in

THARA KONCEPT

esmerakandic1PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ ARHIVE THARA KONCEPT

Esmera Kandić je idejni pokretač Thara Kon­cept stora. Zagrepčanka sa trajnom adresom u Sarajevu. Majka trojice dečaka, wunderluster, gurmanka koja je uvek gladna. Preduzimljiva, otvorena, srdačna Esmera nam govori o Thara Konceptu.

KAKO SE RODILA IDEJA ZA THARA KONCEPT?

Thara kao projekt započet je još u Zagrebu, davne 1996. godine, željeli smo stvoriti odjevne komade koji su u isto vrijeme avantgardni, ali i nosivi, kao dva kontrastna pola, spojivo sa ne­spojivim. Odjeću koja, osim što rješava vječitu jutarnju dilemu: “Što odjenuti?”, daje osjećaj la­koće nošenja i postojanja, jedan filozofski pris­tup sakrivanja/otkrivanja, udobnosti i konstruk­cije, zanimljivog, ali u isto vrijeme uniformiranog.

Glavni motivator je uvijek moja mama, koja bez obzira na godine, voli neobične kombinacije i eksperimentiranje, voli igru zvanu odijevanje i ne shvaća sebe previše ozbiljno. Svaki nastali komad u našoj manufakturi ima dašak tog duha, zaigranost i nonšalantnost, koji se sa lakoćom poveže sa osobnosti nosioca.

Preseljenjem u Sarajevo 2009. godine, pokrenuli smo proizvodnju u Gračanici, okupivši žene koje su se u tim poslijeratnim godinama borile za op­stanak. Thara i danas ima jasne poslovne pos­tulate, gdje svaka akcija i poslovna odluka mora benificirati zaposlenima i zajednici u kojoj djelu­je. Danas, osim proizvodnje, imamo maloproda­ju u Thara Konceptu u ul .Vladislava Skarića 8, prodaju i dostavu za cijeli svijet online na www. tharakoncept.com, te imamo partnere sa kojima nastupamo na američkom i kuwaitskom tržištu.

tharakoncept4

KAKO BISTE STILSKI DEFINISALI VAŠU MODNU MARKU?

Ponekad mi se čini da je jako teško riječima opi­sivati stil, jer isti komadi potpuno drugačije iz­ gledaju na različitim osobama. Svatko od nas drugačije stilizira i nosi odjeću, i baš u tome leži posebnost Thare, npr. našu haljinu pod imenom Rosenheim nose tri generacije žena bez problema, cura od 18 godina je nosi sa kožnom jaknom i mo­torističkim čizmama, mama od 40 godi­na sa stiletto cipelicama i bijelom košul­jom ispod, a gospođa od 60 godina sa baletankama i nonšalantno prebačenom maramom preko ramena. Odjeća se mi­jena i prilagođava stilu i osobnosti osobe koja ju nosi.

Robica dok visi na vješalici na shopflooru je kao svojevrsna “tabula rasa”, tek kada je netko obuće i da joj dušu, dogodi se magi­ja i ona postaje nešto, ispuni svoju svrhu. Malo parfema, ogrlica nasljeđena od bake, remen kupljen na buvljaku, čizme kupljene od prve plaće i osmijeh na licu, i ta haljina postaje vaša, “you own it” u svakom smis­lu riječi, postaje ekstenzija vas, neverbalni jezik koji sa lakoćom komunicira sa oko­linom.

Ako bih već morala riječima opisivati naš stil, prve asocijacije bi mi bile: minimal­izam, urbano uniformiranje, avantgarda, intelektualno strogo sa daškom femini­ziranog. Dizajn vas odaje: minimalizam, jasnoća, svedenost.

Osim dizajna, najviše pažnje posvećujemo materijalima i kvaliteti izvedbe. Svi materi­jali koje koristimo su najviše kvalitete od poznatih brendova i svaki komad prolazi određena testiranja prije nego krene u prodaju. Trudimo se da gotovi proizvod bude ne samo dobro dizajniran, već da tra­je godinama, da se lako održava i još lakše nosi.

tharakoncept2

KO POTPISUJE DIZAJN?

Kompletna kolekcija se dizajnira, kroji i šiva u Gračanici, Thara je obiteljska firma, gdje svatko daje svoj maksimum. Finalni proizvod je rezultat truda svih uključenih, od dizajnera, krojačica, do cura prodavači­ca. Baš zbog male operacije i iskrene i učestale komunikacije svih zaposlenih, proizvod može biti konkurentan na da­našnjem zasićenom tržištu. U cijelom timu je 30-ak zaposlenih, svaki zaposleni se smatra jednakim članom Thara famili­je. Svaki proizvod, ideja, event, rezultat je timskog rada čija je misija vodilja zadovol­jstvo kupca.

tharakoncept3

MEŠAVINA ISKUSTVA VAŠEG OCA FIKRETA, KOJI JE DUGI NIZ GODINA RADIO ZA MAX MARU, I BRATA TARIKA, KOJI DONOSI DIZAJNERSKO ZNANJE IZ FIRENCE – KAO REZULTAT NASTAJE MARKA PREPOZNATLJIVA U REGIONU. KOLIKO TO IMPONUJE?

Na kraju je ovo posao kao i svaki drugi, trudimo se da proizvod bude dobar i da kupac bude zadovoljan kroz pruženu uslu­gu i kvalitetu samog komada. Svaki dan sa svakim novim dizajnom krećemo ispočet­ka i pokušavamo stvoriti proizvod koji će netko poželjeti imati u svom ormaru. Nema tu nekog imponiranja, sve što radimo ima­mo na umu dva cilja, jedno je zadovoljstvo kupca i drugo je zadovoljstvo naših zapos­lenih. Dok god naše cure dolaze sretne na posao znajući da će provesti osam sati u kreativnom i veselom okruženju, da će moći omogućiti svojoj djeci sate engleskog i trening nogometa, i dok mušterije izlaze iz Thare sa osmijehom na licu i zadovoljst­vom u srcu, mi smo naše ispunili.

NOVA KOLEKCIJA NOSI NAZIV „CIRKUS“ – ŠTA JE OSNOVA SVEGA?

Željeli smo si dati malo oduška i napraviti kolekciju nespojivog 🙂 Stvari koje u teoriji ne idu zajedno, ali nekako, kada se spoje, na neki čudni način funkcioniraju. Jedan hommage današnjoj kaotičnoj situaciji u svijetu kroz prizmu ljubavi i tolerancije.

tharakoncept5

KAKO VIDITE ODEVENU ŽENU U 21. VEKU?

Mislim da smo borbom naših baka i mama zaslužile da u 21. veku nosimo ono što nam se sviđa i u čemu se dobro osjeća­mo. Odrasla sam u obitelji iznimno jakih i sposobnih žena, i iz prve ruke mogu posv­jedočiti o jačini i neslomljivosti ženskog duha, i što sve žene mogu postići kada imaju podršku svojih bližnjih, u tom duhu, mislim da je jedna od baznih ženskih slo­boda da se odijeva kako ona želi. Full našminkana ili bez trunke šminke, u haljini do poda ili u minici, u tenisicama ili u plat­formama, koja god kombinacija joj odgov­ara i u čemu se najbolje osjeća je dobitna. 🙂

VAŠ PREDLOG. ŠTA OBUĆI ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ?

Mi volimo kontraste i iznenađenja, npr. oversize džemper sa sexipilnim čizmama iznad koljena, ili slip haljina sa teniscama, kako god bilo i šta god odabrali prilagoditi se vremenskim uvjetima, mjestu dočeka, i najbitnije se dobro zabaviti, pa makar u pidžamici sa klincima ispred TV-a. 🙂

tharakoncept6

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽIVOT JE VELIKI DAR

HRANA KOJA GREJE TELO TOKOM HLADNIH ZIMSKIH DANA