in

SVE ILI NE

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: MILAN RAŠULA

Mesec je mart, godina 2019, Pula, more, galebovi, brodogradilište, kranovi. Priča mog detinjstva deset godina odvijala se i ovde, pod pulskim nebom, gde mi je otac radio na brodogradilištu i kranovima kao inženjer. „Gde je tata?“ „U Puli, radi“ govorili smo. Letovali, tačnije kampovali u Medulinu, tu se nekako zavrtelo moje detinjstvo, iako smo brat, majka i ja živeli u Subotici. Danas, posle toliko godina, opet pod ovim nebo, miris mora i fascinacija lučkim kranovima. Opet back to past, ali ovaj put dovela sam Balkance intelektualce, Varvarogenije, da ih predstavim. Najbolje od najboljih, kao što je bio i moj otac za mene. Sa nekim gradovima, kao i sa ljudima, imate sudbinski život isprepleten tokom ljudskog veka. U većini slučajeva, kada kažem DA, dobijam SVE, kada kažem NE, dobijam nešto samo da bih sačuvala sebe i svoj integritet. Tako ugovorivši izložbu fotografija u Puli, dobih SVE. Nove ljude, nove mirise, staro nebo, komad detinjstva, ulice kojima sam hodila. Romantiku 21. veka. Možda sam ja najviše romantičar sakriven u detalju.

Najbolji prijatelji koji me poznaju, znaju da sam beskrajno tolerantna, da samo u izuzetnim prilikama kažem NE, okrenem se na drugu stranu i odem. Ono između SVE I NE donelo mi je više nego i jedan drugi izbor. Nekada je sve Pirova pobeda, nekada je ne spasenje. Netolerancija me užasava, i jedna i druga krajnost dovode do ludila. A u stvari najlakše je započeti pregovore i zadovoljiti svoje skromne želje sa DA, sa SVE, sa MOŽE, sa ZAŠTO DA NE. Život je mnogo jednostavniji kad se nađemo na pola puta, ukoliko nam je zaista stalo. Mada, mnogo sam ponosna na moje NE. Mnogo. Ono me je spasilo kada neke stvari ne idu, kada branite i volite sebe, čuvate svoje JA. NE je čarobno, jer vas štiti. Ne, jer znate šta želite i čemu stremite. Hvala ti NE, danas sam najbliža sebi, hvala ti SVE, jer otvaraš mi puteve lako, ne očekujući ništa, život uvek ima najboji scenario za mene.

SVE za ljubav, za kreaciju, potencijal, stil, gradove, ljude, podneblja kojima hodim, ljude koje srećem, srce koje kuca, adrenalin koji raste, strast koja ima svoju disciplinu, krv koja struji 100 na sat. Zašto? Za život jedne žene na Balkanu, koja ga je pogledala najlepšim očima, prigrlila najtoplijim zagrljajem, osvojila svojom neposrednošću i univerzalnom ljubavlju.

NE za prostakluk, bezobrazluk, egoizam, narcisoidnost, mobing, ništavilo, apatiju, zavist. NE za ljubav prema sebi.

Samo da vam kažem, tema broja i mog meseca marta u Puli je SVE ILI NE. Autori sveta su nam poklonili svoje priče. Ali najviše me je dotakla priča Sanje Stanković, koja je rekla NE izazovnom venčanju i životu u Australiji, dala otkaz, otišla da volontira u Afriku, vrativši se u svoj Novi Sad, najsrećnija na svetu, jer ima SVE, sebe najviše. Ostale priče su magične, bajkovite, istinite, futurističke, smele, zavodljive.

RYL magazin, od korice do korice, od zareza do zareza, zato što to zaslužujemo SVI SVE.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MART 2019. IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

VAŠE PROLJEĆE 2019.