in

ROÐENA DA PLEŠE

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE ALEXANDRE GRUDEN

ALEXANDRA GRUDEN, PLESAČICA, PROFESOR I KOREOGRAF ORIJENTALOG PLESA. ROĐENA PARIŽANKA, KOJA VEĆ TRINAEST I PO GODINA PROVODI U SRBIJI, GDE JE ZASNOVALA PORODICU SA KOJOM HODI SUNČEVOM STRANOM SVETA. PLES JOJ JE U KRVI OD DETINJSTVA, KOJE JE PROVELA U MAROKU, A SNAGU ISTOG PREPOZNALA JE U SEBI I IZRAŽAVA GA NA NAJSUPTILNIJI NAČIN, VOĐENA RITMOM, MUZIKOM, UNUTRAŠNJIM SENZBILITETOM. STRAST JE U POKRETU I NA SCENI. SVOJIM ŠARMOM I PLESOM OSVAJA I UČI BUDUĆE POLAZNIKE TRBUŠNOG PLESA. UČILA JE TRBUŠNI PLES U NICI KOD ČUVENE UČLITELJICE SANDRE, POSLE VIŠE GODINA IZUČAVANJA OVOGA PLESA POSTAJE I UČITELJICA ISTOG. POSEĆUJE MNOGOBROJNE RADIONICE I FESTIVALE. DANAS VODI ŠKOLU ORIJENTALNOG PLESA U BEOGRADU “NEDJMA”.

ŠTA JE TEBE, KAO FRANCUSKINJU, PRIVUKLO TRBUŠNOM PLESU?

Veliki deo detinjstva sam provela u Kazablanci, Maroku. Iako tada nisam igrala orijentalni ples, definitivno sam stekla ukus, afinitet, ljubav prema arapskoj kulturi. Tada sam igrala balet, džez i savremene plesove, a okružena sam bila arapskom muzikom. Najzad se u Francuskoj pojavio orijentalni ples, u mom životu kao prirodna posledica. Pod uticajem Maroka, privučena sam društvu sa arapskim korenima, i uvek sam tražila situacije i atmosferu koje su me tamo vraćale.

VEĆ 10 GODINA ŽIVIŠ U SRBIJI. KOJE SLIČNOSTI I DODIRNE TAČKE SRPSKOG I FRANCUSKOG METALITETA PRONALAZIŠ?

Ovde sam 13 i po godina! Neverovatno! Došli smo na godinu dana! Ima ih, ali ste vi pravi koktel istoka i zapada. U istoj kafani možeš sa gulašom da kreneš i sa tulumbom da završiš! Obožavam da naručim tursku kafu i da me konobar ispravi: “Mislite na domaću kafu?” Moram da kažem da mi je integracija u Beograd bila jako laka, odmah sam kapirala vaš smisao za humor, brzo naučila jezik, a to najviše zbog marokanskog iskustva. Slični ste Arapima iz modernih zemalja, slični ste i Izraelcima. Inače, vidi se po njima, oni su kod vas najsrećnji, i uglavnom nauče jezik. Vole i Francuzi Beograd, ali vole prednosti, lak i jeftin život, sa puno mesta za izlazak. Oni se druže međusobno i traže francuske proizvode po samoposlugama! Vole vas, ali sa visine… Francuzi bre!!!!

KOLIKO JE TRBUŠNI PLES POPULARAN U SRBIJI? ON PRIPADA ORIJENTALNIM PLESOVIMA – KOJU VRSTU TRBUŠNOG PLESA NEGUJEŠ?

Toliko je popularan, koliko je tabu. Kad sam došla, 2003. godine, cure, pod utiskom serije „Žad“,“ Zabranjena ljubav“, lagale su roditeljima i masovno dolazile. Ljudi su se tek smirili kada su gledali naše predstave po pozorištima i zvaničnim događajima ambasada. Tako sam se uvek pozicionirala, jer moj rad tu pripada. Ali paralelno, postoje razni pristupi istog plesa, solo tačke, pogotovo kada se igraju u bliskom kontaktu sa publikom znaju da budu vrlo zavodljive. Ima posla i publike za svakoga. Ples koji negujem je egipatski. Taj ima najviše elemenata baleta, čak i latino plesova. Ali se igramo i sa trendovima, ubacimo neke pokrete libanskih, iračkih, tuniskih plesova itd. kada muzika to zahteva.

KOJA MUZIKA JE POTPORA TRBUŠNOM PLESU?

Egipatska uglavnom, ali se tržište arapske muzike nalazi u Bejrutu, tako da jako puno pevača i pevačica su Libanci. Forsiram arapski pop i instrumentalnu jednostavnu muziku za početne plesačice, i polako ulazimo u „Grand repertoire” egipatske muzike. Mnogo više od pokreta, proučavamo muzička pravila, instrumantalna i vokalna, i uz mnoštvo nekih pravila, svaka pronalazi svoj sopstveni jezik. Bar je to cilj!!!

KADA ČUJEŠ MUZIKU I POČNEŠ DA PLEŠEŠ, KAKAV JE TVOJ LIČNI OSEĆAJ?

To je jako teško definisati, jer zavisi od puno faktora. Generalno, folklor i narodne tačke izazivaju želju za đuskanjem i žurku. Što se tiče lepih balada sa ozbiljnijim rečima, nalaze u meni (a sigurna sam da ovo delim sa drugima) novu rezonancu svaki put. Drugim rečima, istu pesmu doživljavam na različit i jedinstveni način svaki put, jer taj doživljaj zavisi i od mog trenutnog emocionalnog stanja. Muzika budi emocije i ples dozvoljava da ih izrazimo. Kroz ples se čistimo, kao i kroz meditaciju.

KAKO I KADA POČETI SA TRBUŠNIM PLESOM?

Kako? Sa mnom, naravno! Kada? Odmah!

Jer neprocenjiv pozitivni efekat se odmah oseća. Ništa ne treba od opreme, a opet sve može. Godine nisu bitne, kilaža ne smeta, a znate da Arapkinje igraju od kad znaju za sebe do kraja života. Da ne pričam o njihovom odnosu prema svom telu, na kojem treba da im zavidimo.

TEMA JULSKO-AVGUSTOVSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „SA SUNČEVE STRANE SVETA“. KOJA JE TO STRANA SVETA KOJOM HODIŠ I PLEŠEŠ?

Lav sam u horoskopu, sunce mi je sudbina! Najviše me fasciniraju ljudske priče, volim da potražim rane u glatkom i sjaj u ružnom, volim da se udubim u priče, volim da spajam nespojivo, volim da gledam prepreke kao prilike za samoispitivanje, volim i najmračnije strane svog života.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

OSUNČANA STRANA SVETA

PPROVOKATIVNE ROZZE POZZE