, plivanje), redovitom meditacijom, postižemo više energetske razine postojanja u kojima smo sukreatori svoje stvarnosti. Dolaze vremena velikih promjena, gdje se stari obrasci vladavine institucija i korporacija gase, a nastupaju nova vremena radosnog bivanja svakog pojedinca, tolerancije i harmonije.

Živjeti prirodno, boraviti u prirodi i brinuti se o prirodi oko nas je naša zadaća kojom stvaramo bolji svijet oko sebe.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

3 GODINE EMISIJE „ART MAGAZIN“

SMEH JE LEK