in

STIL JE ODEVENA ČOVEKOVA MISAO

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

DANKA KAROVIĆ, MODNA DIZAJNERKA, VEĆ JE OSTVARILA VELIKI USPEH NA MODNIM REVI­JAMA U FRANCUSKOJ I ŠPANIJI. SMELA I HRA­BRA, SVOJU VIZIJU MODE ŠIRI U EVROPI. ŽIVI NA RELACIJI BEOGRAD – PARIZ.

ZAVRŠILA JE SREDNJU UMETNIČKU ŠKOLU – TEKSTILNI DIZAJN, KAO I VISOKU STRUKOVNU ŠKOLU ZA DIZAJN, TEHNOLOGIJU I MENADŽMENT, ODSEK ZA DIZAJN TEKSTILA I ODEĆE. KROZ OSNOVNU ŠKOLU JE IŠLA NA PRIVATNE ČASOVE CRTANJA I SLIKANJA, JER SE LJUBAV PREMA UMETNOSTI RODILA KAD I ONA. MAJKA JE POČELA DA ČUVA NJENE SKICE JOŠ OD DRUGE GODINE ŽIVOTA, JER JE U NJIMA VIDELA SMISAO. KASNIJE JE BARBIKAMA ODBACIVALA ORIGINALNU ODEĆU I ŠILA IM HALJINE KOJE JE SAMA OSMISLILA.

ŠTA ZA TEBE PREDSTAVLJA STIL I KAKO BI OPISALA SVOJ?

Stil je odevena čovekova misao. Svaka persona je unikat i svako bi trebao da ima stil kojim će izraziti svoju jedinstvenu ličnost. Kreativnost koju posedujem je neobuzdana i tera me da ek­sperimentišem, konstantno unoseći inovacije. One su začin. Moj stil je sofisticiran, ženstven, sa dozom šika; cenim kvalitet, volim da sam drugačija i da imam nešto što niko nema. Ud­obnost je obavezna. Spremna sam da ponesem ono što bi se malo njih usudilo, ali sa ukusom.

IMALA SI DVE FENOMENALNE MODNE REVIJE U FRANCUSKOJ I ŠPANIJI KRAJEM 2018. GODINE. ČIME SI SE PREDSTAVILA I KAKO SI SE PROBILA NA FRANCUSKO TRŽIŠTE?

Predstavila sam miks kolekcija, tako da je to bila prava modna salata, ali smisleno upakova­na.

U Francuskoj je moj performans proglašen ubedljivo najboljim i imala sam čast da se mo­jom revijom otvori manifestacija; dok u Španiji, mogu reći da sam bila na nivou zadatka, iako sa daleko manjim finansijskim sredstvima ul­oženim u sve, ako se poredim sa ostalim učes­nicima koji su imali ozbiljnija ulaganja, kao i čitav tim podrške uz sebe. Ponosna sam što sam mogla da stanem rame uz rame sa svets­kim dizajnerima, a da se, eto, ipak ne obrukam, naprotiv! Ali iskreno, u jednom momentu sam osetila tugu što nisam imala više moguć­nosti, kako bih pokazala šta sve zaista mogu, već sam morala da se uklapam u ograničena sredstva kojima sam raspolagala. Na francusko tržište sam se probila srcem i to drugačije ne bih umela da definišem.

KOME SU NAMENJENE TVOJE KREACIJE I DIZAJN?

Onima koji se ne uklapaju u bezličnost prolaz­nih trendova.

ŠTA BI SVAKA ŽENA MORALA DA IMA U ORMANU?

Dovoljno prostora… i nešto sa mojim potpisom.

DA LI TI SE DEŠAVA DA TI GARDEROBA ISPADA IZ ORMANA? ŠTA TADA RADIŠ SA NJOM?

Da, iako je kod mene sve pedantno složeno. Kada više nema mesta, odvojim nešto što mis­lim da više neću nositi i poklonim. Dva puta go­dišnje odradim generalno „čišćenje“.

KOJI SU PLANOVI ZA DALJE? KOJIM PUTEVIMA HODIŠ?

Prepuštam se iznenađenjima života. Imam jed­nu potpuno šokirajuću ideju, o kojoj bukvalno nikome nisam govorila, kako me ničiji komentar ili upitni pogled ne bi uplašio i pokolebao da to ostvarim. Znaće se onog momenta kada uspem i bude kasno za nevericu i nabrajanje prepreka od strane okruženja. I sama sam uplašena pred tim, ali govorim sebi da ja to mogu, čim toliko želim. Sve što mogu reći je da nema dodirnih tačaka sa umetnošću i kreativnošću.

DA LI ŽELIŠ DA OTVORIŠ SHOW ROOM U BEOGRADU? TVOJI CILJEVI ZA 2019. GODINU?

Vrlo je moguće da bi se to moglo desiti u bližoj budućnosti. Cilj mi je da budem srećna i da svojim postojanjem usrećujem svoje najbliže.

ŠTA ĆE SE NOSITI U PROLEĆE 2019. GODINE?

Ljubav, osmeh i zagrljaj.

TEMA JANUARA MESECA RYL MAGAZINA „ZAVRTI KOMPAS, POKRENI S(V)E“. DA LI MISLIŠ DA SI POKRENULA SVET I SEBE U NJEMU?

Moja energija je izrazito pokretačka.

FOTO: ANIMA MUNDI

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DRESS FOR SUCCESS

5A SOBA