POKRENI SE – NAĐI INSPIRACIJU ZA NOVU VIBRACIJU

PIŠE: IVONA MILIĆ, DOKTOR EKONOMSKIH NAUKA,  NLP PRACTITIONER, ZALJUBLJENIK U STRANE JEZIKE I PRIRODU, ĆERKA PO ROĐENJU, SUPRUGA I MAJKA PO OPREDELJENJU, SLADOKUSAC-FANATIK U POTRAZI ZA DIJETOM KOJA ĆE PRE ILI KASNIJE DATI REZULTATE

Kažu da u prirodi sve vibrira, sve ima svoju vibraciju, svoj način na koji utiče na sebe i svoje okruženje. Svi žude za nalaženjem vibracije koja će im doneti mir i sklad sa sobom i okolinom. Preduslov za ovaj proces je uvideti suštinu aktuelnog nemira, što je već pola puta za rešavanje njegovog nastanka. Nalaženje prave vibracije je tajna koju treba otkriti, a sama potraga za njom je izazov u kome treba uživati, a ne problem koji treba rešiti. To je put koji zahteva strpljenje i na kome je mnogo iskušenja koja podrazumevaju usklađivanje čoveka sa potrebama njegovog uma i tela – treba naći pravu ravnotežu između fizičkog i duhovnog tela, odnosno istinsku meru jela, pića, kretanja, uživanja, kontemplacije i umnog rada, što će omogućiti nalaženje optimalne kombinacije koja obezbeđuje onu pravu vibraciju za kojom svi tragamo.

A život jeste promena, ništa nije konstanta. Kažu da dva puta ne možeš ući u istu reku, čak iako je tvoja vibracija ista, svet oko tebe više nije isti i nužno te menja –  ne samo zato što to više nije ista reka, nisi ni ti isti, a ni tvoja vibracija.

Zato – pokreni se!

Uroni u novu avanturu, u nov način da oblikuješ sebe i svet oko sebe!

Pronađi novog sebe u nečemu što te zanima – putuj, upoznaj nove ljude, vidi svet novim očima! Upiši strani jezik, spoznaj novu kulturu i nov način razmišljanja. Posadi drvo, time učini da prodišemo ponovo i udahnemo život punim plućima!

Svako nekako iskonski uspe da unutrašnjim zovom prepozna koja ga sfera interesovanja može inspirisati i pokrenuti na pokret, na promenu.

Postavi sebi za izazov nešto što ranije nisi probao, osetio, oslušnuo, dotakao. Jer i izazov će tebe dotaći i promeniti te, pokrenuti te sa sadašnje pozicije.

I put od hiljadu milja počinje jednim korakom.  Promenu iniciraju male stvari – početak ne mora biti ništa veliko – nekad male stvari naprave veliku promenu. Pročitaj neku knjigu koju si odavno želeo, pozovi prijatelja na kafu za koju ni ti ni on nikako da nađete vreme, otiđi po prvi put na koncert neke grupe nekog pevača kog do sada nisi čuo uživo, promeni način ishrane, više se kreći… I naizgled apstraktne vibracije poput energija mase na koncertima je nešto što takođe može promeniti tvoj pogled na svet!

Iskreno verujem da način na koji razmišljaš i kako živiš definišu ne samo tvoje unutrašnje biće, već i tvoju spoljašnost, te smatram da  treba da živiš ono što i proklamuješ, treba sprovoditi u praksi ideje za koje unutrašnjim bićem osećaš da te klešu i oblikuju za bolju budućnost. Sprovodeći način mišljenja u način života, želim da u narednom periodu budem primer i inspiracija i sebi i drugima.

Stoga predlažem: probaj i uradi nešto što je naizgled suprotno od onoga što bi ti očekivao da ti leži.

Kako primer govori više od hiljadu reči – tako nedavno ja reših da učim italijanski jezik i spoznajem karakter, osobine i gastronomiju naroda koji je totalno u suprotnosti sa mojom prirodom – uz koju potpuno ide strog i odmeren nemački jezik.  Nemački jezik sam tako lako naučila i prirodno prihvatila njegove karakteristike, preciznost, odsečnost i analitičnost – sve osobine koje su neodvojivi deo mene same i mog karaktera precizne horoskopske device, koji je umnogome rođenjem odredio moju ličnost. Nonšalantnost i opuštenost italijanskog podneblja mi je bila potpuno strana i mojoj prirodi neprihvatljiva. Kao nekom kome su pravila osnov postojanja, činjenica da za svako gramatičko pravilo Italijani imaju brojne izuzetke, mom programiranom mindsetu ovo otkriće nikako nije bilo lako za prihvatanje. Ali borim se  uporno i dalje sa tim predefinisanim obrascima precizne i suviše kritične i analitične Nemice i pokušavam svakog dana da dopustim da ležernost, opuštenost i joie de vivre italijanske svakodnevnice uđe u moju svakodnevnicu. Vremenom osećam da se polako menjam, da upijam u sebe i deo tog novog mentaliteta koji me čini boljom, drugačijom, opuštenijom osobom. Probajući neke nove ukuse, nov način pripreme jela i otkrivajući čari kafe u hodu i uvek slatkog doručka koju Italijani preferiraju, upijam neku novu vibraciju, na nov način se moje telo prilagođava okolini i drugačije treperi, privlači neke druge ljude i neke druge događaje u moj život.

Kao antiteza unutrašnjim promenama, treba raditi i na okruženju. Tako se trudim da što više vremena provedem u prirodi, da udahnem svežinu i osetim moć visine i slobode koju daje pogled sa planinskih proplanaka. Divna je ova zemlja, divne ljude ima i divne predele. Ozelenimo ih, održimo ih da budu još zeleniji, lepši i dugovečni! Pridružila sam se svim akcijama koje su uključivale angažovanje u sadnji drveća i ozelenjavanju. Niko drugi neće umesto nas učiniti da se bolje osećamo, da živimo u boljem okruženju. Svojim primerom dajte podstrek drugima, kad mogu drugi – možete i vi. Zajedno možemo pokrenuti i podstaći druge na promene!

Svako mora naći svoj način da izmeni poziciju gde jeste. Čak iako ste trenutno sasvim zadovoljni, bolje sami inicirajte nešto novo, nešto što će vas odvesti na još bolji i još inspirativniji nivo koji će vas učiniti boljim no što jeste danas. I upamtite, računajte stepen boljitka gledajući samo u odnosu na vašu pređašnju poziciju. Izbegnite zamke upoređivanja i poređenja sa drugima i njihovim pozicijama – jer je vaš cilj da vibrirate bolje i zadovoljnije i uspešnije jedino u odnosu na svoju dosadašnju poziciju. Time osiguravate da budete zadovoljni sobom, što samim tim kreira novu pozitivniju vibraciju, kako za vas, tako i za vaše okruženje!

Želim vam narednu srećnu, divnu godinu pozitivne vibracije!