in

Vera u uspeh

Piše: Anima Mundi

Sandra Gnjatović, rođena u Lici, živi i radi u Beogradu. Savremena mlada žena, zaljubljenik u hartije od vrednosti, trgovinu, lepotu, stil, komunikaciju, ženstvenost, a ono što ističe kao najvrednije su njenih pet ćerki: Elena, Mila, Sara, Luna, Korina. Buket lepote na jednom mestu.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, govori engleski i ruski jezik. Vlasnica je  i direktorica firme EGP Investments d.o.o. koja se bavi trgovanjem na stranim berzama: Deutsche Börse i NYSE. Trguje na osnovu Market Profila i bazične tehničke analize. Neko bi rekao muški posao, ali njoj savršeno ide. Svakodnevno provede najmanje dva sata učeći, jer je rad na berzi dinamičan i podložan čestim promenama, koje zahtevaju konstantno usavršavanje. Ona je žena koja je uvek u trendu. Pasionirano prati modu, a i berza ima svoje trendove – uptrend, downtrend i ranging (bez trenda). Najviše mogućnosti za zaradu nudi TREND, tako da joj je praćenje trendova u životu predodređeno. Poslovna žena, supruga i majka, sve uloge zajedno, izdvajaju je u lavovskoj borbi, zvanoj život, u svakom segmentu. Pronašla je balans, i napravila optimalnu životnu kombinaciju koju sledi, vodeći svoju porodicu i firmu.

Kako se danas u Srbiji živi u velikoj porodici?

Imati veliku porodicu u bilo kojoj zemlji, i u bilo kojem vremenu, predstavlja ogroman izazov. To nosi sa sobom neizmerno zadovoljstvo, radost i sreću, ali ujedno, i mnogo više obaveza i odgovornosti. Velika porodica kao naša zahteva, pre svega, dobar sistem organizacije, kao i obavezu svih nas da to poštujemo. Interesantno je da sa odrastanjem dece postaje mnogo opuštenije, jer deca sada sama obavljaju većinu stvari koje sam ranije ja morala da radim. Samim tim, to mi donosi olakšanje. Iskustvo koje sada imamo kao roditelji, doprinosi tome da mnogo brže prepoznajemo i rešavamo probleme.

Kako usklađuješ obaveze majke, poslovne žene i Sandre Gnjatović?

Ja planiram svaki naredni dan, tako da imam striktno odvojeno vreme za posao, bavljenje sobom, i naravno, vreme kada sam samo mama. Moj radni dan počinje u 6.30, kada ustajem i idem na vežbe. To mi pomaže da imam više energije za sve ostale obaveze. Od 8 do 9 časova se spremam za posao. Starije devojčice se samostalno spremaju za školu, a mlađima pomaže teta koja je sa nama od njihovog rođenja. Kod kuće imamo pravu malu manufakturu, s obzirom na to da se svakodnevno kuva hrana za desetak ljudi, ogromna količina veša se pere, nabavke, tu je potrebna jasna podela poslova. Od 9.30 časova potpuno se isključujem iz kućnih tema i prelazim u mnogo uzbudljiviji svet berze. Nezavisno od toga kako je protekao moj poslovni dan, jedva čekam da se vratim kući i napunim baterije igrajući se sa decom, ili im pomažući oko njihovih obaveza. Svet finansija, pogotovo intraday trgovanje je jako stresno, i neophodno je pronaći način kako se opustiti. Uveče, kada deca odu na spavanje, vreme je samo za mog muža i mene, obično volimo da pretresemo protekli dan uz času vina i neki dobar film.

Tvoj život je ispunjen ljubavlju i radošću sa pet predivnih devojčica. Kada je radost najveća i najsnažnija?

Tačno je da su deca najveći izvor radosti i sreće. Radost deljenja zajedničkih uspomena je veća kada je više učesnika. Mislim da je u skorije vreme jedan od lepših momenata u mom životu nedeljno popodne, kada zajedno (deca i ja) spremamo kolače. To bude uvek veselo i bučno, svi bi da malo više mešaju, brašno je na sve strane… jednom rečju, fenomenalno.

Tvoj životni koncept obilja na porodičnom i profesionalnom polju je teško ostvariv u 21. veku, da li si ponosna na sebe i svoje rezultate?

Da budem iskrena, na većini stvari prvenstveno zahvaljujem svom suprugu, zbog svih vidova podrške i angažovanja. Ja se tek odnedavno profesionalno ostvarujem. Tačno je da danas bilo koja porodica ima ogromne troškove, a u našem slučaju je to multiplikovano. Profesija kojom se bavimo suprug i ja, omogućava nam da priuštimo opušten život, ali sa sobom nosi i rizik. Mislim da je vrlo bitno shvatiti novac na pravi način. Za mene je novac sloboda izbora, da li ću da kuvam nedeljom popodne ili da odvedem decu na ručak…

Kojim životnim vrednostima učiš svoje devojčice zajedno sa suprugom?

Trudimo se da od dece napravimo kvalitetne ljude, i osećamo neizmerno zadovoljstvo kada vidimo da se trud isplatio. Za sve je potreban ogroman trud, i za posao, decu, izgled, i za očuvanje braka. Svoju decu ubeđujemo da svaki rad, a isto tako i nerad, daje rezultate. Svakodnevno im ponavljamo da je znanje najveća moć, i da ih sutra, kada porastu, čeka posao, s tim što će, ako se trude i uče, same da biraju čime će da se bave i biće nagrađene, a ako ne uče, biće prisiljene da rade ono što moraju i neće biti adekvatno nagrađene. Treba da budu najbolje u tome što izaberu. Nije bitno koje je zanimanje u pitanju – ako si pekar, budi najbolji pekar, ili frizer – budi najbolji frizer… Mislim da je jako bitna motivacija – na zapadu su prepoznali potencijal motivacije. Na tome se mnogo radi, dok je kod nas to nešto sporedno. Potrebno je pred sebe stavljati ostvarive ciljeve i tražiti način kako ih dostići. Devojčice učimo da budu dobre, plemenite, odgovorne i da se bave sobom.

Kada si bila mala, da li zamišljala da ćeš jednog dana voditi mnogočlanu porodicu i sopstvenu firmu? Šta je lakše voditi?

Da budem iskrena, ja ovo nisam mogla da sanjam ni u najluđim snovima (haha). Međutim, sada kada sam u situaciji da sve to moram, snalazim se na sve moguće načine, i pronalazim u sebi snagu za koju nisam znala da postoji. U poslu kojim se bavim, sve zavisi od tebe samog, a ista stvar je i sa porodicom. Uspeh vođenja firme utiče i na uspeh vođenja porodice, ako imate dovoljno sredstava da obezbedite sebi svu neophodnu pomoć kod kuće, preostaje vam vreme za bavljenje decom i suštinom. Vremenom sam sebe dovela do savršenstva pragmatičnosti, sve obaveze koje ne moram da obavim lično, prepuštam nekom, i to vreme koristim za profesionalno usavršavanje koje mi donosi materijalnu korist. Vreme je novac, sada to shvatam u punom značenju reči. Da rezimiram, kada je čovek uspešan na poslovnom planu, mnogo je lakše organizovati i porodični život.

Kako suprug izlazi na kraj sa toliko estrogena (ženskih hormona) pod jednim krovom?

Moj muž se savršeno snašao, shvatio je – ako ne može da nas pobedi, bolje da nam se pridruži. Mislim da je on zaštićena vrsta u našoj kući, devojčice ga obožavaju i doživljavaju kao nekog mnogo blažeg i popustljivijeg od mene. Najstarija ćerka, Elena, obožava da ide sa tatom na utakmice, srednja, Mila, voli telefone i stalno zajedno prate sva tehnološka dostignuća, a najstarija od trojki, Sara, voli da se nadmudruje sa tatom, Luna voli da kupuje knjige i olovke, a najmlađa, Korina, ide sa tatom na kolače.

Kako izgleda porodični nedeljni ručak u sedmočlanoj porodici. Ko drži varjaču, a ko oklagiju?

Nedeljom, starije devojčice imaju utakmicu (treniraju odbojku), a mlađe, zajedno sa tatom, idu da ih gledaju i navijaju. Za to vreme, ja spremam ručak. Kada se vrate kući, sve se presvlače, i tada svako obavlja svoj kućni zadatak. Mlađe devojčice postavljaju sto, a starije pomažu u raspremanju stola i pranju sudova. Obično se male žale što one ne mogu da peru sudove, ali verujem da će ih to proći. Kada završimo sa ručkom i sređivanjem kuće,  uglavnom se odmaramo i uživamo u lenčarenju po kući. Ja sebi dopustim pola sata odmora, i posle toga započinjem pripreme za naredni dan.

Da li ste vi DREAM tim?

Mi smo dream tim koji MORA da pobeđuje. Velika je odgovornost imati petoro dece, a ujedno je to i najveća motivacija za uspeh. Kakve su nam misli, takav nam je život. Ja se trudim da moje misli stalno budu usmerene na nešto vedro i lepo. Ja tako crpim iz sebe snagu. Bez vere u uspeh, nema ni uspeha.

ŠTA MISLITE?

PROBUĐENO SRCE

Igra oblika i forme