in

ONA KROZ DAR I HRABROST UDAHNJUJE NOVI ŽIVOT – HOTEL ĐINA NA KOPAONIKU

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: ANA BAJIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

DANAS KAO ŽENA 21. VEKA, MAJKA, SUPRUGA, EKONOMISTA I PREDUZETNICA, ANA JE SVOJE SRCE PREPUSTILA POSLOVNOM IZAZOVU. PUNE TRI GODINE JE U HOTELIJERSTVU I APARTMANE HOTELA „ĐINA“ SMESTILA JE NA 1350 M NADMOR­SKE VISINE NA PLANINU KOPAONIK. JEDNO OD NAŠIH NAJLEPŠIH I NAJPOSEĆE­NIJIH SKIJALIŠTA OVE GODINE BIĆE BOGATIJE ZA PREDIVAN HOTELSKI OBJEKAT.

O ANINIM USPESIMA I HOTELU „ĐINA“ RAZGOVARAM SA OVOM MLADOM DAMOM KOJA SVOJU ENERGIJU I ZAMISAO USMERAVA U NAJLEPŠEM POSLOVNOM PRAV­CU.

KAKO IZGLEDA JEDAN VAŠ RADNI DAN?

Moj dan započinje porodičnim obavezama, počev od spremanja dece za vrtić i školu, da bih dalje nastavila sa unapred definisanim i isplan­iranim poslovnim obavezama. Biti mama devo­jčicama Anđeli i Angelini je iznad svega moja pri­marna životna uloga i najlepša profesija. Radni dan u porodičnoj kompaniji uključuje brojne sas­tanke, kancelariju, teren, ali ipak moram prizna­ti da je svaki drugačiji od prethodnog. Iz svak­og novog dana se rađa nova ideja za rastom, razvojem i izazovom na koji godinama unazad uspešno odgovaram. Često dan prekratko traje naspram zadatih obaveza. Mogu slobodno reći da ponekad nemoguće pretvaram u moguće. U tome je lepota volje, vere i motivacije, bez ko­jih se poslovni svet danas ne može ni zamisliti. Jedan veoma dinamičan dan koji se završava pod okriljem porodičnog doma sa suprugom i de­com dok pripremam, kako oni kažu, najukusnije obroke.

KAKO BISTE DEFINISALI PREDUZETNIČKI I POBED­NIČKI MENTALNI SKLOP?

Svet je prepun uspešnih žena koje su spojile pre­duzetništvo i ulogu roditelja. Danas i nije retkost da se žena bavi inženjerstvom i projektovanjem građevinskih objekata u oblasti visokogradnje ili uslugom uređivanja javnih površina u oblasti nis­kogradnje. Ipak, svaki plan na dnevnom, kvartal­nom ili godišnjem nivou, bez obzira da li je vezan za izgradnju, prodaju ili marketing, isključivo je proizvod konstruktivnog razgovora i dobre logis­tike sa svojim kolektivom. Danas je popularno reći da su problemi izazovi sa kojima se suoča­vamo i ja ih zaista tako posmatram. Sve prepre­ke se prevazilaze u hodu, uz sva uvažavanja mišljenja kolega, u što kraćem roku, uz konstant­no učenje. Cilj je uvek dostižan ukoliko je tim sa kojim radite spreman da prepozna i odgovori na vašu misiju i entuzijazam. Onda nema odusta­janja ni u teškim trenucima jer podržavamo jedni druge.

KOLIKI JE IZAZOV BITI ŽENA PREDUZETNICA U DA­NAŠNJE VREME?

Strah je najveći neprijatelj uspeha. Smatram da su mnoge žene sa sjajnim idejama sposobne da započnu svoju poslovnu karijeru, iako čes­to ustuknu pred nepoznatim zaleđene u svojoj zoni komfora. Onda kada se jednom otisnete u preduzetništvo, svesni da rizik uvek postoji, jed­nostavno naučite da ga uvažavate i da sa njim živite. Istina je da žene obavljaju više obaveza istovremeno za razliku od muškaraca. Odgov­orno tvrdim da zbog toga efektivnije pronalaze rešenja u poslovnom okruženju i da brže donose ispravne odluke. Imamo dar i hrabrost da stvori­mo novi život. Samim tim ti prvi koraci žene u sferi biznisa su na pola savladani. Borbenost, strpljenje i materijalizacija prethodno zamišl­jenog su naša priroda.

VAŠA FORMULA USPEHA?

Sa sigurnošću mogu da kažem da je to moja po­rodica. Oni su mi podrška i neiscrpna inspiracija u svakom trenutku. Polazna tačka u svemu što radim. Bez njih ne bih bila ovo što jesam. Uspeh se gradi godinama, baš kao i porodica.

KAKO STE SE ODLUČILI DA UPLOVITE U HOTELIJERSKE VODE? KOLIKO JE TREBALO OD IDEJE DO REALIZACIJE JEDNOG TAKVOG HOTELA?

Već pune tri godine smo u hotelijerstvu, počev od ideje pa sve do realizacije. Hotel Đina na Ko­paoniku otvorio je vrata svetu u aprilu tekuće go­dine. Na jednom mestu sublimiran je spoj kvalite­ta enterijera i razigranog kolorita topline doma čemu smo posvetili posebnu pažnju. Velika je sreća kada ste u prilici da sami izražavate svoju maštovitost u naizgled jednostavnim i već viđen­im stvarima kao što je projektovanje i uređenje enterijera hotela. Za kreiranje prostora koji nosi jedinstven šarm ličnog pečata, iznad svega je neophodna hrabrost da se suprug i ja oprobamo i u toj branši. Smatram da smo u tome uspeli jer nailazimo na prepoznavanje te utkane ljubavi i estetike od strane svih koji borave u našem ho­telu.

NA 1350M NADMORSKE VISINE, UŠUŠKAN JE HO­TEL „ĐINA APARTMANI“. SKLAD PRIRODE I LEPOTA HOTELA HARMONIZOVANI SU U JEDNU PRIČU.

Kada ste na planini Kopaonik jedinstvenoj po 200 sunčanih dana, inspiracija nikad ne izosta­je. Đina apartmani smešteni na obroncima ove srebrne planine u okviru vikend naselja Sunčana padina, pružaju idealan spoj kvaliteta i usluge. Na 1350 metara nadmorske visine ušuškan u četinarske zimzelene šume, ljubitelje prirode osvaja na prvi pogled. Prva asocijacija vezana za planinu su zima i skijanje, ipak postoje mno­gobrojne aktivnosti tokom sva četiri godišnja doba koje posetioci poslednjih godina sve više istražuju. Ukoliko volite da šetate šumom i pored skijanja se bavite i drugim sportskim aktivnosti­ma, onda ste odabrali pravi smer za produženi vikend ili godišnji odmor.

KAKO JE ZAMIŠLJEN KONCEPT HOTELA U ENTERIJERU I EKSTERIJERU?

Koncept kojim smo se vodili pri prvim skicama enterijera i eksterijera bio je dobar dizajn kao imperativ. Sadržaj hotela Đina čini 126 luksuzno opremljenih apartmana, dok su trenutno u fazi izgradnje dodatnih 110 apartmana, restorani, spa centar, konferencijska sala, vinarija i destil­erija. Đina apartmani sadrže brzi internet Wi-Fi, LCD TV, centralno grejanje, garažna mesta i besplatan parking. Svaki detalj odiše kvalitetom, uz pristup svim tehničkim aparatima i materijalima nameštaja u apartmanima visoke udobnosti. Hotel Đina poseduje smeštajne kapacitete u kategoriji studija sa sofom, studija sa sofom i terasom ili bez terase, apartmane sa spavaćom sobom i terasom, apartman sa dve spavaće sobe i predsedničke apartmane. Uvek su tu i specijalne promotivne ponude hotela kako za izdavanje, tako i za kupovinu apartmana.

ŠTA JE PO VAMA OSNOV ZA USPEŠNO FUNKCIONI­SANJE HOTELA?

Kada govorimo o uspešnom operativnom me­nadžmentu u hotelijerstvu kao grane turizma, os­lanjamo se na čuvenu Fordovu misao: „Sakupiti se zajedno je početak, ostati zajedno je napre­dak, a raditi zajedno je uspeh.” Međutim, pored toga stoji i niz drugih podjednako važnih postula­ta za poslovni napredak koji se stiče obrazovan­jem i veštinama: biti dobar slušalac, konstant­na saradnja sa zaposlenima, prepoznavanje i uvažavanje ljudi sa idejama, sposobnost po­jednostavljenja složenih situacija, preuzimanje sopstvene odgovornosti za učinjeno, motivacija zaposlenih. Kultura i nega poslovne komunikaci­je je najvažniji segment uspešnog funkcionisanja u okviru turističke ponude jednog ugostiteljskog objekta, kako između operativnog menadžmenta i zaposlenih, tako i sa korisnicima usluga.

KADA POČINJE ZIMSKA SEZONA I KAKO PLANIRATE DA OTVORITE VRATA „ĐINA APARTMANA“ SVETU?

Vrata hotela Đina su otvorena početkom aprila tekuće godine, gde će vas uvek dočekati ljubazno osoblje i uputiti na sve značajnije znamenitosti planine Kopaonik. Kako zimska sezona počinje 10. decembra 2022. godine, do navedenog da­tuma je u ponudi pogodnost za rezervacije, gde uz boravak od pet noćenja nudimo i dva gratis sa uračunatim doručkom. U sklopu boravka tokom zimske sezone na raspolaganju će biti i 20% popusta na skijašnice. Udobnost i komfor naših apartmana, kvalitetna usluga i dobar marketing su osnova za predstavljanje svetu. Otkrivanje lepote svega što smo zamislili.

TEMA NOVEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MUDRO SRCE“ KAKO BISTE OPISALI SVOJE MUDRO SRCE I DA LI SE RUKOVODITE NJEGOV­IM OTKUCAJIMA?

U privatnom životu sam se uvek i bez izuzetka isključivo vodila srcem i za sada nisam pogrešila. Što se posla tiče, pored srca uključujem i mozak, tako da na taj način smanjujem rizik od neuspe­ha. Rukovodim se njegovim ritmom koji ohrabru­je, živi za trenutak, stvara nove korake, poseduje neodoljivu potrebu da oboji dane i sebi i drugi­ma, ume da se raduje, pronalazi i stvara nove puteve, ali je podjednako svesno sopstvenih granica. Kroz moje dosadašnje životno i poslov­no iskustvo, mudro srce poseduje tu sposobnost da intuitivno i bez greške unapred otkuca sve odgovore, stoga ga uvek vredi poslušati.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MUDRO SRCE

AKO IMAŠ KNOW HOW I KNOW „WOW“