in

NIŠTA SE NE DEŠAVA SLUČAJNO

PIŠE: SANITA LISCA
FOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE

Ne, ne možeš ti to. Zašto bi ti to mogla, kad drugi ne mogu? To je veoma teško, nećeš ti uspjeti.

Pitanja koja treba da budu svima unutarnji poziv na borbu. Da, mogu ja to. Mogu, hoću, želim i uspjeću. Zašto bi neko trebao znati naše sposobnosti, kada smo mi nosioci svo­ga znanja, sposobnosti, mogućnosti… na­jbolji poznavaoci sebe. Možda ne uvijek, ali treba da se otkrivamo, da sanjamo. Ako ne sanjamo i ne želimo, nikada nećemo ni saz­nati šta želimo i koje su to sve naše moguć­nosti. Nekada smo više inspirisani, nekada manje. Baš tada kada smo inspirisani, treba da iskoristimo priliku, tu blagodat od Boga, da otkrijemo sebe. Budite malo sami sa sobom. Pitajte sebe. Budite hrabri. Ne stidite se, ne stidite se ako pogriješite. Ah, pa zar ima onih koji nikada ne pogriješe. Pokušajte, dajte sve od sebe kako biste sebe obradovali i otkrili sve dimenzije svoga bića. Sve što ste želje­li kad ste bili mali, ostalo je da živi u vama. Negdje u podsvjesti, sakriveno. Probudite ga. Probudite to dijete u vama. Ono radoznalo i vragolasto, ono sramežljivo i spokojno dijete.

Ako želite slikati, otiđite i kupite platno i boje i slikajte. Slikajte, kombinujte boje koje vas raduju. Neopisiv je osjećaj kada napravite svoje prvo umjetničko djelo. A posebno kad pokažete javnosti što ste naslikali.

Ako želite sašiti haljinu, iako nikada to niste radili i čini vam se da pojma nemate o šiven­ju, otiđite, izaberite najljepše platno, kupite mašinu za šivenje i kreirajte. Te kreacije neka­da zaista mogu biti samo za divljenje posma­trača. A vašoj sreći nema kraja. Možete šiti i bez šablona i bez ustaljenih pravila, samo neka to bude lijepo i da se vi lijepo osjećate u tom komadu odjeće, koje je vaših ruku i duše djelo.

Posmatrajte prostor u kome živite, u kome provodite najviše vremena. Napravite neku promjenu. Srušite ili sagradite neki zid, ili pregradu. Ofarbajte u boju koja vam u tom tenutku najviše odgovora. Ako niste u pri­lici pronaći majstora da vam to napravi, ne plašite se da uradite sami. Otiđite u prodavni­cu građevinskog materijala i kupite par bloko­va od siporexa, ili cigle od staklene prizme, ili ploču – dvije regipsa, ljepilo, cement, masu za gletovanje, pribor, mrežice za regips, i sami budite svoj majstor. Ne čekajte nikada da zavisite u nekim situacijama od drugih, kada vi to možete sami uraditi. Uvijek se možete konsultovati sa nekim stručnim licem ili Mr. Googleom. Osjećaj je neprevaziđen. Hej, pa ja sam to uradila/uradio.

Renovirajte stari namještaj. Ili pak, napravite sami neki komad namještaja. Stolicu, tabure, što… Vjerujte, vrlo je jednostavno. Staru drve­nu kutiju obložite spužvom i vašim omiljenim platnom, kupite heftaricu za tapaciranje i uži­vajte u svom tabureu ili stolici.

Posmatrajte oko sebe. Osluškujte sebe, priro­du i ljude. Ljubazno se nasmješite prolazniku. Možda mu popravite dan. Svakodnevno živite s prirodom. Makar i nekoliko minuta, ali bu­dite u prirodi. Ako niste uslovljeni kancelari­jskim prostorom, poslovni sastanak možete održati i u parku ili negdje u prirodi. Mi smo stvoreni kao dio prirode i živimo u simbiozi sa prirodom. Ako negativnu energiju i zračenje mobitela i ostale moderne tehnologije ne os­lobodimo iz tijela, ono će nas lagano uništiti. A oslobodićemo je samo u kontaktu sa priro­dom. Hodajte bosi po travi. Zamislite da imate poslovni sastanak u parku na zelenoj travi i da su svi skinuli cipele. Možda baš tada do­nesete najbolje odluke. Zašto se držati klišea. Budite PRIRODNI.

Učinite sebe sretnima i “na tanjiru”. Kreira­jte svoje jelo, kombinujte začine i ukuse. Is­probajte i šta to neki drugi narodi koriste u svojim jelima. Pokušajte napraviti i najkomp­likovanije iz naše kuhinje, pitu na primjer. Pri­premite tijesto, razvucite jufku i savijte pitu. Ukiselite papriku, zašto bi stalno “naše bake, nane ili mame” morale to da rade. Predivan je osjećaj kad vidite da se vaših ruku djelo poje­lo sa tanjira do zadnje mrvice. Mljac.

Pokušajte biti sami svoj frizer. Ne morate uvi­jek svoju glavu prepuštati drugima. Ošišajte se sami, ne plašite se promjene. Napravite svoju neobičnu frizuru. Pa, ne mora svaka dlaka biti “pod konac”. Živimo u kreativnom svijetu, “pod konac “ više i nije u modi, zar ne. Budite sretni dok šetate po gradu da na glavi nosite svoju kreaciju.

Promjenite sami sijalicu u kući ili na autu. Zamjenite sami gumu na vašem vozilu (ovo posebno mislim na dame). Da, sve vi to možete uraditi. I još mnogo toga, vjerujte au­torici ovog teksta.

Oslobodite se okova “šta će narod reći”, “ šta će tetka reći, strina, striko, dajdža, amidža, tata, mama, komšinica, baka, ovaj, onaj…”. To je blokada uma i svih vaših kreativnih mo­gućnosti. Bog nam je dao dar, dao nam je život. I podario nam sve te naše sposobnosti koje zbog kojekakvih okova i sprega blokiraju da one izađu iz nas. Bog je baš odabrao nas da se rodimo, podario nam sve olakšice da jednostavnije proživimo u ovom prolaznom svijetu. Zašto nam je Bog dao razum i srce, nego da ga koristimo. Da sebe spoznamo i da tu svoju ličnost gajimo, razvijamo, otkrivamo uvijek.

FOTO: PIXABAY.COM

Mislite pozitivno, nosite optimizam u srcu, ži­vite sa vjerom, vjerujte u Boga. Čuvajte svoje emocije samo za one koji vam zaista predsta­vljaju radost. Ne plašite se. Odbacite sve ne­gativne osobe iz svog života. Zašto dozvoliti negativnim osobama da crpe vašu pozitivnu energiju. Znajte da iza svake negativne osobe stoji kompleks nezadovoljstava. Ako toj oso­bi ne možete pomoći i izvući ono najbolje iz njega, pomolite se da ga Bog usmjeri na pravi put i nastavite svojim putem. Možete uticati na druge. Nekada možda baš vaš razgovor, ili samo jedna riječ, može nekome promijeniti život na bolje.

Možda ste željeli nekada biti doktor, ali radi­te drugi posao. Posao doktora je human i u suštini znači pomagati drugima. Budite taj doktor koji ste nekada željeli biti. Pomazite, osjećajte i saosjećajte sa drugima. Kada us­rećite nekog, ta njegova sreća se na vama re­flektuje. Kada usrećite nekog, tada svi anđeli ili meleci mole za vas.

Učite. Učenje i znanje obnvaljaju rad ćelija u mozgu. Oslobodite se pitanja „ma šta će mi to“. Učenje i znanje vam može otvoriti mnoga vrata. Kada vam se jedna vrata zatvore, po­kucajte ponovo. Možda je osoba koja vam je zatvorila vrata imala loš dan. Da, mogu ja to – stalno nosite u sebi.

Isplačite se, možda se neko baž zaljubi u vaše suze. Budite hrabri. Ništa se ne deša­va slučajno. Ako ne ostvarite ono što želite u tom trenutku, možda je Bog pripremio za vas nešto bolje. Možda nekada treba da prođete iz jedne u drugu zemljinu hemisferu da biste sreli osobu svog života. Vjerujte u lijepe snove. I nikom ih ne pričajte.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽIVOT KAO IZAZOV

NAŠEG SVETA NEBO