in

SEĆANJE NA BUDUĆNOST

AUTOR: ANIMA MUNDI
FOTO: NATAŠA KAMALJEVIĆ

Budućnost je neminovna, čeka nas. Mi smo okrenuti ka njoj. Na osnovu prošlosti i sadaš­njih okolnosti, čovek može da oživi i svoju bu­dućnost. Važno je koliko smo osvešteni, koliko shvatamo da je došlo novo doba koje zahteva konstantne promene, promene na dnevnom nivou, promene u svemu, ali i neodustajanje od sopstvenih dobro utemeljenih vrednosti. Ne bih rekla da je budućnost surova, ona je samo zahtevna da budemo nežni prema sebi, maksi­malno svesni, tolerantni, laki, zaigrani.

Čovek ispred sebe ima veličanstvenu buduć­nost koja će nadmašiti njegovu veličanstvenu prošlost. U tome je i smisao, biti bolji u svemu u svojoj budućnosti koja je podržana koracima prošlosti, a utabana sadašnjim okolnostima.

Četvrtak je, 26. januar 2034. godine, imam 60 godina. Sa 50 sam držala u rukama svoju prvu knjigu kojom sam kroz abecedu opisala svoj život. Od A do Ž sam stavila na papir svoje reči izvučene iz duše i života kojeg sam zagrlila. Obojila sam je slikama iz sveta, minimalistički, jasno, koloritno. Uživala sam u pisanju svake stranice i objasnila kako je moćno i lepo preći svojih prvih 50 godina u ljubavi prema sebi i svetu. Interesantna je priča kroz slova proš­losti, sadašnjosti i budućnosti objasniti sebe. Dar je, potreba i hrabrost sumirati svoju du­hovnu zrelost.

Moj nesputani duh i želja za saznanjima vo­dili su me dalje i dalje. Tražeći lepotu i dobro­tu u svemu, pažljivo sam birala gde ću svoje telo i duh odvesti. Nepoznata mesta, kulture donose vam nova iskustva i čine vas budnim. Kroz objektiv, zabeležila sam priče koje pričaju pustinje, dine, tamo gde sunce sija najjače i najnežnije. Ako je jako, ne znači da nije než­no. Osetila sam i krajnost toplote i zagazila na glečere Islanda, Patagonije. Jasno mi je koliko saznanja donose suprotnosti, ako se osete na pravi način. Ali mora se dozvoliti sebi da se prođe kroz iskustvo.

Moj novi prijatelj, galerista u Berlinu, Roger Washington mi je rekao: „Mia, želim da obi­đem Srbiju, jer kako ti predstavljaš događaje i kulturna dešavanja, uvek pomislim da sam propustio tako važne i dobre stvari. Da li je Sr­bija zaista toliko glamurozna?“ Moja Srbija je sjaj i tuga. Moja Srbija je živ organizam, neka­da tempirana bomba i krvava bajka, a nekada princeza na zrnu graška. Ja volim tu princezu. U fokusu su mi lepota i dobrota, izvući i napra­viti divne priče, pokazati vrednost nevidljivog čoveka, osetiti i preneti duh koji je svetski. Oži­veti te lepe slike koje će ostati u nama zau­vek. Kada se setim budućnosti, shvatim koliko je veličanstvena, sa puno mogućnosti, prilika koje ne propuštam. Prilike sami stvaramo.

Pišem uvodnik za majski broj 2023, sedim u Drezdenu, u gradu koji je za vreme Drugog svetskog rata bio najbombardovaniji grad Evrope. Danas je iz perspektive tadašnje budućnosti on nemački, evropski dragulj koji osvaja svojom lepotom i dobrotom. Morate ga posetiti.

Isti taj maj mesec 2023. je i u mojoj Srbiji koja je u crno zavijena. Tuga je tolika da bi se i ka­men od nje raspao. Beskrajna je bol. I to je krvava bajka.

I šta zaključiti nakon svega?

„Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba uža­snuti svemir dobrotom onako kako smo uža­snuti količinom zla na svetu. Treba činiti dobro do granica gluposti. I preko nje. I kada nema nikakvog razloga, treba činiti dobro. Treba namerno svaki dan nekom stopiti dušu. Tre­ba zbuniti svemir. Treba činiti dobro i kada se dobro dobrim ne vraća. Treba, uprkos svemu. Treba, jer je to jedino što nema smisla. I to je jedino udar na besmisao – to dobro.“ Slobo­danka Boba Đuderija

U ovoj mojoj 2034. i svim narednim godinama, dobrota će pobediti sile zla. Sećam se buduć­nosti. Ona uvek ima tako neverovatan šarm.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MAJ 2023: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

“ВЕНЧАЊЕ“