in

O PAMETI, DOSTOJANSTVU I PITOMOSTI

PIŠE: NEVENA RUDAN

Ne znam ko je izmislio izreku “Pametniji popuš­ta”, ali osnovano sumnjam u pamet autora.

Realno. Ko bi drugi izmislio takvu nedotupavnost, ako ne totalni kreten?!

A generacije su odrasle na toj fantastično preod­vratnoj rečenici. Tako su nas učili roditelji, a tako su i njih učili njihovi roditelji.

Pametniji popuštaju. Ako se slučajno sami ne sklone, lako se odgurnu u stranu. Uglavnom dos­tojanstveno stoje na vrhu štikle, spremni da se (takođe dostojanstveno) okrenu i odu ako ovi drugi, na primer, počnu da se deru ili psuju ili… ne znam. Da jedu, žive ili da ih prosto nerviraju svojim nedostojanstvenim postojanjem.

U toj svojoj zaleđenoj aristokratskoj tišini, pamet­nići gladuju, dok se oko njih život živi.

“Došli divlji, isterali pitome.”

Ne talasaju pametni i pitomi jer su tako naučeni. Takođe se i ne busaju u prsa jer to, ZABOGA, nije pristojno.

Skromnost je vrlina. Otprilike je u rangu pameti, a i dostojanstva.

Ali, avaj, ovo vreme redefiniše sve, a ponajviše ljude.

Gledajući novodolazeće generacije i njihovu pot­punu predanost sopstvenim vrednostima, zapi­tala sam se koliko sam ja zapravo tupava. Da ne kažem – glupa.

Oni neće raditi ni 10 minuta duže od radnog vre­mena. Oni će opušteno prvi uzeti najbolji zalogaj sa stola. Oni će sebe zvati stručnjakom i speci­jalistom. Oni neće biti ni gladni, ni žedni, ni ne­plaćeni, ni gurnuti. Oni neće popustiti. Njih baš niko neće isterati, oni će sami otići, jer tako žele – a ne zato što ih neko tera.

“Nove generacije su grozne. Ništa neće. Ničim ih ne možeš motivisati.”

Možeš. Ali ne onim čime misliš da možeš. Sada važe neka nova i drugačija pravila. Učite ih. Ja ih učim. Možda uspem da izbrišem sve one glupos­ti o popuštanju, dostojanstvu i pitomosti.

Neću da budem ni pitoma, ni dostojanstvena. Neću da popuštam. Neću da me guraju. Neću da tako vaspitam svoje dete. Neću ni da ima takvu mamu.

Dani su duži i topliji. Treba odbaciti sve viškove i krenuti. Treba krenuti. Kuda? Vratiti se sebi. Bez gorčine, bez popuštanja, bez poniženja. Uzeti to najbolje parče sa stola, pojesti poslednji zalogaj. Ako je to ono što želiš. A trebalo bi da želiš.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VISOKA SPF ZAŠTITA ZA SVAKODNEVNU UPOTREBU KOJA NEGUJE KOŽU I ČUVA PLANETU

GUITAR ART FESTIVAL ODRŽAĆE SE OD 1. DO 5. JUNA U BEOGRADU