in

VILA KRILA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: MINA BABIĆ

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MINA BABIĆ, PREDUZETNICA KOJA JE NAPRAVILA OAZU ZA BEG OD STVARNOSTI, ODMOR, SUSRET SA SOBOM. ŽENA KOJA JE SVOJIM RUKAMA, MAŠTOM I LJUBAVLJU OTVORILA VRATA “VILE KRILA”, SAMO 30 KM OD BEOGRADA, U LISOVIĆU, U OPŠTINI BARAJEVO. TAMO GDE SE RODILA SNAGA JEDNE ŽENE. KUĆA KOJA MILUJE DUŠU.

U LONDONU JE ŽIVELA 15 GODINA GDE JE ZAVRŠILA RUSKI JEZIK NA SCHOOL OF SLAVONIC AND EAST EUROPIAN STUDIES. RADILA JE JEDNO VREME U MODNOJ INDUSTRIJI KAO IMAGE CONSULTANT. RODILA TROJE DECE, OSTVARILA SE KAO MAJKA, POSLOVNA ŽENA.

VRAĆA SE 2005. U SRBIJU, ODAKLE JE SVE I POTEKLO I GDE SE NAJBOLJE OSEĆA – NA SVOM IZVORU.

PRE DVE GODINE, BAŠ NA PRAZNIK BLAGU MARIJU, PRIMILA JE PRVE GOSTE.

SNAGA JEDNE ŽENE U TVOM SLUČAJU PROJEKTOVALA SE KROZ KREACIJU VAŠE PORODIČNE KUĆE, VILE U OPŠTINI BARAJEVO. „VILA KRILA“ JE POSLUŽILA DA POVRATIŠ DEVOJČICU U SEBI, DOZVOLILA SI JOJ DA SE I DALJE IGRA, DA DOČEKUJE SVOJE GOSTE, VILE I VILENJAKE KOJI SE OPET PREPOZNAJU U NJOJ.

Porodična vikendica je bila odlična prilika i platforma za ostvarenje mojih težnji ka lepom, bajkovitom i nadrealnom svetu. Želela sam da od te kuće napravim nešto drugačije od obične kuće. Bilo je toliko potencijala i nadahnuća: okruženje, priroda, sama kuća… Godinama sam osmišljavala i pokušavala da svoju maštu i viziju realizujem. Bilo je i porodičnih projekata koji daju pečat kući. Moj najmlađi sin je jednom rekao: ”Mama, ti od kuće praviš dom.” I to je divno! Uneti sebe na nekonvencionalan način, doneti svoja bogata iskustva sa putovanja, obojiti eklektičnošću svojih utisaka. Izazov!!!

STVORILA SI SVOJ MIKROKOSMOS I U NJEMU ŽIVIŠ SVOJU ISTINU.

U ovoj etapi života, kada polako počinješ da sumiraš svoj život, spoznaješ da je sam život i težak i lep i da sve zavisi od naše prizme gledanja, prihvatanja i reagovanja. Ranije su bili važni imidž, mnoštvo prijatelja, obilje. A danas sam okružena nekolicinom pravih i iskrenih prijatelja, smanjujem svoje potrebe i troškove i poklanjam. Jer kad poklanjam – dobijam! To je moj mikrokosmos. Živim svoju istinu, a to znači da pratim put svoje duše. Taj put nije nimalo lak i deo je velikog duhovnog preobraženja. Njegovi plodovi su slatki, jer donose mir i spokoj. Buditi se sa zahvalnošću, radovati se novom danu, suncu uprkos turobnoj kolektivnoj svesti koja te neprestano zastrašuje. I onda osetiš da ostaviš trag pozitivne vibracije na drugom biću i da se radost života i mala, neuhvatljiva sreća šire.

VILA KRILA

Kuća sadrži fantastičnu verandu od 20-ak metara sa pogledom na kosmajske šume i proplanke. Ima 6 ležajeva i dva kupatila. Bazen je u sklopu dvorišta (4.88 m-2.66 m-1.07 m). Posebno je interesantno ognjište od kamena koje se nalazi ispod bogate leje lavande. Mikrolokacija je odlična, kao i sama infrastruktura. Često se mogu videti srne, fazani koji žive u harmoniji i simbiozi sa kućom i prirodom.

ZAŠTO KRILA?

Naziv ”krila” je simboličan i upućuje na moj enigmatičan svet ezoterije, nestvarnog, neopipljivog, metafizičkog. Moj boravak tamo je uvek ispunjen susretom sa vilama, vilenjacima, anđelima, mistikom onostranog sveta. Meni realnost nije dovoljna. Uvek sam bila radoznala i težila ka višim saznanjima, našoj pravoj svrsi i misiji dok smo samo prolaznici života u tački večnosti. Krila nadahnuto podsećaju da se ako zalepršamo sopstvenim krilima možemo vinuti u nepoznate visine i ispitati svoje granice.

KO SU TVOJI GOSTI?

Moji gosti dolaze iz različitih sfera društva i profesija. Od profesionalnih do porodičnih ljudi i lutajućih putnika. U tome je i draž susreta. Ja sam otvorena prema svetu i želim da podelim svoju kutiju tajni sa svima koji su ljubitelji prirode i estetike.

SVAKI ČOVEK IMA DVA SVETA – REČI SU DŽIMI MORISONA – JEDAN JE OVAJ STVARNI, A DRUGI PARALELNI, LEPRŠAVI, UMETNIČKI, NAJINSPIRATIVNIJI… KAKO SE SNALAZIŠ U SVOJIM SVETOVIMA?

Moji svetovi su isprepleteni. Odluka da odem i snalazim se kao devojka u Londonu naučila me je da čvrsto stojim na zemlji. Međutim, London je nukleus i centar umetnosti, kulture, mode, tradicije, istorije, avangarde i neprestano je stimulisao umetničku stranu moje ličnosti. Budio kreativnost, ovaplotio moje najtananije unutrašnje procese i rafinirao moj ukus, stav, senzibilitet. Žongliranje realnošću i lepršavošću je moj stil života. To sam ja. Fokusirana, ali nemirnog duha u stalnoj težnji da budem pionir u novim putovanjima i upoznavanju sebe. Taj inspirativni svet mi pomaže da prevaziđem trivijalnosti svakodnevne kolotečine. Taj svet je i nežan i vatren i turbulentan, ali me on hrani da idem dalje. Oba sveta su podjednako važna radi balansa.

TEMA SEPTEMBRA MESECA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „TI SI KLJUČ“. KAKO SE TI OSEĆAŠ – ZA ŠTA IMAŠ KLJUČEVE U SVOM ŽIVOTU?

Ključ je sprava koja nam omogućava ulaz u prostore, ne samo ovozemaljske, već i u daleke, skrivene u nama. Kako se otključavaju ti svetovi? Moje iskustvo je – konstantnim radom na ličnom rastu i razvoju. To je naš zadatak, dužnost i odgovornost ako smo iole svesni. Često su ti naši poduhvati i želja za promenom bolni, traumatični i čine se kao mravlji koraci, ali i put larve do leptira je mukotrpan. Da bismo i sami postali lepršavi, fluidni, tolerantni, zahvalni, moramo naći svoj KLJUČ! Ne slušati druge, ne pratiti stado, već ići težim putem ka izvoru. Ne prepustiti se kolektivnoj svesti, društvu, sistemu, stigmi, očekivanju. Nije lako stajati na vetrometini i utabavati svoj lični put. Ali zato je vera u sebe pokretač i ključ.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NEKI TRENUCI U ŽIVOTU SE PONAVLJAJU

PRIČA O ŽENI