in

SAGLASJE DUŠE I GLASA

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: NEBOJŠA BABIĆ

Divna Ljubojević, pojac, umetnički direktor i dirigent hora „Melodi“ .

O njenom anđeoskom glasu gotovo sve da je napisano. A najlepša duhovna muzika pravoslavnog istoka upravo dolazi iz njenog vokala. Beskrajno skromna, divna, duhovna Divna pokušava da otrgne od zaborava pečat vremena koji se prenosi kroz vekove, kroz pojanje.

Divna Ljubojević svojim glasom donosi nam isceljenje na duhovnom nivou. To je glas koji je prirodan vašem biću, koji vas osvaja i umiruje, koji vam daje snagu i vraća vas korenima i vašoj suštini. Glas Divne Ljubojević čuje se širom sveta. Već 30 godina, svake nedelje, sa svojim horom „Melodi“ peva u manastiru „Vavedenje“.

GDE NAJVIŠE VOLITE DA PEVATE U CRKVI, KONCERTNOJ DVORANI, SINAGOGI? GDE JE ZA VAS TAJ ČAROBNI AMBIJENT KOJI JE U SAGLASJU SA VAŠIM GLASOM I PESMOM?
Odgovoriću odmah, kao iz topa, da to mora biti prostor koji je akustičan. Najprirodniji meni je crkva, hodnik u zgradi :–), zatim holovi starinskih preduzeća itd. Svaka ova akustika je u sa-glasju sa glasom! Kada glas može da pliva kao u bistroj vodi, to je fantastičan osećaj! A crkvena akustika je najpodobnija, da kažem tako, muzici koju izvodim.

IMATE ANĐEOSKI GLAS KOJI ISCELJUJE, KOJI PODIŽE I DAJE NADU I MOTIVACIJU. ŠTA JE ZA VAS GLAS, SEM INSTRUMENT KOJIM IZAŽAVATE SVOJ KREATIVNI POTENCIJAL? DA LI U NJEMU OSETITE SNAGU SVOGA BIĆA?
Naravno da u svome glasu osećam snagu svoga bića, poklonjenu odozgo, osećam koliko je njime Ono vezano za Nebo… Ushićuje me, pre svega, ta spoznaja! A onda i mogućnost da iz sebe iznedrim nešto kao umetnik.

PROMOVIŠETE PRAVOSLAVNU DUHOVNU MUZIKU U SVETU U KLASIČNU MUZIKU, NASTOJEĆI DA ONA DOBIJE MESTO KOJE ZAPADNA DUHOVNA MUZIKA IMA ODUVEK. KOLIKO STE SVOJIM SNAGAMA I GLASOM TO USPELI?
Hahaha! Nije još vreme da se meri uspeh moga pohoda! Nadam se da imam još vremena za tu misiju! A kada me više ne bude, tada će se znati odgovor. Šalu na stranu, mislim da će se moj trud uz talenat, naravno (jer bez ogromnog talenta nema promena – džabe je ogroman trud), isplatiti.

Divna Ljubojević

IMA TI JE SUDBINA – REČI SU DOSTOJEVSKOG. TOLIKO NESVAKIDAŠNJE LEPOTE I RASKOŠI IMATE U SVOM GLASU I NASTUPU. DA LI JE DIVNO DIVNI BITI NA SCENI?
Kako se odgovara na ovakve konstatacije i pitanja? Preostaje mi samo da trepćem! Kad se samo setim da sam do punoletstva, maltene, imala ideju da treba da promenim svoje ime! Za koju god sam Divnu čula, bila je neka starija gospodja, uključujući i moju babu, po kojoj sam i dobila ime. Ali koliko god se ja tada trudila da se setim nekog imena koje mi se dopada, koje bi mi pristajalo – ama nijedno!
Tako ostadoh Divna. Često su me u Zapadnoj Evropi pitali da li je Divna vrlo mudro izabrano umetničko ime, s obzirom na njegovo značenje i prirodu muzike koju izvodim. Eto!
Meni je uvek lepo na sceni, a ne znam kako bi se neko drugi osećao u mojoj divnoj koži.

ODRŽALI STE KONCERTE U BEOGRADU, NOVOM SADU, KRUŠEVCU, NIŠU, KRAGUJEVCU – KAKVO ISKUSTVO NOSITE SA KONCERATA? KAKO SRBIJA DIŠE SLUŠAJUĆI PRAVOSLAVNU DUHOVNU MUZIKU?
Bilo je predivno i potresno i dirljivo i lekovito i… i… i…! Srbija nije Beograd… o Srbiji se, na žalost, ne brine… ali ni o čemu! Kamo li o njenim duhovnim nasušnim potrebama, o njenim potrebama za lepotom. Publika je bila sama duhovna elita! Uživala sam na koktelima, koje smo posle koncerata priređivali za sve slušaoce. Tu smo se družili, razgovarali, pijuckali vino vinarije Akuminkum i jeli sir Mlekare Šabac, naša dva pokrovitelja na ovoj započetoj turneji po Srbijici. Diše Srbija prirodno uz muziku svoju, duhovnu, udiše žudno, jer je željna istinske vrednosti i lepote.

VAŠA INTERPRETACIJA BAJAGINE PESME “OD KADA TEBE VOLIM” KAO UŽARENI VULKAN ODJEKNULA JE INTERNETOM. KAKO JE DOŠLO DO SARADNJE?
Jaooo! Do saradnje je došlo u novembru prošle godine, na inicijativu Pece Popovića, a povodom realizacije humanitarnog koncerta, koji je imao za svrhu da donese toliko bitan, a ništavan novac za kupovinu klavira jednom talentovanom mladom pijanisti na početku karijere. Muzičko veče pod nazivom Dame pevaju Bajagu – sa ženske strane jastuka… Dakle dame, svaka umetnica, izabrale su po jednu pesmu, pa tako i ja. Pošto najviše volim „Od kada tebe volim“, nije bilo dileme za mene, osim u jednoj stvari – ko će da me prati. Posle izvesnog razmišljanja, izbor je pao na kvartet Intermeco, i tako mi izađosmo, odsvirasmo, otpevasmo, a publika u transu. Posle toga je usledila emisija kod Ivana Ivanovića u kojoj su se spojili čestitka za 300. emisiju i najava koncerta u SC, Momčilo, ja i kvartet, u predivnoj atmosferi otpevasmo pesmu, a onda, hahahah, ludilo!

NEDAVNO VAM JE I PGP RTS PRODUCIRALA ALBUM „ANTOLOGIJA NAJLEPŠE DUHOVNE MUZIKE PRAVOSLAVNOG ISTOKA“. DO SADA SU IZDAVAČI BILI U FRANCUSKOJ, NEW YORKU, BELORUSIJI.
Dobro je da se na ovaj izdavački poduhvat može gledati kao na nešto na šta se čekalo 25 godina, baš da bi se, eto, stopilo sa tim mojim, i mojih „Meloda“, velikim i značajnim jubilejom! Hahahaha! Prvo je trebalo da se iskalim u svom zanatu, i da se drugi oprobaju u izdavanju te visokorizične muzike, a onda vrhunac!
Od 1996. godine smo samizdat u Srbiji, a od 2003. godine u Evropi nas zastupa kuća JADE Milan music Worner broth.intern. Kasnije smo i u Belorusiji počeli da izdajemo. Za Ameriku je to Valley entertain iz NY.

TEMA LETNJEG IZDANJA RYL E-MAGAZINA NOSI NAZIV RE-START. ŠTA MISLITE O NOVIM POČECIMA U ŽIVOTU? KOLIKO HRABROSTI TREBA ZA PROMENE I NOVE POČETKE U BILO KOJOJ OBLASTI ŽIVOTA?
Počeci su uvek uzbudljivi, zato što su nikad viđeni – novi. Ko u njih ulazi otvoren za svaku mogućnost, sigurno je na pravom putu. Oni donose i strah, od nepoznatog, naravno, a strah nas onda čvrsto drži na istom mestu, ista meta – isto odstojanje. Nov početak nije nužno napuštanje nečeg starog, on može biti osveživač dosadašnjeg! Za početak, da bi bilo lakše, svako jutro kada se probudimo, eto je mogućnost za novi početak. Svako ustajanje iz postelje je Vaskrs! Nego, često zaboravljamo taj dar, i samo nastavljamo započeto. Volim da razmišljam da smo svi mi hrabri kada živimo na ovoj Zemlji, u ovoj zemlji, u ovim uslovima. To je velika stvar. To neka bude potvrda svima da imaju snage za RE-START u svakoj oblasti života.

Divna Ljubojević

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ReStart

ENERGETSKI POTENCIJAL TELA