in

TERVEZZ ÚJRA – NYOMD MEG A ÚJRAKEZDÉS GOMBJÁT

Jasminka GrunčićÍRJA: JASMINKA GRUNIČIĆ
FOTÓ : SAJÁT ARCHÍVUM

Két meghatározott dátum van az éves naptárban. Ez a két neves nap a január 1-je és a születésnapunk. Mindkét dátum az emberek 90%-nál érzelmeket vált ki. Amikor érezzük, hogy változásra van szükségünk, a többségünk úgy hiszi ha jeles naphoz köti a változást, akkor jobban megpecsételi a döntés pillanatát és biztosítja majd a siker eredményét. Ismerős a helyzet?

Miért vagyunk hajlamosak arra, hogy az érzelmi eufórikus állapotban az ünnepek küszöbén kimondjuk a szívünk lemélyebb kívánságait is, viszont amikor tenni kellene érte akkor megtorpanunk és keresni kezdjük a kifogásokat? Mert a változáshoz idő kell, hogy át tudjuk gondolni mi az amit jól csináltunk, mi az ami nem működött, miért fontos az amit el szeretnénk érni, hogyan tovább, melyik utat vagy módot válasszuk. Ha meggondoljuk, az ünnepi hangulatban igen nehéz csendes órákat betervezni, hiszen ilyenkor a figyelmünk más irányba terelődik. Jól is van ez így, annak akkor van ott az ideje.

Viszont ha ez igy van, akkor mikor van itt ideje az újratervezésnek? Mikor gyűjtünk erőt, mikor pihenünk? Mikor tudunk magunkkal beszélgetni nyugodtan?

Elérkeztünk ennek az évnek is féléves mérföldkövéhez. Tekintsünk vissza és nézzük meg mit valósítottunk meg az év elején felállított célokból, meddig jutottunk el és elégedettek vagyunk –e azzal amit eddig csináltunk. Vizsgáljuk meg minden téren az életünket: családot, a munkahelyet, a hivatásunkat, a szabadidőnket se hagyjuk ki.

Ha igen, pihenjünk egy keveset és folytassuk az utunkat.

Ha változtatásra van szükség, akkor itt az ideje az újrakezdésnek! Mint a GPS, aki újratervezi az útvonalat, hogy a célhoz vezessen.

Tudtad azt, hogy a cégek 80%-a a nyáron „erőt gyűjt”, új kampányokat tervez, adatokat analizál, képezi a beosztottjait és a pihenésre teszi a hangsúlyt? Véletlen?

Minden cég számára a szeptemberi hónap az új gazdasági év bevezető időszaka, amikor ugyanis az újratervezés után ráhajt az év végei ”finish”- re és az eredményeket figyelembe véve lefekteti a következő év alapjait. Szeptember 1-vel megnyomják a „restart” gombot.

Sokat gondolkodtam ezen, miért van ez így. A cégekben is emberek dolgoznak. Emberi dolog a fáradság, és ilyenkor a további fejlődéshez elegedhetelen a pihenés. Sokan alvászavarral küzdenek, amelyet a változó időjárásra fognak. Minél később megyünk szabadságra, annál jobban kell győzködni magunkat, hogy tegyünk nap mint nap a célunkért vagy irányt váltsunk, ha látjuk hogy nem jó irányba megyünk. Az újratervezés előtt pihenni kell: testileg és lelkileg is, hogy megmaradon az egyesúly.

Ahhoz, hogy újra tudjunk indítani a gombot fontos, hogy:

  • felismerjük az állapotunkat,
  • késztetést érezzünk a változásra,
  • bátrak legyünk és megtegyük az első lé­pést,
  • legyen türelmünk végig kitartani.

Ez az az idő, amikor nekünk is meg kell nyomni a „restart” újraindító gombot. Ha nem tudjuk hogyan tegyünk, akkor íme néhány „lépés-ötlet”:

  1. Elősször is aludjuk ki magunkat. Ne sajnál­juk magunktól az időt a pihenésre. Fárad­tan nem lehet gondolkodni.
  2. Fogjunk egy papirt és egy ceruzát (ez fon­tos). A kézmotorika stimulálja az agyunkat a kreativ megoldásokra. Akár színes ce­ruzákat is használhatunk.
  3. Gondoljuk át és írjuk le, mi az amit tervez­tünk-elértünk, hol és miben hibáztunk…
  4. Ha nem vagyunk biztosak a válaszokban, tegyük fel magunkban kérdéseket. A tes­tünk válaszolni fog: ha érezzük a gombócot a torkunkban vagy a görcsöt a gyomrunk­ban, esetleg a terhet a vállunkon, akkor ez jel az újratervezésre. Legyünk csendben és ki fog rajzolódni a megoldás.
  5. Gondoljuk újra az elmúlt időszakot, „ráz­zuk át” az eredeti tervet. Ekkor jön az új­ratervezés.
  6. Állítsuk be az elménk GPS-ét és tegyük meg az első lépést. Ezzel már ki is léptünk a komfort zónánkból.

Az újratervezéssel önbizalmat, lendületet, energiát és a képességeink megerősítését kaphatjuk. Tudatosabban mehetünk a célig.

Nemrégen olvastam a világhálón egy érdekes gondolatot: „Soha s4incs késő az újrakezdéshez. Mindegy hol vagy, mindegy merre jártál, hány zsákutcába szaladtál be. Az élet az újrakezdésről szól,az utazásról, az út szépségéről. Ha labirintusba tévedtél, lesz egy apró fény mely kivezet belőle. Ahogyan haladsz a fény felé, azt fogod észrevenni, hogy már ki is jutottál. Ha rossz vonatra szálltál fel, a következő állomáson leszállhatsz róla. Miért nem tennéd ezt az életeddel is?”

Mindezt szemlélhetjük mikronokban is: nem csak az év elején kezdhetünk valami újat. Minden reggel, minden ébredés, minden egyes nap esélyt ad az újrakezdésre és a dolgaink helyreállítására.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

RESTARTUJTE SVOJ UM

NE ZADRŽAVAJ ONO ŠTO ODLAZI OD TEBE. INAČE, NEĆE DOĆI ONO ŠTO IDE PREMA TEBI