in

SENTALER KAPUTI KOJI SU OSVOJILI SVET

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE BOJANE SENTALER

BOJANA SENTALER, SRPSKO KANADSKA MODNA DIZAJNERKA, OSNIVAČ, PREDSEDNICA I KREATIVNA DIREKTORKA KOMPANIJE „SENTALER“ OD 2009. GODINE. POZNATA JE PO SVOJOJ LINIJI LUKSUZNE ODEĆE I DODATAKA OD ALPAKE BOJANA JE OSVOJILA SVET SVOJIM MINIMALISTIČKIM KAPUTIMA KOJE NOSE MEGAN MARKL I KEJT MIDLTON, VOJVODKINJE OD SAKSEKSA, ĐIĐI HADID, KIM KATRAL, SOFI TRUDO, DEMI MUR I DRUGE.

„SENTALER“ JE PREPOZNATLJIV PO JEDNOSTAVNIM LINIJAMA I ORIGINALNIM DETALJIMA, KAO I PO MATERIJALIMA LUKSUZNIH TEKSTURA, BOGATOJ PALETI BOJA I BESPREKOROM KROJU. REBRASTI RUKAVI I „WRAP“ KAPUTIMA SA MULTIFUNCIONALNIM PREDIMENZIONIRANIM KAPULJAČAMA POSTALI SU NJEN ZAŠTITNI ZNAK I U SAVRŠENOM SU SPOJU SA LAGANIM I TOPLIM MATERIJALOM KAO ŠTO JE ALPAKA.

„SENTALER“ BREND POZNAT JE ŠIROM SVETA, A NAMA JE NA PONOS JER GA JE KREIRALA I OŽIVELA JEDNA SRPKINJA.

TVOJA FILOZOFIJA U KREIRANJU I STVARANJU?

Verovatno je nesvesni cilj svih mojih kreacija stvaranje lepote oko sebe, izražene kroz elegan­ciju, finoću i nenametljivu originalnost. Ja prva mora da se osećam dobro u odeći koju kreiram i da je oblačim sa ushićenjem. Onda znam da sam napravila novi primerak vredan SENTALER kolekcije.

DA LI JE SUSRET SA KARL LAGERFELDOM BIO PRE­KRETNICA U TVOJOJOJ KARIJERI NAKON SUSRETA U DUBAIJU?

Legendarnog Karla Lagerfelda sam upoznala u Dubaiju 2008. godine. Kada sam mu rekla da od detinjstva gajim ljubav prema modi i dizajnu ali sam završila biznis, kojim se bavim, i koji takođe volim, on me je savetovao da se ipak oprobam i u modi, jer ću tako vrlo brzo otkriti da li je to za mene ili ne. To me je inspirisalo, pa sam pasioni­rano i sa punim srcem počela da dizajniram ode­ću kakvu sam oduvek želela za sebe, uključujući ekskluzivno fine kapute od alpake, koji su postali srž mog brenda.

ZAŠTO KAPUT KAO ODEVNI PREDMET JE CENTAR TVOJE KREACIJE? DA LI JE TOME MOŽDA PRESUDILE I HLADNE VREMENSKE PRILIKE U KANADI?

Kaputi se u mnogim zemljama, uključujući Kana­du, nose nekoliko meseci godišnje, i predstavljaju važan deo prvog utiska koji ostavljamo na druge ljude. Svesno ili nesvesno, možemo da osetimo da ljudi u elegantnim kaputima oplemenjuju oko­linu u kojoj se nalaze. Sa druge strane, u vreme kada sam počinjala, većina kaputa su bili slični i neupadljivi, dizajnirani primarno da budu topli. Kada sam na svom putovanju po Južnoj Americi u Peruu otkrila plemenito vlakno drevne domaće životinje alpake, napravila sam svoju prvu kolek­ciju od sedam kaputa kakve sam oduvek želela da nosim a nisam mogla da nađem na tržištu. Bili su lagani, svilenkasto sjajni, u lepim bojama. Donela sam ih u Toronto i svi kojima sam ih po­kazala su hteli da ih naruče. Tako sam započela svoj brend SENTALER.

DVE BRITANSKE VOJVOTKINJE MEGAN MARKL I KEJT MIDLTON, JEDNA PRVA DAMA I MNOGE SLAVNE LIČ­NOSTI NOSE TVOJE KAPUTE. DA LI MOŽE DA SE OPI­ŠE OSEĆAJ KADA ZNAŠ I SHVATIŠ DA TIM MOD­NIM ODEVNIM PREDMETOM, KAPUTOM, SVOJOM ENERGIJOM, PROMISLI, ZNANJEM OSVAJAŠ ŽENE KOJE UMEJU TO DA VIDE I CENE, A PRI TOM ZA NJIH ZNA CEO SVET? I TI SA NJIMA POSTAJEŠ VIDLJIVA I U PRVOM PLANU. TO JE KAO KADA JEDNIM KLIKOM NA TASTATURI OSVOJIŠ CEO SVET.

Kaputi koje dizajniram su pre svega namenjeni ženama koje umeju da prepoznaju posebnost mojih kreacija, uz koje dobijaju uzvišeni osećaj ženstvenosti i luksuza, spojenih sa udobnošću i toplinom. Među njima moje kapute često nose slavne i poznate ličnosti. To mi daje osećaj velike radosti i ushićenja kao i dodatnu inspiraciju da nastavim da kreiram lepe i jedinstvene stvari na način kako ja to instiktivno osećam.

TVOJA OMILJENA BOJA KAPUTA I ZAŠTO?

Bela, kao odraz svečanog tona i univerzalne le­pote čistog putovanja kroz život.

DA LI U SRBIJI MOŽEMO NEGDE DA KUPIMO TVOJE KAPUTE?

Za sada za to ne postoji prodajno mesto u Sr­biji, ali se SENTALER kaputi mogu kupiti online na www.sentaler.com. Znam da ih tim putem na­ručuje dosta naših dama, bilo da žive u Srbiji ili širom sveta.

DA LI ČESTO DOLAZIŠ U SRBIJU I KAKO VIDIŠ STIL SRPKINJA NA ULICAMA BEOGRADA?

Rado dolazim u Srbiju. Beograd je moj rodni grad i uvek se u njemu lepo osećam. Volim kada vidim na njegovim ulicama da su mnoge devojke i žene sa ukusom doterane. Neizbežno prime­ćujem i našu prelepu, živahnu i uredno obučenu decu, s obzirom da sam i sama majka devetogo­dišnje devojčice i šestogodišnjeg dečaka.

TVOJA FORMULA USPEHA?

Uspeh za mene predstavlja pre svega lično za­dovoljstvo da sam u svojim kreacijama ispunila sve kriterijume koji moj proizvod čine jedinstve­nim i na prvi pogled prepoznatljivim. Ako uz sve to dođe i međunarodno priznanje i globalna tra­ženost mojih modela, kako među poznatim svet­skim ličnostima tako i među svim drugim cenje­nim damama, onda je to za mene najveća nagra­da i podsticaj za novim kreativnim ostvarenjima. Tako sam prošle sezone po prvi put lansirala i mušku kolekciju kaputa.

TEMA SEPTEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „LEPOTA RAZLIČITOSTI“ ŠTA TI DONOSI LEPOTA KOJOM SE IZDVAJAŠ OD DRUGIH U SVAKOM SMISLU?

Lepota je izvor moje inspiracije i ja je tražim u svemu oko sebe. Srećna sam kada je prepo­znam i tamo gde je drugi ne primećuju. Ono što daje lepotu mojim kreacijama su savršeni kroj, izbor laganog ali istovremeno toplog materijala, različitost i prefinjenost njegovih tekstura, origi­nalna paleta boja kojoj svake godine posveću­jem izuzetnu pažnju, kao i rebrasti detalji na ru­kavima koji mojim klijentima daju uzvišeni osećaj luksuzne posebnosti. Upravo je taj prepoznatljivi detalj sa godinama i postao zaštitni znak SEN­TALER brenda.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

COMMUNICATION & SPEAKING: THE BEAUTY OF DIFFERENCE

LJUBAV IZNAD SVEGA