in

U FOKUSU

PIŠE: ANIMA MUNDIk
FOTO: JAKOV SIMOVIĆ

I bi leto, i dođe jesen. A, s jeseni, nove ideje, novi ljudi, novi poduhvati. Međutim, kako napraviti taj novi korak, ukoliko se ne zagledamo kojim stazama smo prethodno koračali i šta smo činili? Šta nam je u fokusu bilo i šta je ono što sledi? Jedino ispravni stav ovog razmišljanja i nosi naziv septembarsko izdanje RYL magazina

„U FOKUSU“

Koga sam ja kao urednica stavila u fokus ovog broja? Autore muškarce, obojili smo energiju RYL snažnom, vulkanskom sinergijom i zajedništvom, sa ciljem da nam autori sveta ispričaju šta su stavili u svoj vidokrug.

Svi mi isprepleteni smo i muškom i ženskom energijom, ali ove jeseni htedoh da dominira u nama ta snažna energija, energija ratnika, ratnice. Autori sveta pisali su na srpskom, engleskom, nemačkom, francuskom jeziku. Autori sveta nose svest i lepotu datu im rođenjem i obrazovanjem. Budni, oni sanjaju, kao i žene. Sigurna sam da ćete voleti ovaj broj. Ipak ga je kreirala samo jedna od vas, moja malenkost.

Kada se osvrnem i pogledam od januara do sada, zagledam se duboko na šta sam stavila svoj fokus, akcenat bistvovanja, vidim samo put. I to put Balkana. Ja sam dete koje je sa ratom na Balkanu devedesetih godina 20. veka počelo studirati, kasnije nisam putovala ovom našom regijom. Bolje sam poznavala Italiju i druge evropske zemlje. Ali, kuću svoju nisam. Rekoh sebi da je pravi trenutak uputiti se zemljom predaka i korena. Želela sam da osetim kako vibrira Balkan pod mojim stopalima, želela sam da saznam što više i da uđem u narod. Želela sam da mi mediji ne kroje misli, jer sam ih pre šest godina prestala pratiti. Rešila sam da kreiram sve sama. Prešla sam 7.761km, što po Zapadnom Balkanu, i nešto do Evrope. Iskustvo je veličanstveno, jer sam ga prvi put osetila. Objedinila sam korake ka istom cilju fotografišući novog čoveka na Balkanu i upoznajući balkansku poetiku, koja se širi ovim krajevima. Mislim da sam našla muškarca „Varvarogenija“, koji menja svoju regiju znanjem, umom, iskustvom, lepotom, snagom. Te usamljene jedinke na svom putu ovekovečila sam da bih uskoro sa svima njima napravila svoju prvu samostalnu foto-izložbu. Ko je novi čovek na Balkanu? Uskoro ću da vam ih predstavim, a do tada odoh da stvaram i da se igram.

Imati srce deteta nije sramota. To je čast! – Ernest Hemingway

A, vi, razmislite o svom fokusu i laganim hodom krenite do cilja. Ne dozvolite da fokus luta. Gde je fokus, tu je energija, gde je energija i kreacija, tu je i uspeh!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IZAŠAO JE SEPTEMBARSKI BROJ E-MAGAZINA RYL

ULOGA MUŠKARCA U MODERNOM DOBU