OD A DO Š/Ž

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Ko bi ikada rekao da će april 2020. godine biti baš ovakav? Da li ste ga ikada sanjali na ovaj način? Niko nije slutio da će se svet pretvoriti u kutiju koja će biti naša nova realnst. Realnost je malo apstraktna, a tako je stvarna. Borba između apstrakcije i realnosti. Budi slikar svog životnog platna od početka do kraja, od A do Š/Ž, u ovo novo vreme, koje nije iz nekog SF filma, već vreme koje živimo zajedno. Sadašnji trenutak je trenutak virusa Covid-19. Mada ovaj virus ima futuristički naziv, možda ovo i jeste neki SF film više nego serijski. Što znači da ima svoj kraj. A gde je vas zadesio početak Covida-19, gde ste bili u svom životnom trenutku?

Mene u Beogradu, u selidbi, renoviranju, kreaciji novog doma. Mnoge od nas u svojoj zemlji i na svom tlu, ali neke naše autore i nije – Jelena Jović je za aprilsko izdanje pisala iz Nju Delhija u Indiji, Vanja Bokun Popović iz Perua, Sanja Stanković iz ašrama u Indiji. Neko je bio zaglavljen daleko od kuće, ali spreman da podeli sa nama svoja razmišljanja. Iskreno, zahvalna sam za svako slovo koje smo svi zajedno napisali, jer ovo je možda bio trenutak za neku vrstu blokade, straha, zebnje, nesigurnosti. Ali situacijom se vlada i kada nije pod kontrolom. RYL autori sveta zagrlili su ovaj trenutak svako sa svoje mape, misli i snage.

Iz svoje kelije svako će ovu situaciju doživeti na različite načine. Ali na ovaj način saznaćeš ko si i od kog materijala sačinjen.

Prihvati sve u čemu se nalaziš. Da si u izolaciji, da igraš sa podeljenim kartama, radi besomučno na sebi, kroz odmor tela ili unutrašnju kontemplaciju. Budi saosećajniji, jači, inspirativniji, bolji, snažniji. Doživi sopstvenu renesansu, ne boj se, ne protivi joj se. Posle mraka, stiže zora i sunce. Ova situacija menja sve.

Napravila sam svoj novi životni film, novu dnevnu rutinu. Ustajem kasno oko 9 (ja sam inače poznati ranoranilac), doručkujem sa svojim zlatokosim dečakom, odlazim u nabavku, spremam kuću, kuvam ručak, odmaram, pišem, vežbam um i telo, izađem na terasu i gledam u sunce, oko 18 časova svakoga dana meditiram sa Anom Zečević Tomović preko Zoom Linka, i obavezno pogledam neki film iz prošlosti koji sad shvatam na novi način, obnavljam gradivo i odlazim kasno na spavanje. Mobilni telefon držim u dnevnoj sobi tokom noći, ne više pored kreveta. Imam osećaj da sam se konačno naspavala, da spavam, da sam odmorna tokom dana. Da sam usporila, da sam sada sam u meri svega. Festina lente – „požuri polako“ – sva sreća je što ne mogu brže od ovoga. Ubacila se u svoj mood, pronašla ga, jer sada je vreme za sve, sada je trenutak da više ništa ne bude kao pre. Sanjam i dalje u simbolima.

Moji simboli kroz abcedu kroz temu aprilskog izdanja RYL magazina:

A – anatomija, B – bajka, C – cmok, Č – čovek, Ć – ćao, D – duša, Dž – džungla, Đ – đumbir, E – energija, F – fantazija, G – glas, H – harmonija, I – igra, J – jabuka, K – komunikacija, L – labud, LJ – ljubav, M – moć, N – novac, Nj – njiva, O – osvajanje, P – poruka, R- rad, S -sunce, Š – šarm, T – tajna, U – uspeh, V – vazduh, Z – zora, Ž – život.

Otišla sam do svog NEW špajza, uzela maminu orahovaču, sipala je u najlepšu čašu i nazdravljam za sve nas. Uzdravlje!

[social_share show_share_icon="yes"]