in

SVE ŠTO PLETEMO JE LJUBAV

PIŠE: LEJLA TABAK ŠILJAK
FOTOGRAFIJE: ENSAD ADILOVIĆ-KINEZ, SANELA BABIĆ, VIDEO-SNIMAK: EDIN AJANOVIĆ

Čovjek je rođen da stvara, kreira, osmišljava, misli, razmišlja. Jedino tako pronalazi svoj duševni mir i osjećaj korisnosti. Bilo da pišemo, crtamo, dizajniramo, šijemo ili pletemo.

Pronaći i iskazati sebe kroz kreativni rad čini se ponekad teško, ali ne i nemoguće. Mi pletemo! Nas tri generacije, nana (nona, baka), mama i ja. Nana je oduvijek šlingala, tkala, šila, heklala, kerala i plela. Zadržat ćemo se na pletenju.

Život vas ponekad vodi kroz razna iskušenja i dovede do situacije kada mislite da nema izlaza i da dalje ne možete i nemate što više učiniti. Tada ili se predate ili počnete razmišljati, prokušavate pronaći misao, ideju, nešto što bi preokrenulo vaše trenutno stanje u drugom smjeru i otvorilo izlaz ka novim izazovima.

Gledajući nanu i mamu i njihov prostor od 12 kvadrata u kojem se jedino mogu kretati, prepune ladice medicinskih nalaza, zatvorena vrata kuće koja su se nekada najmanje pet puta dnevno otvarala dobrodošlicom za komšinice, prijateljice, gledajući njihove igle, paranje starih odjevnih predmeta i pletenje novih, morala sam nešto učiniti. Kupila sam novu vunicu i mama je isplela šal. Na njeno negodovanje, slikala sam ga i objavila na društvenim mrežama. Prodao se za par minuta! Ushićenje, podstrek, sreća, nove ideje, nove vunice, mnogo novih vunica: mohera, angore, kašmira, vune.

Nana je zadužena za heklanje, mama i ja za pletenje, a osmišljavanje dizajna su prepustile meni (zahvaljujem se na povjerenju). I tako pričamo priču o ovoj ljubavi. Najveću ljubav smo osjetile kroz podršku prijatelja, poznanika, FB pratitelja, sa kojima smo se srodile kao sa najrođenijima.

Kruna ove petogodišnje priče je poziv za učešće na LEDA BH 45. Fashion Week Sarajevo.

O ushićenju, maminoj sreći, naninom ponosu, ne mogu pisati. Ne postoje te riječi. Pokuštat ću vam približiti fotografijama, a ostalo ostavljam pjesničkoj slobodi čitatelja.

Moja želja je da revolucioniziram ručno pletene odjevne predmete, istaknem važnost, unikatnost, kvalitet i dugotrajnost slow fashion proizvoda. Inspiraciju pronalazim u pletenoj modi od 60-ih do 80-ih, kombinujem je sa minimalističkim geometrijskim formama, a inspiraciju za paterne i kombinaciju boja pronalazim u šarama perja mnogobrojnih ptica koje se pronalaze u prirodi. Misija mi je da pokušam evoluirati ručno odjevne predmete na BH modnoj sceni i šire, i postati dio tima koji teži da se ova vrsta izrade odjevnih predmeta svrsta u prepoznatljivu umjetničku formu.

Možete pokucati na naša FB vrata: www.facebook.com/mothershandsbih ili Instagram page: https://www.instagram.com/leknitt/

Modnu reviju možete pogledati na slijedećim linkovima:

https://bhfwsa.com/designers/lejla-tabak/

https://youtu.be/WqIsltJS4N8?si=urW53o0LZAE0JmRW

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

LJUBAV PREVAZILAZI GRANICE PROSTORA I VREMENA

KRALJEVINA TAJLAND