in

SREĆA KAO RAZVOJ SVESTI

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: JASMINA STOJANOVIĆ
FOTOGRAFIJE: LIDIJA LAZIĆ, JOVANA TOMAŠEVIĆ

JASMINA STOJANOVIĆ, NEKADAŠNJE IZVRŠNE UREDNICA MAGAZINA „MEN’S HEALTH”, GLAVNE I ODGOVORNE UREDNICE MAGAZINA „SENSA”, MENADŽERA PROJEKTA „ADRIA MEDIA MAGAZINE”, PROJEKTNE I EDITORIJAL MENADŽERKE U MAGAZINU „ORIGINAL”, FONDACIJE NOVAK ĐOKOVIĆ, POD NAZIVOM „SREĆA KAO RAZVOJ SVESTI“ OBJAVLJENA JE U EDICIJI „MOMENTUM“ FINESA IZDAVAŠTVA. KNJIGA JE NASTALA KAO RAZVOJ PREDAVANJA „SREĆA KAO RAZVOJ SVESTI” IZ 2016. GODINE I U SEBI SADRŽI UČENJA, NAUČNE INFORMACIJE, SAVETE I PRAKTIČNE VEŽBE ZA ŠIRENJE POLJA SVESTI I DOSTIZANJA

KADA SI SHVATILA DA IDEJNO IMAŠ KNJIGU U SVOJIM RUKAMA, A KADA SE ONA ZAISTA MATERIJALIZOVALA U TVOJIM RUKAMA?

Idejno je knjiga postojala od 2016. godine, kao nacrt poglavlja razvijenih za potrebe predavanja koje sam tada držala u okviru festivala Nove perspektive u nekadašnjem Mixer House. To je po svemu bilo posebno vreme, kada je posađeno seme za današnju knjigu. Trebalo je da prođu godine, da se dese brojna iskustva, da pronađem još neke odgovore i dodirnem nešto što bi moglo biti rešenje na putu traženja sreće. Ne smatram da mogu da ponudim recept za sreću, ali kroz razgovore sa mudrijim i učenijim od mene, kroz lična iskustva i životna previranja, kroz građenje karijere i edukovanje u brojnim oblastima – mogu da ponudim put razvoja i širenja svesti, a sigurna sam da će to posledično dovesti do osećaja sreća kod svakog ko tim putem krene.

Materijal sam skupila i pripremila 2021. godine, ali nisam imala kraj. I onda sam je ostavila da još malo čeka. Počela sam da se edukujem u oblasti šamanizma i učenja dr Alberta Vilolda i kroz obuke koje sam završila – „Šamansko sanjanje“ i „Gospodari vremena“, a kasnije i dvodnevni seminar u Bazelu u Švajcarskoj kada sam primila inicijaciju Mosoq Karpay od Q’eros šamana, poslednjih potomaka Inka, shvatila koji je najbolji i najlogičniji način da zaokružim knjigu, ali i ceo taj decenijski ciklus svog života.

Objavljena je u decembru. Moja je želja bila da bude baš 10.12. kada sam i održala to predavanje 2016. godine ali i kada je moj rođendan, ali ona je želela da ima svoj rođendan tako da je ugledala svetlost dana 28.12. u znaku Jarca. Meni je Venera u Jarcu, koja simboliše umetnost, i to u drugoj kući – kući novca. Možda sve to ima neke veze, a možda je jednostavno taj novogodišnji žar atmosfera u kojoj je knjiga želela da se pojavi. Tako da ću decembar od sada voleti na toliko prelepih načina.

ŠTA JE BILA ZAJEDNIČKA MISAO SVIM TVOJIM INTERVJUIMA, ČLANCIMA, CRTICAMA, RAZMIŠLJANIMA KOJE SI SA NAMA PODELILA U KNJIZI „SVESNI ŽIVOT JE SREĆAN ŽIVOT“

Većinu sagovornika sam pitala šta misle o sudbini, da li postoji, koliko toga nam je predodređeno a šta kreiramo sami. Pitala sam ih i za savete koje su dobili a koji su na njih najviše uticali. Volela sam da ih pitam ZAŠTO se ovaj naš život dešava na planeti Zemlji ali i KAKO da živimo kvalitetnije i bolje. Često sam istraživala temu straha, jer nas on najviše sabotira i zadržava u zonama u kojima ne želimo da budemo ali ne uspevamo da se odvažimo da napravimo važan korak napred. Mnoga pitanja se preklapaju ali su odgovori različiti i nude različita rešenja. Ja sam od svakoga uzela ono što je sa mnom najviše rezoniralo i tako gradila svoju unutrašnju energetsku arhitekturu koja je onda menjala i realnost, pa čak i moju biologiju. Volela bih da tako bude i sa čitaocima. To nisu doktrine za učenje napamet i klanjanje, niti učenja koja stvaraju sledbenike. Volela bih da uz sva znanja skupljena u knjizi čitaoci nauče kako da prošire svoju svest i posledično tome – postavljaju pitanja i traže odgovore za sebe, u građenju najlepše moguće vizije svog života, ali i onoga kako mogu da budu dar ovom svetu.

SA KIM SI SVE RADILA INTERVJUE I SA ČIJOM MIŠLJU BI ZAKLJUČILA NJIHOVE ŽIVOTE I ISKUSTVA?

U knjizi se nalaze neki intervju koje sam izdvojila i koji se uklapaju sa temom cele knjige, ali i poglavlja na koje se nadovezuju. U njoj se nalaze se uvodnici iz magazina „Sensa”, koje sam pisala od 2012. godine do 2018. godine, koja je čitala moje uvodnike, koja me je pratila kroz „Original“, kasnije kroz www.vremeza.com, očekivala je i dugo godina „navijala“ da se to desi. Godinama nakon što sam otišla iz Sense su mi slali slike uvodnika sa komentarima koliko su im značili. Pisali su mi i ohrabrivali me da objavim knjigu, i velikim delom sam zbog toga ovo i uradila. Pozdravljam svaku od njih koja je nalazila vremena da me podseti kako sve što radimo ima odjek u nečijem srcu.

Moji prijatelji to očekuju od srednje škole, a porodica od kako sam počela da pišem. Mislim da ni za koga nije bila iznenađenje to što je konačno tu, ali da sam uspela da ih iznenadim time kada i kako se desilo, jer nisam o tome nigde pisala niti najavljivala. Možda ih je malo iznenadio i format. Svakako je najviše komentara bilo sa: „Konačno!“

DA LI KNJIGA TRAŽI KNJIGU? IMAŠ LI IDEJU ZA NEKE DRUGE, BUDUĆE NASLOVE KOJI PROSTO SANJAJU U TEBI SVOJU SVETLOST KA ČITAOCIMA?

Imam svakoga dana barem tri ideje o knjizi, filmu, seriji, predstavi. Imam nebrojeno nenapisanih romana, scenarija. Počinjem nekoliko istraživanja, skupljam materijale, menjam koncepte. Nemam dovoljno vremena u danu niti me telo podržava u tome da ostvarim sve što bih želela. Neki unutrašnji svemir vapi da se izrazi a ja još uvek pregovaram sa sobom kako da to ispunim. Volela bih, nekada, da postoji neki printer realnosti i da misli direktno projektuje u kreaciju, u delo, film, umetnost. Da imam taj instant štapić manifestacije, jer čim prođe neko vreme, „zaglavim“ se u poslu i svakodnevici i vizije se udalje.

Obećala sam sebi, međutim, da ću mnogo više pisati i kreirati u budućnosti.

TEMA FEBRUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA „IMAM SRCE LAVICE“. KAKO KONTEMPLIRA OVAJ NAZIV SA TOBOM? SRCE, LAVICA? JESI LI NISI?

Oh, tema srca je moja posebna tema. Nemam više srce lavice, slomilo se, naišlo je na stenu o koju se polupalo. Da, da, i to je moguće, neka lavice ne misle da su neuništive. Onda sam to srce lepila i sklapala i isceljivala, dok nisam shvatila da mi treba novo srce. Tako da sada imam novo, mlado srce, i volela bih da je to srce Orla. Vreme će pokazati šta sada kuca sada u grudima. Pisaću o tome. 🙂

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SMAZALA SI GA, LAVICE!

VIKIMEDIJA SRBIJE