in

ŠTA ČITATI U DOBA KORONE?

PIŠE: ALEKSANDRA CIMPL

Sve više primećujem da se ljudi plaše ovoga što nam dolazi. U redu je, nekako su se već pomirili sa tim da će se zatvoriti u kuće, neće izlaziti, ali šta će se desiti posle, kada sve prođe? Sada se po društvenim mrežama javljaju razne teorije ko je plasirao virus, koji su tačni razlozi za takvo plasiranje virusa, šta su imali na umu kada su to uradili i slično. Ne bih sada da se zadržavam oko teorija, jer je moje mišljenje sasvim drugačije.

Jednostavno, dosadili smo planeti. Mnogo smo se razmazili, mnogo smo je uništavali i ona je počela da se buni. Zamislite da vam dođe neki gost u kuću i vi ga lepo ugostite, međutim posle par dana on počne da luduje, pa vam dnevnu sobu prebaci u spavaću, spavaću u radnu i ništa vas ne pita, samo radi kako mu se prohte. Mislim da biste posle par dana uhvatili gosta za uši i izbacili ga napolje, ma koliko ga voleli. To smo mi uradili. Sada, kada je gotovo cela planeta u jednom velikom karantinu, i ne znamo koliko će on trajati, valja nam nekako utrošiti vreme. Naime, prvi put u životu možete da radite neke stvari koje do sada niste mogli i to treba da vas raduje. Da imam neku zemlju na selu, već bih bila tamo i počela bih da se bavim zemljom, ali nemam. Ipak, moj savet je uredite svoj prostor, ako imate terasu, posadite cveće, ako imate veću terasu posadite nešto za prehranu. Svet posle ovoga više nikada neće biti isti, i duboko verujem da će biti bolji, tako da počnite da se posvećujete sebi i čitajte, čitajte koliko god možete.

Predložiću vam ovde šest knjiga za koje mislim da će vas ponovo odvesti u neki svet od ranije, neki svet pre ovoga koji nam dolazi, i budite srećni što smo se rodili u vremenu u kojem svedočimo jednoj promeni koja će nas na ovaj ili onaj način sve oplemeniti.

Izabrala sam samo domaće pisce, iz Srbije i jednu spisateljicu iz Crne Gore čiju knjigu možete da nađete u Srbiji. Sigurno bih vam preporučila još neke pisce iz regiona, ali na žalost ne možemo ih naći u našim knjižarama.

Prva knjiga koju vam predlažem i u kojoj ćete sigurno uživati je knjiga Gorana Skrobonje „Kada kažeš da sam tvoj“. Ovo je svojevrsna enciklopedija muzičke scene osamdesetih godina. Roman je veoma dinamičan, pitak, uzbudljiv. Ovo je priča o jednom momku Lazaru, ali istovremeno i o celoj jednoj generaciji i vremenu koje je Goran Skrobonja savršeno opisao.

Obzirom da sam izabrala tri žene pisca i tri muškarca, tako ću ih i poređati, kao dečak – devojčica, neka se pomešaju.

Roman koji sam pročitala još pre devet godina i to još u nastajanju i zavolela ga istog trenutka je prvenac crnogorske spisateljice Olje Knežević „Milena i druge društvene reforme“. Imala je ona posle i drugih divnih knjiga, ali ova mi je prirasla za srce i duboko se nadam da njeno vreme tek dolazi. Milena je roman koji nam pokazuje šta se dešava u pozadini političkih prilika u Crnoj Gori, koliko bestidnosti i sramote. U taj svet sasvim slučajno zaplovi Milena, kao koordinatorka društvenih reformi i pošto mora da zatvori oči pred svime što vidi, a ona to nije u stanju, beži u London. Ova knjiga može da se čita i kao triler, ali ono što je najstrašnije, ona svedoči verovatno o svim političarima sa ovih prostora.

Vlada Arsić je novinar i pisac koji vas uvek iznenadi sa svojim savršenim uplitanjem prošlosti u sadašnjost. Njegov poslednji roman „Osinje gnezdo“, dopao mi je šaka pre par nedelja, ali nisam imala vremena da ga pročitam, jer sam završavala neke prevode. Ovih dana sam ga dovršila i ono što ovaj roman pruža je potpuno nesvakidašnje. Ova knjiga postavlja pitanje da li su mošti Svetog Save zaista spaljene na Vračaru. Sam autor je ozbiljno istraživao ovu temu i ne mogu da ne primetim da o tome niko nije pričao dok nije počela da se najavljuje Vladina knjiga. Odjednom, kako to obično biva u našem društvu, svi imaju nešto da kažu o spaljivanju, tj. ne spaljivanju moštiju Svetog Save. Kada otvorite ovu knjigu i pročitate prvi pasos, više je ne puštate. Način na koji vas Vlada vodi kroz vekove, kako sve kockice sklapa, ne može a da vas ne ostavi bez daha. Od srca preporučujem ovu knjigu, koja nažalost zbog Korone nije mogla da ima veliki broj promocija, koje svakako zaslužuje.

Jasenka Lalović je negde početkom decembra objavila i nastavak knjige „S one strane moje bande“, koja se zove „S ove strane moje bande“, ali nisam uspela da je pročitam do sada, no upravo ću imati tu priliku i to me neizmerno raduje. Ovde vam preporučujem njenu prvu knjigu, koja je priča o crnogorskim ženama, ama i muškarcima. Svaki lik u ovoj knjizi je savršeno opisan, svaki ima svoju svrsishodnost baš kao i u životu, i dok čitate ovu knjigu osećate se kao da gledate neki veoma uzbudljiv film. Iako likovi govore starim crnogorskim jezikom, neće vam smetati i verujte mi razumećete više nego što pretpostavljate. Hvala divnoj Jasenki za vraćanje u prošlost, baš kao i Vladi.

U prvi mah, roman Aleksadra Bećića „Prvi čin“, liči na roman toka misli. I ovo je jedan roman koji vas vozi kao da gledate film. Desi se jedno ubistvo koje potegne čitav splet različitih priča i vi jednostavno ne možete da se zaustavite sa čitanjem. Aleksandar Bećić je novinar po vokaciji, ali njegove zbirke pesama kao i ovaj roman, ostavljaju potpuno bez daha. Kada završite sa čitanjem ove knjige, poželećete da čitate još. Njegove rečenice su jasne, čiste i savršene. Na mene je ovaj roman ostavio trag, jer mi je pokazao u kakvom smo zapravo mraku.

Poslednji roman koji ću ovde preporučiti, ali ni malo lošiji zato što je na poslednjem mestu, jeste roman Sanje Trifunović Hiblović „Zagrli sebe i svoj život“. To je jedan potpuno emotivan iskren roman, koji je zapravo autobiografija ove spisateljice. Kada je reč o autobiografiji nema tu reči kojima se može objasniti ono što ćete naći u ovom romanu. Svakako ćete pronaći ljubav, život, cirkus u pravom smislu te reči, u kome je spisateljica provela 15 godina života, neke trenutke koje su mnogi od nas proživeli na ovaj ili onaj način.

Šta da vam kažem dragi ljudi, čitajte, plešite, slušajte muziku, gledajte filmove, meditirajte, vežbajte kod kuće, štrikajte, posvetite se svojim najbližim, posvetite se sebi. Pronađite sebe u ovim danima, jer niste to stizali ranije. Namestite sebi život da se u njemu osećate udobno. Neće ovo baš tako kratko trajati. Živite u ovom trenutku i čuvajte se da se ne zarazite.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽIVOTNI CIKLUS

Insta Live sa Sanjom Stanković, master sociologije