in

SNAGOM VERE DO OZDRAVLJENJA

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: SUNČICA NIKOLIĆ

Sunčica Nikolić, novinarka, rođena 1964. godine, ekonomsku školu završila je u Požarevcu, a Ekon­omski fakultet u Beogradu. Kao glavna i odgovo­rna urednica TV Duga u Požarevcu, radila je au­torske emisije kroz koje se bavila temama poput kulturne baštine, ekonomije, turizma. Sarađivala je sa svim agancijama i našom nacionalnom TV kućom. Iza nje je niz intervjua, humanitarnih akci­ja. Spojila je posao i život, uživajući i radeći. Bavi­la se PR-om i medija treninzima. Onda se jednog jutra probudila i na redovnoj kontroli ustanovljen joj je kancer dojke.

KAKO SI SE SUOČILA SA IZJAVOM LEKARA DA IMAŠ KANCER DOJKE?

Kao svaka odgovorna žena, uvek sam išla na kontrolne preglede, tako sam i otkrila da imam kancer dojke. Pre toga, bila sam hiperaktivna, u treningu, poslu, druželjubiva, radoznala. Bogu hvala, rano je dijagnostikovan, pa sam znala da će biti dobro. Bitno mi je da su moji ćerka i sin to prihvatili veoma zrelo i najveća su mi podrška do dan-danas.

KOLIKO SNAGE I VERE U SEBI MORA DA IMA OBOLELI U TOM TRENUTKU?

Odlično pitanje. Sebe nisam doživela kao bole­snu, jer to i nisam. Imala sam poverenje u hirur­ga, dr Milana Žegarca, koji je predivan i doktor i čovek. Moj hirurg je najbolji za mene i taj odnos poverenja pacijent – lekar je veoma važan. Opera­ciju sam želela da obavim na Institutu za onkolo­giju i radiologiju u Beogradu. Tamo je tim sjajnog osoblja koji spašava živote, niste ni svesni koliko života. Mada sam uvek razgovarala sa svojim duhovnikom, počela sam češće da odlazim u crkve, gde pronalazim mir. Operacije i hemiotera­pije sam nekako imala na praznike. Slučajnost? Ne. Vera u Gospoda je tu, znala sam da me čuva. Naučila sam da cenim svaki trenutak, iz života sam sklonila negativne osobe, bežala u prirodu, bila sa decom i malim brojem prijatelja, jer puno njih se uplašilo i prestali su da me kontaktiraju. Sve vreme sam bila nasmejana: Nakon hemiote­rapije mi je divna duga kosa opala, vezivala sam ešarpice i ni jednoj negativnoj misli nisam, sna­gom psihe, dozvolila da bude prisutna. Bilo mi je teško nakon mastektomije, jer sam ženstvena žena, ali ima grudnjaka i kupaćih kostima koje nosim dok se koža ne oporavi od radioterapija.

KO JE BIO UZ TEBE U NAJTEŽIM TRENUCIMA?

Operaciju sam veoma dobro podnela. Tog sep­tembra 2017. godine bilo je divno vreme i sa ćerkom i sinom sam pravo iz bolnice otišla na kafu. Kasnije, imala sam 4 ciklusa hemioterapije na 21 dan, i bilo je bitno da ishranom sačuvam krvnu sliku. To sam pregurala sama, jer su ćerka i sin išli na usavršavanje radi posla. Nisam ih opterećivala, dobro sam se osećala i mogla sam sve da uradim. Nakon toga su me na svaku od 25 radioterapija, onako umorni sa posla, vozili. Nije bilo potrebe za panikom. Operacijom jajnika i materice vas uvode u veštački klimaks i sada imam valunge, ali ignorišem ih osmehom. Pijem nolvadex i idem na redovne kontrole, a nedavno sam bila kod sestre i zeta na Malti.

PRVA SI ŽENA U SRBIJI KOJA SE FOTOGRAFISALA NAGA I POKAZALA SVOJ OŽILJAK U FEBRUARSKOM IZDANJU „LEPOTE & ZDRAVLJA“.

Da, u Srbiji je puno predrasuda, te smo Lidija Ćulibrk i ja, zajedno sa njenim timom, odlučile da uz moju priču pošaljemo jaku poruku devo­jkama i ženama da idu na preventivne preglede. Nažalost, puno devojaka i žena prolazi isto što i ja, stide se sebe i svog ožiljka. Imam puno ideja o tome kako treba raditi TV emisiju o zdravst­vu, mogu pisati za dobar časopis, gde bi govo­rili kompetentni doktori, a to bih i ekranizovala. Čekam solidarnost kolega, kao za tu fotografiju koju smo uradili za „Lepotu & zdravlje”.

KAKO DANAS PROLAZI DAN? KAKO SE ČEKA NOĆ?

Sve ono što me bilo u kom smislu iritira, bilo da je to osoba, dešavanje, pojava, izbrisala sam iz svog života. Život je lep. Započnem ga svojim malim ritualima i planiram dan. Noć ima svoju draž. Volim pre ponoći da legnem i zaspim. Div­na muzika, dobar film, dobra knjiga, šetnje, sva­kog dana nešto novo naučim.

DO KOJIH DUBINA MORAMO DA PADNEMO U SEBI DA BISMO SE OPET DIGLI?

Nisam pomenula da sam, ne svojom krivicom, ostala bez posla. Sada, nakon operacije i tera­pija, mogu opet da radim, pa šaljem svoj CV na razne adrese. Život je sastavljen od uspeha i pa­dova. Duboko padnemo, ali moramo se brzo kao Feniks podići i to sa osmehom.

NEMAČKO ZDRAVSTVO SVOJ KONCEPT ZASNIVA NA PREVENTIVI. KOLIKO JE U SRBIJI RAZVIJENA SVEST DA SU PREVENTIVA I ZDRAVSTVENI PREGLEDI BITNI?

Nemačka je uređena, razvijena zemlja, ali i u Srbiji se već više od deceniju apeluje na preven­tivu, što je pohvalno. Devojke i žene znaju za pre­ventivne preglede, a ja bih volela da kroz serijal emisija na nacionalnoj TV i portalima, ili tekstove u časopisima, govorim o svemu tome, kako bi svima pomoglo iskustvo kroz koje sam prošla.

FOTO: JONY ARIADI UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KAKO DO BALANSA?

THE UNIVERSE’S CALL FOR UNREST