in

POGLED SA 125 SPRATA BURDŽ KALIFE

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Burdž Kalifa je najveća građevina koju je čovek do sada izgradio. Visoka je 829,84m. Ima 125 spratova. Nalazi se u četvrti „Poslovni zaliv“ u Dubajiu u UAE. Zgrada je završena i otvorena 04.01.2010. godine. Trebala se zvati Burdž Dubaji ali je u čast šeika Kalifa-al-Nahjan nazvana Burdž Kalifa.

Kada se liftom popnete na 125 sprat shvatite da nema dalje nebo iznad vas, pustinja i grad koji se gradi ispod vas. Taj sjajni kontrast pustinje i građevina doprinsi nestvarnosti i lepoti Dubajia. U zgradi je smešteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena…

Burdž Kalifa je centar ideje da Dubaji u 21. veku postane glavna turistička destinacija na svetu. Dizajnirao je Adrian Smith, američki arhitekta koji je prethodno izgradio najveću kulu, Jeddah kula u Jeddah Saudijskoj Arabiji.

Sjajno iskustvo doprinosi da ptičijim pogledom uvidite koliko lepote donosi pogled sa neba.

Kompleks je u većinskom vlasništvu Mohameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubjia. A vama ostaje taj jedinstveni osećaj da je sve moguće ukoliko se zaista želi, pa tako i napraviti najveću građevinu na svetu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SKOPJE CINEMA CITY

T-SHIRT